CHP’li Ali Haydar İşkar ; Eyüpsultan Belediyesi 2019 faaliyeti beklentileri karşılamamıştır

CHP’li Ali Haydar İşkar ; Eyüpsultan Belediyesi 2019 faaliyeti Eyüpsultan halkının beklentileri karşılamamıştır. Bu durum halkımızda hayal kırıklığına uğratmıştır.Umarım 2020 verimli işler ile geçer ve halkımızın beklentileri karşılanmış olur.

CHP Eyüpsultan Belediye meclisi Gurup sözcüsü Ali Haydar İşkar 2019 faaliyet raporunun ve Kesin hesabın görüşüldüğüm 8 Secim 2 toplantı dönemi Temmuz ayı 3 bileşiminde yapmış olduğu değerlendirmede şu ifadeleri dile getirdi.

Sayın Başkan, değerli Meclis Üyesi arkadaşlar Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına 2019 yılı Faaliyet Raporu hakkında görüşlerimi meclisle paylaşacağım. Bir takım değerlendirmeler yapacağım. 2019 yılı faaliyet kitapçığını ve 1 yıllık süreç ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi grubunun düşüncelerini açıklayacağım.

Sayın Başkan, değerli Meclis Üyesi arkadaşlar öncelikle 2019 yılı Eyüp Belediyesi Faaliyet Raporunun Eyüpsultan Belediyesi için, Eyüp halkı için ve İstanbul için hayırlı olmasını diliyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak değerlendirmeyi yaparken özellikle geçmiş 1yıl da eksik gördüğümüz konularda uyaracağız. halkın bize verdiği muhalefet görevini yerine getireceğiz.

Cumhuriyet halk partisi olarak her yıl faaliyet raporunu değerlendiriken   Eyüp halkı adına doğru, sağlıklı ve kamu menfaatini gözeterek yapacağımız belirtmek isterim.

Yapacağımız eleştiriler yapıcı ve daha iyi ve güzel şeylerin yapılması sağlayacak yönde olacaktır.

Eyüpsultan Belediyesinde bir yıllık süre içerisinde kadrosunu kurdu. faliyet raporu stratejik plan ve performan programına göre yürütülen bir faaliyet, gerçekleştirilmesi gereken hedefler ile ortaya konuyor.

Araç Sayısı neye göre arttı?

Faliyet raporunu incelemeye başladığımızda araçlarımız bölümü var burada özellikle kiralık 57 adet binek araç görünmekte 2018 yılında 53 olan sayı bu yıl 2019 yılında 57 e çıkarılmış. Özellikle geçen dönem eleştirdiğimiz bir konunu arttırılarak devam etmesi Mali durumun bu kadar kötü olduğu bir dönemde bunların hangi amaçla ve hangi bölümlerde kullanıldığı meclisimizin bilgisine sunulması gerektiğini düşünüyorum.

Amaç ve hedefler bölümünde Yerel ekonomik kalkınma ile ilgili stratejik amaçlar ve stratejik hedefler konulmuş bu amaç ve hedefler gerçeklemesi konusunda çok başarılı olduğumuz söyleyemeyiz.

Faaliyet raporunun mali bilgiler tablolar bölümüne başlarken 2019 yılı bütçe giderleri kurumsal sınıflandırma tablosunu incelediğimizde müdürlüklerin bütçelerinin yıllara göre değiştiğini görüyoruz.

Bunun nedeni yeni kurulan müdürlükler ve yasal zorunluluklar diye düşünüyorum. ”En çok göze çarpan insan kaynakları müdürlüğü bütçesindeki artıştır.” Umarım bundan sonra daha oturmuş bir işleyişe bürünürler.

Dolayısıyla müdürlüklerin yıllara göre karşılaştırmasını çokta sağlıklı değerlendiremiyoruz. Bu tabloda dikkat çeken detay giderlerimizin yıllar itibariyle arttığı gözlemlenmektedir. 

2019 yılı mali verilerine başlarken şunu hatırlatmak isterim’

Siz eğer tahmini bütçeyi tutarlarını düşük tutarsanız gerçekleşme oranıda yüksek olur. Yani tasarrufa yönelik bir bütçe yapmış olursunuz. Bunu 2018 yılında 2019 yılı bütçesini yaparken belediye başkanı da tasarruf bütçesi olduğunu söylemişti bize.

Eyüpsultan da kaynakların iyi kullanılıp Eyüpsulta’na yatırımlar yapılması gerektiğini söylemiştik. Eyüpsultan belediyesi 2019 yılı gerçekleşen gelir 326.057.458,50 TL gerçekleşme oranı yüzde  84 gerçekleşen gider 353.933.682,18 gerçekleşme oranı oranı 93 gelir ile gider arasında olumsuz fark 27 milyon.

Gelecek yıla devreden ödenek tutarı 125.073.408,93 TL. Yıllara göre tahakkuk artığının gittikçe büyüdüğünü tahsilatların zorlaştığını görmekteyiz.

”Tahsilat politikasının gözden geçirilmesi gerekmektedir.”

Yıllara göre kurumsal bütçe artışını incelediğimizde 2018 yılı artışı yüzde 16 2019 yılındaki artış oranı yüzde 4 bunu faaliyet raporu sayfa 45 de görebilirsiniz.

2019 yılı bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırmasını incelediğimizde bütçe giderinin türlerinden mal hizmet alımı 248 milyon yıllar itibariyle arttığını görmekteyiz. 

Diğer bir kalem özellikle geçmiş yıllardan beri  belediye ye ciddi bir yük olan faiz giderleri 11 milyon 421 TL gerçekleşmiş. Eyüpsultan belediyesi yıllık ödediği faiz  çoğu müdürlüğün bütçesinden daha fazla buna halkın parasının hizmet olarak vatandaşa gitmesi gerekirken boşa gitmesi içler acısıdır dedi.

İşkar sözlerine şu ifadelerle devam etti;

Bütçe giderler içerinde yüksek olmasını istediğimiz sermaye giderir.

Çünkü yatırım ve projeler üretilir.

Ama yıl boyunca öyle mega projeler üretemedik.

Yatırım yapmadık ne yaptık bakım onarım ve rutin işler yapıldı.fen işleri bütçesi yüzde 14 bu oran daha yüksek olabilir.

2019 yılı mali tablolarında vergi gelirleri 102.856,821,57 TL gerçekleşmiş, 2018 yılı tutarı 104 .493.449 TL.

2018 yılının altında kalmış.

Belediyenin asıl faaliyet geliri olan vergidir. 

Her sene artması istenir.

2019  bilançosunu incelediğimizde

Kısa vadeli yabancı kaynakları banka kredileri hesabı 2019 Yılı 26.320,733,65 TL olup, 2018 yılında 12.895.932,18 TL.

Uzun vadeli yabancı kaynaklar banka kredileri hesabı  2019 yılı 67.173.447.65 TL, 2018 yılı 62.057.062,97 TL olarak gerçekleşmiştir.

Yıllara göre kredi yükü artmaktadır.

Toplam kredi borçları yaklaşık 93 milyon. Bunun karşılığında 11 milyon TL faiz gideri gerçekleşmiştir.

 Belediyemizin ödenecek vergi ve fonlar hesabı 99.milyon TL olup 2018 yılı  bu rakam 23.milyon  TL olmuştur.

”Demek ki kamu kurumlarına olan cari borçlarımızı ödeyemiyoruz.”

Belediyemizn  bilançosunda borçlarımız ve alacaklarımı incelediğimizde kısa vadeli borçları toplamı 187.milyon  TL .

‘Faaliyet alacakları ve Hazır Değerler hesapları’ toplamı 132. milyon TL.

Yanı hali hazırda alacaklarımız ile borçlarımızı ödeyemiyoruz

Yine Uzun vadeli borçlar toplamı 67.milyon  olup Uzun vadeli faaliyet alacakları 15.milyon  TL dir.

”Gelecek yıllara ait alacaklarında borçları ödeyemediği görülüyor”

Müdürlükler bazında arkadaşlarımız bazı konularda fikilerini beyan edecek. Ben

Hukuk işleri müdürlüğü yıl içinde karşılaştığı davaları gözlemlediğimizde ayrı ve denetim komisyonu muhalefet şerhi de değinilmiş.

Fen işleri müdürlüğü, plan proje müdürlüğü ve imar müdürlüğü ile ilgili konu başlıkları halinde değerlendirmelerde bulunacağım dedi.

”Kentsel dönüşüm,Riskli alan ve Yeşil alanlar”

Karadolap Mahallesi ; 14,680,681,682/1,683,684,685,686,687,688,689,690,691,692,707,38 No’lu adalardaki, vatandaşlar  sorunları devam ediyor.  Karadolap mahallesi 38 nolu ada ile ilgili inşallah yakın zaman da  İBB ile beraber bir çözüme ulaşılır.

İslambey Mahallesi de ; Belirli adalarda 5393 sayılı kanun 73 maddeye göre kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiştir ne durumda meclis bilgi verilmesinde fayda var diye düşünüyorum

Yeni yapılaşma ile zaman zaman alt yapı ile ilgi sorunlar göze çarpıyor. Yatay mimariyi ön  çıkaracak yapılaşma yapılmalı diye düşünüyorum.

Özellikle köyler bölgesinde plan eksikleri var. özellikle  Bu 1/100.000’lik plan çalışması ile ilgili Büyükşehir Belediyesinde sürekli iletişime geçip bir an önce sonuçlanmalı.

Yüksek gerilim hatları bölgemizde ciddi bir sorun teşkil etmekte özellikle belirli mahallelerde sağlığı tehdit ekmektedir ilgili kurum ile görüşülerek çözüme kavuşturlması gerekmektedir.

Kapalı katlı otopark ve pazar gerekmektedir.

Otopark projeleri içinde bir tane yapılmış bunu hızlandırılması gerekmektedir.

Sultan center  ne durumda sorunlar çözüldü mü ?

Başkanın Haliç Adalar Rekreasyon Projesi Vardı.

Turizm yeni rotası haliç bununla ilgili bir çalışma oldu mu olacaksa ne zaman olacak ?

Madde bağımlılığı ile ilgili destek merkezi kurulacaktı bununla ilgili bir gelişme var mı.

Yaşlılarımız ile ilgili yaşlılar lokali projeniz vardı yapılan oldu mu?

Çöp toplama ile ilgili şikayetler var çöp konteyinırlarının yer altına alınması ile ilgili çalışmalar yetersiz.

Yollar ve kaldırımlar ile ilgili sorunlar devam ediyor.

Eyüpsultan da tarihi eserlerin toplanacağı bir müze gerekli Eyüpsultan’a değer katar.

Eyüpsultanda tarihi eserlerin korunması ve tarihi mezarlıklar ile ilgili sorunlar devam ediyor.

Köylerin imar mera ve hayvancılık sorunları devam ediyor.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi grup’u olarak Eyüpsultan için yapılan güzel projelere desteklerimizin olduğunu söyledik bu anlayışımızada devam ediyoruz. Eşitlik, adalet ve katılımcılığın olması, şeffaflığın daha gerçek bir şekilde olmasını talep ettiğimizi, kentsel dönüşüm ile ilgili yapılacak çalışmalarda işin sosyal boyutunu ve paylaşım boyutunu ön planda tutmamız gerektiğini düşünüyoruz ve doğrultuda çalışmalar yapılmasını bekliyoruz.

Yapılacak her faydalı çalışmaya katkı sunacağımıza, eksikleri de dile getireceğimizi bildirmek isterim.  Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Faaliyet raporunda emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum diyerek sözlerini noktaladı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir