Emel Bilenoğlu ;”İslambey Mahallesinde “Halkla Birlikte Hakça Dönüşümü biz yapacağız…

Mülkiyet ve İmar problemi sorunu en karışık olan mahallelerden bir İslambey Mahallesi dersek yeridir.

Emel Bilenoğlu ;”İslambey Mahallesinde “Halkla Birlikte Hakça Dönüşümü biz yapacağız…

Bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş olması, Belediye ile Toki arasında vatandaşların görüşü alınmadan yapılan protokol, parseller arasındaki çitti sayılacak kaymalar, 322 hanenin tapuda kaydının olmasına karşın haritalarda gözükmemesi, yıllarca mülkiyet hakkı olarak Eyüpsultan Belediyesine bağlıyken vergilerin Gazi Osman Paşa belediyesine ödenmiş olması, imara açık olduğu zamanda müteahhitle anlaşıp inşaat yapmak isteyen hak sahiplerinin evlerini boşatıp kiraya çıktıktan sonra bölgenin imara kapanmasından kaynaklı üç yıldır yaşadığı mağduriyetler, yani hangi açıdan tutarsan tut elinde kalır hesabı bir durum yaşanıyor İslambey Mahallesinde.

Millet İttifakının Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Emel Bilenoğlu, İslambey Mahallesinde kentsel dönüşüm alanı ilan edilen sokaklarda yaşayan mağdurlar ile bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını, İslambey Mahalle Muhtarı Orhan ADAK yaptı. Gelen hak sahipler ve Millet İttifakının Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Emel Bilenoğlu’na geldikleri için teşekküllerini ifade eden Orhan ADAK,” bugün burada daha fazla bir kalabalığın olmasını beklerdim. Burada bugün konuştuğumuz yegane konu siz hak sahiplerinin mülkiyet hakkıdır. Artık bu durumu bir parti taraftarlığı dışında tutmamız gerekmektedir. Mahalle muhtarı olarak her gün bana bu konuda dert yanan, çözüm arayan hak sahiplerinin bugün particilik noktasında bakıyor olmaları ve burada görmemek beni üzmüştür. Vatandaşlarımızdan bize gelen sorun ve sıkıntılar için aramadığımız yetkili kalmadı. Çözümü noktasında bize veya bana yapılmış bir geri dönüşüm maalesef ki yoktur. Bunun içindir ki her vatandaşımız kendi mülkiyet hakkına sahip çıkmalı ve bu konuda siyasilerin ne söylediğine veya neler söylemediğine dikkat etmelidir” ifadelerini kullandı

Muhtar Orhan ADAK’ın konuşmasından sonra söz alan vatandaşlardan biri” bizim mahallemizde 8 sokak kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildi. Bir gün bize gelip de fikrimizi alan veya uygulamak istedikleri kentsel dönüşüm projesi hakkında bize bilgi veren olmadı. Onayımız olmamasına karşın evlerimizin içine girip resimler çekildi. Ağaçlarımızın yaşından tuvalet taşımızın markasına kadar her şeyi yazdılar. Eğer bir kentsel dönüşüm uygulanacaksa, mülkiyetimiz ile ilgili bütün bilgiler zaten mevcut. Hakkımızı ne olacağını çektikleri resimlerle mi tespit edecekler merak ediyoruz” dedi.

Başka bir hak sahibi,” ben burada inşaat işleri ile ilgileniyorum. Yapmak istediğim bir projede tapuda bir vatandaşın 14 santim bir hakkı varmış. 2012 yılından beri bu işi çözmek için bekliyorum. Söz konu vatandaş yüz yıl önce vefat etmiş. Kayıtlarda varisleri var lakin ulaşılamıyor. 14 santim gibi bir sorundan sebep 2012 yılında başladığım inşaat öylece durmuş durumda. Çalmadığım kapı, görüşmediğim yetkili kalmadı lakin belediyenin bu konudaki duyarsızlığımı dersek, iş bilmezliğimi dersek bilemedim ama çözüm bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından söz alan Millet İttifakının Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Emel Bilenoğlu, konuşmasında;

Değerli hak sahipleri ve değerli hemşerilerim, bugün burada konuştuğumuz ima ve mülkiyet sorunu sadece sizin değil, Eyüpsultan’da Akşemsettin, Çırçır, Karadolap, Alibeyköy Merkez, ve Sakarya mahallelerinde yaşayan tüm halkımızın ortak sorunu olarak ortada durmaktadır. Söz konusu mahallelerde ikamet eden 10 bini aşkın vatandaşımız, 2981 sayılı kanun, 775 sayılı kanun ve 4706 sayılı kanunlardan kazanılmış haklarını talep etmektedirler. Vatandaşlarımızın tek isteğiyse ıslah ve revizyon planlarının yapılıp sokak emlak rayiç bedelleri dikkate alınarak tapularının kendilerine verilmesidir. Dayatılan bir kentsel dönüşüm değil de kendileriyle görüşülmüş ve ortak bir akılla uygulanacak yerinde ve hakça bir dönüşüme hiçbir vatandaşımızın hayır dediğini duymadım ve de görmedim.

Burada yaşayan siz hak sahiplerinin problemine gelince, şaşırdım. Bu güzelim mahallemizi bu şekilde içinde çıkılmaz bir duruma sokulmuş olmasına üzüldüm. Gittiğim her mahallede söylediğim ve projelerimiz içinde çokta önemsediğim projemizi kesinlikle hayata geçireceğiz. Bu konularla ilgilenecek bir tapu ve mülkiyet sorunları çözüm müdürlüğü kurmak olacaktır. Artık yetkilinin kim olduğu belirsiz departmanlarla vatandaşımız uğraşmayacak tek bir müdürlükte sorununa çözüm bulacaktır. Bu müdürlükte sizin gibi sorunları yaşayan ve vakıf olan yetkililerle birlikte şehir plancısı ve deneyimli mimar ve mühendisler olacak ortak çözüm politikalarını sizlere danışarak onayınızı alarak çözüm üretecekler. Yani sizinle birlikte kararlar alınacaktır.

Biz İstanbul Belediye Başkan adayımız Ekrem İmamoğlu ile birlikte tapu ve mülkiyet sorununa çözüm olan taahhütnameye imzamızı attık. Bizler bunu yaparken, 25 yıldır Eyüpsultan ilçesini yönetenler bugün çıkmış biz bu işi çözeriz diyorlar. Yahu kardeşim bu mahalleyi bu mahalleleri siz bu hale getirdiniz. Sizin elinizden tutan vardı da biz mi bilmiyoruz. Şaşırmamak elde değil.

Sevgili komşularım bu sorunun çözümü için benim ve bizlerin ortaya koyduğumuz irade sadece yeterli olmayacaktır. Burada en büyük yük sizlere düşmektedir. Onun içindir ki bizim ortaya koyduğumuz çözüm politikasını sizinde tüm komşularınıza iletmeniz bir o kadar önemlidir. Onun içindir ki buradan bir daha söz veriyorum, hane sahiplerinin mülkiyet hakkı sonuna kadar korunacak! “Kentsel Dönüşüm” söylemlerinin yerini “Halkla Birlikte Hakça Dönüşüm” söylemi alacak. Bu mahallelerde İmar Planı ile ilgili sorunlar varsa, ilk iş olarak imar planları tüm ilçenin yararı gözetilerek revize edilecektir. İmar Planı aşaması sonrasında mülkiyet durumlarına bakılacak, mülkiyet sorunları varsa; hak sahiplerine tapuları dağıtılacak ve proje içinde kendilerine güvence verilecektir. Bu amaçla yerleşimin yer aldığı araziler ilgili kurum ya da kişilerden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devralınacak, sonrasında vatandaşlar uygun bedellerle tapularına kavuşacaktır.” ifadelerini kullandı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir