CHP’li ve HDP’li üç ismin milletvekilliği düşürüldü

CHP’li Enis Berberoğlu ve HDP’li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları hakkındaki mahkeme kararları TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Üç ismin milletvekilliği düşürüldü. Muhalefet, AYM süreci devam ettiği için yargılamaların sürdüğünü ve kararın hukuksuz olduğunu bildirdi

Haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü. Muhalefet, kararın aylarca bekletildikten sonra MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır” çağrısının ardından okunduğuna dikkati çekti. Bu karar, 27’nci dönemde ilk kez hayata geçirildi.


Üç milletvekilinin TBMM üyeliğinin sona erdirilmesine ilişkin tezkere, Genel Kurul’da okundu. Üç milletvekilinin Anayasa’nın 84’üncü maddesine göre kesin hüküm giyindiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkere düzenlendiği belirtildi. Muhalefetin, “Anayasa Mahkemesi süreci devam ediyor. Yargılama sona ermedi” eleştirilerine rağmen teskereler okunarak karar kesinlik kazandı.

chp-li-ve-hdp-li-uc-ismin-milletvekilligi-dusuruldu-739927-1.

CHP ve HDP, teskereler okunmadan önce usul tartışması isteyerek itirazlarını sıraladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yapılanın parlamentoya bir darbe olduğunu söyledi. Altay, “Enis Berberoğlu’nun yargıtayda onaylanan cezası ile ilgili AYM’ye başvurusu var. AYM daha üç gün önce Enis Berberoğlu’ndan belge istedi. Daha süreç bitmedi. Geçmişte sayın Binali Yıldırım Meclis Başkanı iken bu konuda ülkedeki herkesin üstatlığını kabul ettiği üç Anayasa hukukçusundan mütaala istemişti. Burada da yargılamanın bitmediği belirtildi. Yapılan şey hukuksuzdur” dedi.

chp-li-ve-hdp-li-uc-ismin-milletvekilligi-dusuruldu-739928-1.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise “Hukuksuzluğu meşrulaştırma derdindeler. Daha dün FETÖ’yü savunanlar bugün hukuksuzluğu meşrulaştırmak istiyor. Bu iktidar darbecidir. Hukuku, insanlığı esas almıyor. İktidarın halk iradesi ile ilgili hiçbir işi kalmamıştır. Milletvekillerimize bu hapis cezasını verenler şu an FETÖ’den içerdeler. Müebbet hapis cezası aldılar. En iyi kaynağınız FETÖ’dür. Ceza verenlerin hapiste olduğu bir davada yeniden yargılanma talebini kabul etmediniz ve milletvekilliklerini düşürüyorsunuz” diye konuştu.

AYM ENGELLEYEMEZ SAVUNMASI

AKP’li Cahit Özkan ise teskerelerin okunmasını usulüne uygun olduğunu söyledi. AYM’deki ve AİHM’deki başvurulara rağmen yargı kararının kesinleştiğini savunan Özkan, “AYM, Meclis’in bu kararı almasını engelleyemez. Meclis Başkanı bu kararları okumazsa İçtüzüğü çiğner” dedi.

chp-li-ve-hdp-li-uc-ismin-milletvekilligi-dusuruldu-739929-1.
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir