CHP’li Gülsüm Polat T-5 Eminönü- Alibeyköy Tramvay hattı Eyüpsultan’a ve İstanbul’a hayırlı olsun

Example HTML page

CHP’li Gülsüm Polat T-5 Eminönü- Alibeyköy Tramvay hattı  Eyüpsultan’a ve İstanbul’a hayırlı olsun

Haber Etkin / Haber Merkezi : Ramazan YİĞİT

CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat Eyüpsultan Belediyesi Meclisi 8’inci seçim 3 Toplantı dönemi Aralık ayı 1’inci bileşiminde yapmış olduğu konuşmasın da;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına Kasım 2016’da başlanan hat kaynak yetersizliği nedeniyle durma noktasına gelmişti. Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nda, yeni dönemde finansman sorunları çözülerek yapım süreci hızlandırıldı.

Ayrıca, Haliç kıyısında meydana gelen zemin hareketleri nedeniyle, 1,3 km’lik bölümde raylar söküldü, beton kırıldı ve kazıklı sistemle yeniden inşa edildi.

Tramvayın resmi açılışı, 1 Ocak’ta CHP Genel Başkanımız Sn Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleşti. Hat 3 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından 4 Ocak’ta saat 12:00’den itibaren İstanbulluların kullanımına açıldı ve 10 gün süreyle ücretsiz hizmet verecek, başta Eyüpsultan- Fatih ilçelerimiz Alibeyköy bölgemiz olmak üzere tüm İstanbullulara hayırlı olsun dedi.

Gülsüm Polat Sözlerine şu ifadelerle devam etti;

Sayın Başkan, Meclis Üyesi Arkadaşlarım, Basınımızın Değerli Emekçileri, Kıymetli Misafirlerimiz hepinizi saygıyla selamlarken, 2021 yılının hepimize hayırlı olmasını diliyorum.

2021 yılının ilk gününde Kadim ilçemiz Eyüpsultan’a ve İstanbul’a en anlamlı ve en güzel hediye oldu Eminönü- Alibeyköy Tramvayı… 16 milyon’a ve özellikle Eyüpsultan’da yaşayan hemşehrilerimize hayırlı olsun dedi.

Gölsüm Polat sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına Kasım 2016’da başlanan hat kaynak yetersizliği nedeniyle durma noktasına gelmişti. Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nda, yeni dönemde finansman sorunları çözülerek yapım süreci hızlandırıldı. Ayrıca, Haliç kıyısında meydana gelen zemin hareketleri nedeniyle, 1,3 km’lik bölümde raylar söküldü, beton kırıldı ve kazıklı sistemle yeniden inşa edildi.

Tramvayın resmi açılışı, 1 Ocak’ta CHP Genel Başkanımız Sn Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleşti. Hat 3 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından 4 Ocak’ta saat 12:00’den itibaren İstanbulluların kullanımına açıldı ve 10 gün süreyle ücretsiz hizmet verecek.

Proje aşamasından inşaat aşamasına kadar emek veren tüm belediye başkanlarımıza, bürokratlarımıza, görev alan ustasından mühendisine kadar bir taş koyan herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Türkiye’de ilk defa katenersiz yerden enerji beslemeli raylar kullanılan hat, son teknoloji kullanılarak inşa edildi. Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı Eyüpsultan ve Fatih ilçelerinden geçerek Avrupa Yakası’nda önemli hatları birbirine bağlayan yeni tramvay ile bölgedeki kara ve deniz yolu ulaşım araçlarının entegrasyonu sağlanmış olacak.

Saatte tek yönde 12 bin yolcu kapasitesiyle bölgedeki yoğun trafiği hafifletecek olan tramvay, TF2Eyüpsultan – Piyer Loti Teleferik Hattı ve M7 Mecidiyeköy – Mahmutbey Metro Hattı ile entegrasyonu sağlandı.

Hattın ikinci kısmı açılıncaya kadar, Cibali’den Küçükpazar ve Eminönü’ne İETT ring seferleri düzenlenecek. Böylece, M2 Yenikapı – Hacıosman ve T1 Kabataş-Bağcılar hatlarına da entegrasyonu sağlanacak. Cibali Eminönü yönü 2021 yılı sonunda halkımızın hizmetine açılacak bilgisini paylaştı.

Gülsüm Polat sözlerini şu ifadelerle sürdürdü;

Günde 90 bin yolcuya hizmet veren Alibeyköy Cep Otogarı’na da ulaşım imkanı sunan tramvay, şehirlerarası yolcuları İstanbul’un girişinde karşılayacak. Eyüpsultan Camii ve türbesi, Balat, Fener ile Eyüpsultan Devlet Hastanesi gibi önemli noktalara da raylı sistem konforuyla ulaşım mümkün artık.

Bu hat ile birlikte; Avrupa Yakası’nda toplam 7.5 milyon nüfus ve 18 ilçe raylı sisteme dahil edilmiş oldu. Tramvayın hizmete alınmasıyla, toplam 338 kişiye de istihdam sağlandı. Petrolle çalışan araçların yerine metro kullanmak, karbon ayak izini de düşürmekte. Bu hattımız ayrıca tramvayın daha hafif olması, sistemin daha az enerji ihtiyacı doğurması anlamına geliyor. Hat proje aşamasındayken bu yaklaşımıyla ‘Sürdürülebilir İnovasyon’ dalında ödül kazandı.

Tarihi Yarımada ile kıyı şeridine paralel uzandığı için hat, tarihi dokuyu bozmadan inşa edildi. Katener kullanılmaması ve direk dikilmemesi sayesinde ise kentin silüetine gölge düşürülmedi dedi.

Gülsüm Polat sözlerini ; Tramvay eşsiz bir tarihi dokunun içinden geçiyor. Dördüncü yüzyıla kadar dayanan bir zaman tüneli çeşnisine başka hiçbir kentte rastlamak mümkün değil. Hattımızın bu yönüyle tıpkı İstiklal ve Moda tramvayları gibi İstanbul’un gözde hatlarından biri olacağına inanıyoruz.

Halkımıza hayırlı uğurlu olsun diyerek sözlerini bitirdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir