COVİD-19 aşısı ücretsiz mi yapılacak?; Sağlık Bakanı Koca’dan cevap

Koronavirüs aşısı Çin’den ve Amerika’dan Türkiye’ye önümüzdeki aylarda getirilecek. Peki aşı ücretsiz mi yapılacak? Sağlık Bakanı Koca’dan cevap geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun ” COVİD-19 aşısı ücretsiz mi yapılacak?” sorusuna cevap verdi. Müftüoğlu,
Bakan Koca’nın “Risk grubundaki ortalama 5 milyon kişinin aşılanmasının ücretsiz olarak tamamlanacak” dediğini aktardı.

Prof. Dr. Müftüoğlu aşıyla ilgili soruları bugünkü köşesinde derledi.

“Pek çok ülke gibi (mesela Japonya, İngiltere) bizde de aşının ücretsiz uygulanacağı düşüncesindeyim” diye yazan Müftüoğlu, “Birkaç hafta önce Sağlık Bakanı’mız Dr. Fahrettin Koca ile yaptığım görüşmede de Sayın Bakan bana açık ve net olarak uygulamaya ÇİN aşısıyla başlanacağını, ilk iki ay içerisinde risk grubundaki ortalama 5 milyon kişinin aşılanmasının ücretsiz olarak tamamlanacağını açıklamıştı. Kanaatim o ki aşı bizde de ücretsiz yapılacak. Ama bilelim ki öncelik risk grubundakilerin olacak.” ifadesini kullandı.

Müftüoğlu yazısında şunları kaydetti:

“Pifizer BioNTech ikilisi ‘Yıl sonuna kadar en fazla 20 milyon insana yetecek kadar aşı üretebilirim’ diyor. Gelecek yıl için de en fazla 600-650 milyon kişiye yetecek kadar aşıyı üretebilmeyi taahhüt ediyor. Amerika’nın 300, Avrupa Birliği’nin 200, İngiltere’nin 50, Kore ve Japonya’nın 100’er milyon doz aşı siparişi verdikleri eğer doğruysa -ki doğru olduğu anlaşılıyor- özellikle mRNA aşısına hepimizin ulaşması maalesef mümkün görünmüyor.

Bu nedenle bazı ülkelerde Çin ve Rus aşılarının da kullanılacağı anlaşılıyor. Bizde zaten yola Çin aşısıyla çıkıyoruz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir