CHP İBB Sözcüsü Tarık Balyalı’dan, AKP’li Kaynar’ı kınayan açıklama

Example HTML page

İBB Meclisi ocak ayı oturumlarının ikinci birleşimi Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde toplandı. Toplantıya İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlık yaptı.

Haber Etkin/ Haber Merkezi: Yenikapı/İstanbul

CHP İBB Sözcüsü Tarık Balyalı, CHP Meclis grubu adına 10 ocak pazartesi günü Ocak ayı 1’inci bileşiminde AKP Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar’ın Bektaşileri aşağılayan hakaret içeren ”aynı Bektaşilerin ayet okuması gibi yarısını okuyarak bu işi geçiştirmeye çalışıyorlar…” şeklinde tepki çeken bir konuşmasını kınayan açıklamada buldu.

CHP İBB Sözcüsü Balyalı yapmış olduğu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Muhammet Kaynar’ın, 10 Ocak 2022 Pazartesi günü yapılan İBB Meclis toplantısında, “Bektaşiler gibi yarım ayet okuma” sözleri ve sonrasında;  yanında bulunan meclis üyelerinin de konuşmayı onaylayan ve küçümseyici gülücüklerle bu ifadeleri destekleyici tavırları; ülkemizin kıymetli birer yurttaşı olan Alevi ve Bektaşi toplumunu derinden yaralamıştır.

16 milyon insanın temsilcisi olan; halkın güvendiği, inandığı demokrasinin ve demokratik çeşitliğinin, farklılıkların temsil edildiği bu Mecliste; bu ülkede birlikte yaşadığımız bir zümrenin aşağılanması, ötekileştirilmesi ve nefret söylemine konu edilmesiyle, toplumun vicdanı sarsılmış; demokrasiye, birlik ve beraberlik değerlerine zarar verilmiştir.

Meclis bir toplumum aynasıdır. Tüm kesimlerin temsil edildiği ve tüm kesimlerin hürmet gördüğü, demokrasinin eşsiz kurumudur MECLİS. İstanbul gibi bir kentin meclisinde bir toplumsal kesimin alenen aşağılanması, ötekileştirilmesi bu meclisin ruhuna da aykırıdır.

Öte yandan; ülkemizin ve insanlığın en önemli değerlerinden Hacı Bektaş Veli yılında bu olayın gerçekleşmesi ayrıca üzücüdür.

Bildiğiniz gibi, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, 2021 yılını Hacı Bektaş-ı Veli’ye atfedilerek barış yılı olarak ilan etti.  Hacı Bektaş-ı Veli’nin hoşgörü, barış, kardeşlik değerleri ve dünya barışına katkılarının hatırlanmasını öne çıkardı.

Bununla birlikte, Sayın Cumhurbaşkanı da 2021 yılını Hacı Bektaş-ı Veli yılı ilan etti. Ardından tüm devlet kurumları da anma etkinlikleri düzenledi.

Böyle bir yılın ardından; ne yazık ki bu söylemlerin hala ötekileştirici ve nefret söylemi içerisinde, aşağılayıcı tonlarla ifade edilmesi, bize Hacı Bektaş Veli yılından da, Hacı Bektaş Velinin değerlerinden de, Anadolu’nun kardeşlik felsefesinden de, bu mecliste bu sözleri sarf eden meclis üyesinin fazla nasiplenemediğini gösteriyor.

Bu meclis çatısı altında, AK Partili belediye meclis üyesi Muhammet Kaynar tarafından kullanılan; meclisin demokratik, eşitlikçi, farklılıklara saygı duyması gereken anlayışına yakışmayan bu ifadeler, toplumsal vicdanı derinden sarsmıştır.

Son olarak şunu bir kez daha hatırlatmalıyım ki; bu ülkenin birliğini bütünlüğünü sağlayacak olan, inançları ötekileştiren anlayış değil kucaklayan bir yaklaşım olmalıdır.

Hacı Bektaş-ı Veli’nin ‘incitsen de incitme’ felsefesiyle bütün Meclis’imizi selamlarız ifadesinde bulundu.

İBB Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir