Emek ve Özgürlük İttifakı seçim konusunda uzlaştı

Example HTML page

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın oluşturan partiler bir araya geldi. Toplantıda 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için uzlaşıya varıldığı bildirildi. Uzlaşının detaylarına ilişkin açıklama yapılması bekleniyor.

Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi gündemiyle bir araya geldi.

HDP’nin ev sahipliğinde toplanan partiler, milletvekili seçimleri için stratejisini belirleyecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı Seçimi’nde ittifakın tutumunu tartışıldı.

Toplantıda HDP, seçimlere bir listeyle girilmesi önerisini gündeme getirdi. TİP ve Emek Partisi EMEP ise seçimlere kendi listelerinden girme önerisini aktardı.

Üç partinin önerilerinin müzakere edilmesi için Pervin Buldan ve Mithat Sancar, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile görüştü.

Görüşmenin ardından toplantıda, 28. Dönem Milletvekili Seçimi için uzlaşmaya varıldığı bildirildi.

Gün içinde uzlaşının detaylarına ilişkin açıklama yapılması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

HDP’nin dün gerçekleştirilen MYK toplantısında “seçimlere tek parti çatısı altında ve tek listede girme kararı alındığı” öne sürülmüştü.

HDP MYK, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerle müzakere için Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı yetkilendirdiği ifade edilmişti.

TİP ise Hatay’da yapılan PM toplantısı ardından Sonuç Bildirgesi’ni açıklamış ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme yönünde görüş bildirmişti.

Bildirgede, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, Saray Rejimi’ni alt etmek ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı verilen ucube yapıdan halkımızı kurtarmak için muhalefetin ortak bir adayda birleşmesi yönündeki eğilim değerlidir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının desteklenmesi yönündeki değerlendirmemizi başta Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki müttefik kurumlar olmak üzere demokratik kamuoyuyla istişare ederek karar haline getirmek konusunda MYK yetkilendirilmiştir” denilmişti.

Parti ayrıca, seçimlere kendi adı ve amblemiyle girme kararı almıştı. Bildirgede şunlar kaydedilmişti:

“Parti Meclisi, milletvekili dağılımında Emek ve Özgürlük İttifakı’nı güçlendirecek şekilde, seçimlere ittifak içerisinde kendi adımız, amblemimiz ve adaylarımızla girmemiz gereken illeri tespit etmiştir. Bunun en önemli gerekçesi, bu seçeneğin Cumhur İttifakı cephesini zayıflatacak olmasıdır. Ayrıca, seçim ittifakının halkımızın tüm taleplerini karşılayacak çok renkliliğe ulaşması ve mümkün olan en geniş yurttaş topluluğunu temsil edebilmesi gereklidir. Partimizin seçimlere ittifak içerisinde kendi adı, amblemi ve adaylarıyla katılma tercihi bu gerekliliği de karşılamaya yöneliktir. Bu kararımızda örgütümüzün raporları ve saha araştırmaları verileri de dikkate alınmıştır.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir