CHP’Lİ ALİ HAYDAR İŞKAR 3106 PARSEL BEREKETLENDİ; 210 DÖNÜMDEN 405 DÖNÜME ÇIKTI

CHP’Lİ ALİ HAYDAR İŞKAR 3106 PARSEL BEREKETLENDİ; 210 DÖNÜMDEN 405 DÖNÜME ÇIKTI

CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup sözcüsü Ali Haydar İşkar;

Geçtiğimiz 09 Aralık 2020 tarihinde, Aralık Meclis toplantısın 2’ci oturumun da görüşülen Hukuk komisyonunun 27 No’lu raporu Eyüpsultan İlçesi Kemerburgaz bölgesi 3106 parsel’in değerlendirilmesi ve satışı için Belediye Başkanına yetki verilmesi görüşülmüş, CHP, İyi Parti ve Bağımsız meclis üyesi Nail Balkan’ın hayır oyuna karşın, AK Parti ve MHP evet oylarıyla Belediye Başkanına yetkisi verilen Kemerburgaz Mahallesi 47/1 pafta 3106 Parsel’in çevre ve Şehircilik bakanlığına devir edilen bu alanı Eyüpsultan belediye meclisinin 04 Ocak 2021 Mart ayı ikinci bileşiminde gündeme getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 47/1 pafta 3106 Parsele çevresinde bulunan yeşil alanları da ilave ederek 210 dönüm alan 3106 Parseli 405 dönüme çıkararak plan gerçekleştirip 30 süreyle askıya çıkardı.

Bu sayede Eyüpsultan Kamuoyu 3106 parselin 210 dönümden 405 dönüme çevrede bulunan yeşil alanların eklenmesiyle çıktığını öğrenmiş oldu.

CHP’li Ali Haydar İşkar Gündem dışı yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan değerli Meclis üyesi arkadaşlarım, değerli bürokratlar, basınımızın değerli temsilcileri hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Meclisimizin Mart ayı 2’nci bileşiminde alınacak kararların Eyüpsultan halkına hayırlı olmasını diliyorum.

Ben öncelikle yakın zaman içinde Eyüpsultan sınırları içerisinde Kemerburgaz bölgemizde bir alanla ilgili medyadan gördüğümüz kadarıyla çıkan ilanı okumak istiyorum sonrasında da görüşlerimi dile getireceğim dedi.

Ali haydar işkar konuşmasına şu ifadelerle devam etti;

İstanbul ili, Eyüpsultan ilçesi Kemerburgaz da bulunan rezerv yapı alanına ilişkin 1/1000 ölçekli 100.000 ölçekli çevre düzenlemesi plan değişikliği yine 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği ve yine 1/ 1000 ölçekli uygulamalı imar plan değişikliği 17 Şubat 2021 tarihinde askıya çıkmış, Bakanlığımız da 12.02.2021 tarihli ve 287482 yazısı ile; İstanbul İli, Eyüpsultan İlçesi, Kemerburgaz Rezerv Yapı Alanına ilişkin ÇDP-904906 sayılı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin Bakanlık Makamı’nın 11.02.2021 tarih ve 286587 sayılı Olur’u ile,  NİP-34927352 plan işlem numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve UİP-34126889 plan işlem numaralı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının Cumhurbaşkanlığı 1 Numaralı Kararnamesi, 6306 sayılı Kanun ve 3194 sayılı İmar Kanunun 9. maddesi uyarınca 12.02.2021 tarihinde Bakanlığımızca onaylandığı bildirilmiştir.

Söz konusu planlar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8/b maddesi ve Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 33. maddesi gereğince 17.02.2021 tarihinden itibaren bir (1) ay (30 gün) süre ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü (Barbaros Mahallesi, Begonya Sk. No:9A, 34746 Ataşehir /İstanbul) ilan panosu ile internet sitesinde askıya çıkarılmıştır.

Değerli arkadaşlar Sayın Başkan biliyorsunuz bu alan Eyüpsultan İlçemiz Kemerburgaz bölgemizde bulunan 3016 parsel yakın zaman da meclisimize geldi bizde burada meclis olarak düşüncelerimizi söyledik.

Şimdi bakanlık bu alan ile ilgili planını askıya çıkartmış.

Bizim talebimiz bu alan ile ilgili Belediye Başkanımızın meclisimizi bilgilendirmesiydi. Önümüzdeki süreçle ilgili meclise gelerek meclisi ciddi anlamda bilgilendirmesi gerekir. Değerli meclis üyeleri sayın başkan, açıkçası ben CHP’si meclis üyesi olarak bu süreci medyadan öğrendiğim için üzüntülü olduğumu belirtmek istiyorum.

Gönül isterdi ki Eyüpsultan Belediyesini en değerli seçilmiş iradesi olan meclis üyeleri ile değerlendirilsin düşünceleri alınsın. Nasıl değerlendirileceğine karar verilirken Eyüpsultan Belediye Meclis üyelerinin de fikirlerinin alınması gerekirdi. Ben bundan sonraki süreçte de en yakın zaman da hem Belediye Başkanımızın bizi meclisimizi, bu alanın bakanlığa devri nasıl yapılacağı konusun da özel bilgilendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu hassasiyetimi dile getirmek istedim teşekkür ederim dedi.

CHP’li Ali Haydar İşkar’ın ifadelerine, AKP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkan vekili Ahmet Hamdi Gürbüz şu ifadelerle cevap verdi;

Sayın başkan değerli arkadaşlar tabi CHP’li meclis üyesi arkadaşımız konu sanki böyle yumurtadan çıkmış yeni bir konu gibi ve yine Eyüpsultan Belediyesi ve Başkanının burada belediye meclisinden sanki gizli bir iş yapıyormuş gibi, bakanlık’da hiç kimsenin haberi yokmuş gibi bir plan yapmış algısı yapmaya çalıştığını görüyorum.

 Değerli arkadaşlar biz bunu aylarca uzun uzadıya konuştuk yani ila ki bu konuda belediye Başkanımızın gelip bilgi vermesini istiyorsanız verirde bilgi Belediye Başkanımız sizde bilgilenirsiniz.

Biz böyle uzun uzadıya konuştuk meclise geldi belediye Başkanımıza yetki verdik. Hatta dedik ki plan yapılsın daha sonra buranın satış yada hasılat paylaşımıyla yada TOKİ, KİPTAŞ Bakanlık yani devletin bir kurumuyla burayı geliştireceğimizi Eyüpsultan’a kazandıracağımızı defaten ifade ettik.

Şimdi Bakanlık burada askıya çıkmış noktası, virgülüne, sayısına ve kadarına kadar arkadaşlar çalışmış ben çalışmadım ama konuya hakimim. Bütün AK Parti Meclis üyesi ve MHP, CHP’li arkadaşların da en az bizim kadar hakim olduğu bir konu.

Nedir bu konu?

Burası 3106 parsel, burayı Eyüpsultan belediyesi gerek hasılat paylaşımıyla TOKİ ve Çevre Şehircilik bakanlığıyla bir proje geliştiriyor. Planı da Çevre Şehircilik Bakanlığı yapıyor.

Şimdi de yaptığı plan askıya çıkmış.

Bun da ne var arkadaşlar yani biz burayı sattık mı, biz burayı birine mi verdik burayı birine peşkeş mi çektik arkadaşlar.

Yani ne istiyorsunuz belediye Başkanından şu an nasıl bir açıklama yapmasını istiyorsunuz?

Anlamıyorum sizleri ben şu anda en yetkili kişi Grup Başkan vekili olarak burada AK Partinin en yetkili kişisi olarak söylüyorum ne istiyorsunuz arkadaşlar?

Yani burada algı yapmak doğru bir şey değil bu konu yeniymiş gibide ifade edilmesi çok doğru bir şey değil.

Bu konuyu uzun uzadıya konuşulduktan sonra plan süreci var. Ha plan sürecinden sonra nasıl geliştireceğiz ne yapacağız bunu elbette oturup konuşuruz.

Ama sanki burada bir kusur var ve Belediye Başkanı burada bir kusur işliyormuş gibi bir algıyı doğru bulmuyorum ifadelerin de bulundu. 

     

Meclis Başkanı Mehmet er; arkadaşlar sanırım konu netleşti,

CHP’li Ali Haydar İşkar ; Yok netleşmedi başkan eksiklik var,

Mehmet Er; Polemik konusu olmasın konu netleşti buyurun sizde açıklamanızı yapın Ali Haydar bey,

CHP’li Ali Haydar İşkar; Şunu belirtmek isterim burası çok önemli bir bölge kamuoyunu burada bilgilendirmemiz, konuya dikkat çekmemiz neden rahatsızlık uyandırdı AK Parti Grup Başkan vekili arkadaşımızı ben de anlamadım.

Ben burada kötü bir laf etmedim sadece meclisimize bilgi verilsin dedim.

Buraya Belediye Başkanımız meclisimize gelip şunu söyledi, 3106 parsel ile ilgili yetki istedi biz de endişelerimizi söyledik, fakat bize Çevre Şehircilik Bakanlığına devredeceğini söylemedi.

Hepimiz buradayız bütün parti grupları olarak açalım kayıtları, tutanakları bakalım sadece bu alanın değerlendirilmesi konusun da bir yetki istedi.

Meclisimize soruyorum herkes burada Başkanımız ben burayı Çevre Şehircilik Bakanlığına devredeceğim, burayla ilgili planı orası yapacak diye bir şey söylemedi.

Sadece yetki istedi.

Yetkiyi de verdi meclis.

Yani bunu seçilmiş iradeyle meclisimizle konuşup ben bu alanla ilgili bu konuda bir irade göstereceğim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredeceğim deseydi kötümü olurdu.

Ve bu yetki o zaman konuşulduğun da Belediye Başkanımız şunu söyledi burayı değerlendireceğiz.

Yani anlaşılan o ki her şey önceden hazırlanmış bu karar gerekiyormuş.

Biz ne dedik. Dedik ki Eyüpsultan Belediyesinin en önemli yerlerinden bir tanesidir. Eyüpsultan Belediyesi kullanacak şekilde özellikle de şunu söyledik bir rant var ise de Eyüpsultan Belediyesi ve halkın olacak şekilde olsun dedik.

Şimdi nereye gidecek o rant yukarıya gidecek belli kişilere gidecek ve halkımızın da bilgilenmesi hepimizin sorumluluğunda biz vatandaşı bilgilendirmek için zorundayız.

Askıya çıkmış bir konuyu dile getiriyoruz vatandaşlarımız da bilgi sahibi oluyor ifadelerini kullanarak cevap verdi.

Meclis Başkanı Mehmet ER, Ahmet Bey lütfen,

AK Parti’li Ahmet Hamdi Gürbüz Cevap vermem gerekiyor Sayın Başkan,

Mehmet Er peki buyurun Ahmet bey,

AK Parti’li Ahmet Hamdi Gürbüz; Sayın Başkan şimdi buranın yukarıya verilmesi Eyüpsultan’ın mülkiyeti olan bir yerin, Eyüpsultan halkının kazanımı olan bir yeri, biz veriyoruz birilerine öylemi bunu mu anlıyorsunuz değerli arkadaşlar?

Yani yapmayın arkadaşlar hasılat paylaşımı diyoruz. Eyüpsultan Belediyesi kendisi de yapsa, kendi iştirakiyle de yapsa, burayı her hangi bir şekliyle de satsa da, Bakanlıkla da yapsa burada herhangi bir şekilde Eyüpsultan halkı kaybetmeyecek kazanımı olacak sadece değerli arkadaşlar.

CHP’li Ali haydar işkar bunu bilmemizde de bir mahsuru yok herhalde?

AK Parti’li Ahmet Hamdi Gürbüz elbette bilmenizde bir mahsuru yok arkadaşlar. Arkadaşlarımızın görevidir burayı denetlemesi ama burada bir kusur varmış gibi anlatıyor olmak başka bir şey bilgilenmek başka bir şey burada Eyüpsultan Belediyesinin bir tek kuruşu zayi olmayacak bunu da herkesin bilmesini isterim ifadelerinde bulundu.

Meclis Başkanı Mehmet Er; Ben de konuyu söyle anladım Ali Haydar İşkar bey herkese müjde verdi yıllardır atıl olan bu arsanın imar planları yapıldı şimdi çok daha büyük rakamlara değerlendirilecek anlamında anladım ben hayırlı olsun.

AK Parti’li Ahmet Hamdi Gürbüz; Sayın Başkan son bir şey daha 5393 Belediye kanununda rezerv alanlarının yani İstanbul’un ilçe alanları için de geçerli rezerv alanlarının plan yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aittir teşekkür ederim ifadelerinde bulunarak sözlerini bitirdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir