Diyanet’e tahsis edilen Heybeliada Sanatoryumu yargıda

Example HTML page

Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e devredilmesi yargıya taşındı. İstanbul 14. İdare Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, tahsisin kamu yararına aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Diyanet’e tahsis yargıda

Ülkenin ilk pandemi hastanesi olan Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi yargıya taşındı.

TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası İstanbul Büyük Kent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ile İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu ve Türk Toraks Derneği sanatoryumun Diyanet’e tahsisi kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açılan davada, tahsisin ‘kamu yararına aykırı olduğu’ vurgulandı.

İstanbul 14. İdare Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, Adalar’ın sağlık altyapısı açısından İstanbul’un en ihtiyaç sahibi ilçesi konumunda olduğu belirtildi. Dilekçede, şöyle denildi: “Bugün sadece Büyükada’da kapasite olarak ihtiyacı karşılayamayan bir adet hastane bulunmaktadır. Üstelik toplam sağlık tesisi alanının büyük bir bölümünü oluşturan Heybeliada Sanatoryumu’nun sağlık tesisi olarak değerlendirilmeyecek şekilde tahsisi ile halkın temel ihtiyaçlarından biri olan sağlık alanında hizmet sunumu açısından kamu yararına aykırı bir işlem yapılmaktadır. Ada halkının ve Adalar Belediyesi’nin taleplerine aykırı olan işlem hizmet gerekleri ve kamu yararı ile de uyumlu değildir. Yanı sıra Adalar ile ilgili alınmış olan koruma kararları ve plan yaklaşımlarına aykırıdır.”

KORUMA KURULU ‘UYGUNDUR’ DEMİŞ

Dilekçede, İstanbul 5 No’lu Koruma Bölge Kurulu’nun alanın ‘kiralamaya uygun’ olduğuna ilişkin görüş sunduğuna dikkat çekildi, bunun şehircilik ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı: “Yargılama konusu ‘tahsis’ işleminin öğrenilmesi sonrasında tarafımızca yapılan araştırmalar sonucunda anılan alanda ‘kiralama’nın uygun olduğuna ilişkin İstanbul V No.lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 20.04.2011 tarih ve 3308 sayılı kararı da öğrenilmiştir. İstanbul V No.lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 20.04.2011 tarih ve 3308 sayılı kararı da şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve hukuka açıkça aykırı niteliktedir.”

SAĞLIK HİZMETİNDE KULLANILMALI

Tahsis işleminin yürütmesinin durdurulmasının talep edildiği dilekçede, sanatoryumun sağlık hizmeti için kullanılması gerektiği ifade edildi: Heybeliada Sanatoryumu köklü bir sağlık kurumudur. Sanatoryumun tarihi hafızası ve SİT alanı özelliklerine uyumu gözetilerek, Adalar halkının ve İstanbul halkının ihtiyaçları, düşünceleri dikkate alınarak tıp tarihi ve verem savaşı müzesi, sağlık alanında kongre ve eğitim merkezi, uzun süreli yatışı gereken çok ilaca dirençli tüberküloz hastalarına yönelik yataklı bir kurum, sağlık hizmeti verecek birimler ve benzeri işlevler ile yeniden kazandırılması kamu yararına uygun olacaktır kanısındayız.”

Kaynak BirGün Gazetesi /Uğur Şahin

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir