CHP, tank palet fabrikası için Danıştay’a başvurdu…
CHP, tank palet fabrikası için Danıştay’a başvurdu: Özelleştirmede kamu yararı söz konusu değil…
CHP, Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesinin önünü açan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iptalini istedi. CHP’nin iptal istemi ile Danıştay’a yaptığı başvuruda, “Fabrika, Türkiye’nin ilk ve tek fabrikası olup, milli güvenliğin can damarıdır” denildi
CHP, Tank Palet Fabrikası’nın ‘gizli’ olduğu iddia edilen ve özelleştirmenin önünü açan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iptalini istedi. CHP’nin iptal istemi ile Danıştay’a yaptığı başvuruda, Avrupa’nın en büyük entegre tesisi olan ve 20 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen Tank Palet Fabrikası’nın ihalesiz olarak BMC grubuna verilmesinin iptali talep edildi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Cumhurbaşkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kararlarına karşı dava açtı. Özkoç, Danıştay’a yaptığı başvurunun dilekçesinde, “Cumhurbaşkanlığı tarafından tesis edilen ancak yayınlanmayan, 1105 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilmesi” talebine yer verdi.
MİLLİ GÜVENLİĞİN CAN DAMARI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da davanın takipçisi olacaklarının altını çizdi. Dilekçede, fırtına obüsü üretilen, emsalleri yalnızca Güney Kore ve ABD’de bulunan Poyraz mühimmat aracı imal eden fabrikanın önemiyle ilgili, “TSK envanterindeki tüm paletli araçların paletlerinin tasarım, imalat ve yenileştirmesini yapan fabrika Avrupa’nın en büyük optik tesislerinden birine sahip. Subay el dürbünü ve keskin nişanca el dürbünü tasarımını yapan Türkiye’nin ilk ve tek fabrikası olup milli güvenliğin can damarıdır” ifadelerine yer verildi.
1105 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na dayanak gösterilen kararın 481 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararlarının birbiriyle yetki yönünden çeliştiği de dilekçeye kaydedildi. Dilekçede, söz konusu iki kararın özelleştirme yetkisinin Özelleştirme İdaresi’nde mi yoksa Cumhurbaşkanı’nda mı olduğu yönünde çelişki olduğu ifade edildi.
TEKEL NİTELİĞİNDE
Özkoç’un dilekçesinde, fabrikanın Türkiye’nin tek optik atölyesine sahip olması nedeniyle tekel niteliğinde olduğu belirtildi. Devletin, stratejik konularda imtiyazlı hisselere sahip olması gerektiği vurgulanarak, “Ordunun bir parçasının yabancılara devrinde hangi kamu yararı bulunmaktadır?” diye soruldu.
Kaynak BirGün Gazetesi/ Hüseyin Şimşek