CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat: Kırsal Mahalle sorununu meclis gündemine taşıdı

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 5’inci toplantı dönemi Mart ayı 1’inci bileşimi Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkanvekili Mehmet er başkanlığında Eyüpsultan Belediyesi yerleşkesinde bulunan meclis salonunda yapıldı.

Gündem dışı konuşmalar bölümünde AKP’li Meclis Başkanvekili Mehmet Er’in depremde yaşanan aksaklıkların konuşulmasına bile tahammül edemeyerek toplantıyı ben yönetiyorum sözünüzü keserim ifadelerinde bulunarak Zülfü Çakar’ın sözünün kesilmesi üzerine CHP Meclis Grubunun protesto ederek terk ettiği meclis oturumunda; Sözlü önergeler bölümünde söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat: Köy statüsündeyken Mahalleye dönüştürülen Ağaçlı, Akpınar, Çiftalan, Işıklar, İhsaniye, Odayeri, Pirinçci Mahallelerinin sorununu Eyüpsultan Belediyesi Meclisi 2023 Mart ayı 1’inci oturumunda gündeme taşıdı.

Gülsüm Polat Sözlü önergesinde şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri, kıymetli misafirlerimiz bizleri sosyal medya hesabından izleyen çok kıymetli Eyüpsultanlı komşularımız hepinizi önergeme başlamadan önce saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Ülkemizi yasa boğan 6 Şubat 2023 sabah saat 4.17 de yaşadığımız 7.7 ve 7.4 Kahramanmaraş depremi ve 11 ilimizde yapmış olduğu yıkım ve can kaybı ve yaralıların olması hepimizi derinden üzmüş yasa boğmuştur. Hayatını kaybeden tüm canlarımıza Allahtan rahmet yakınlarına sabırlar yaralı vatandaşlarımıza Allahtan acil şifalar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.

TC. EYÜPSULTAN BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞINA

1 Kasım 2021 tarihinde Eyüpsultan Belediyesi Meclis Başkanlığına aşağıda belirttiğim soru önergesi vermiş, Mahalle Muhtarlıklarımız tarafından da belirtilen taleplerin Başkanlıkça ele alınmasını ve sorularımıza sözlü veya yazılı cevap verilmesini istemiştim.

Ancak önergeyi verdiğimiz Meclis oturumunda Başkan Yardımcımız ilgili yasanın kısa bir süre içinde çıkacağını ve bunu beklediklerini belirtmişti.

Muhtarlarımızın Şubat 2021’de  verdikleri dilekçenin üzerinden 25 ay, bizzat CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Grubumuzun adına Kasım 2021’de verdiğimiz sözlü ve yazılı önergenin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen aşağıdaki sorularımıza ne yazıkki cevap alamadığımızı üzülerek belirtmek isterim. Bugün 6 Mart 2023 tarihinde aynı önergemi tekrarlarken sorunun Kırsal Mahallelerimizde yaşayan komşularımızın menfaati doğrultusunda çözülmesi için konunun takipçisi bir kez daha belirtmek isterim.

Ayrıca Arnavutköy Belediyesi ve Silivri Belediyesinde çözülmüş vatandaşlarımızın rahatlatılmış olduğunu da eklemek isterim.

6 Aralık 2012 tarihinde Büyükşehir yasası değiştirilerek Köylerimiz Mahalleye dönüştürüldü. 2014 yılında yürürlüğe bu uygulama köylerimizin kırsal kalkınması hayvancılığın daha sağlıklı şekilde yapılmasına engel olup vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamasına sebebiyet vermiştir.

TBMM Kabul edilen ve 16 Ekim 2022 tarihli resmi gazetede yayınlanan kamu mali yönetimi ve kontrol kanunuyla ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmak üzere 7254 sayılı kanun ile Mahalleye dönüştürülen köy ve Beldeler ile ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. 7254 sayılı kanunun 10’uncu maddesine eklenen ek üç maddede Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunup sosyo-ekonomik durumu şehir merkezine uzaklığı belediye hizmetlerine erişebilirliği mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı teklifi üzerine Büyükşehir Belediye Meclisinin en geç 90 gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen Mahalleler kırsal Mahalle olarak kabul edilir denilmektedir.

Dolayısıyla bu kanuna göre öncelikle ilçe belediyelerince Köy statüsündeyken Mahalleye dönüşen, ancak Kırsal mahalle özelliği halen devam eden Mahallelerin tespit edilerek ilçe Meclislerinde kırsal mahalle olarak belirlenmesi ve alınan kararın gecikmeden İstanbul Büyükşehir Belediyesine gönderilmesi gerekmektedir.

Ancak Eyüpsultan Belediyesi sınırları içerisinde Köy statüsündeyken Mahalleye dönüşen Ağaçlı, Akpınar, Çiftalan, Işıklar, İhsaniye, Odayeri, Pirinçci Mahalleleri hakkında Eyüpsultan Belediyesi Başkanlığı tarafından bu güne kadar Meclise getirilmiş teklif bulunmaktadır.

Bahsi geçen Köylerde yaşayanlar ve Muhtarlar tarafından bu konudaki talepleri sıklıkla tarafımıza iletilmekte olup bu kapsamda aşağıdaki sorularımızın cevaplanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

1-      Köy statüsündeyken Mahalleye dönüşen Ağaçlı, Akpınar, Çiftalan, Işıklar, İhsaniye, Odayeri, Pirinçci Mahallelerinin Kırsal Mahalle dönüşümü için Belediye Başkanlığınca yapılan herhangi çalışma varmıdır?

2-      Köy halkının kanun ile getirilen Muafiyetlerden yararlanabilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını açık olup bu konuda Meclise bir çalışma getirilmesi düşünülmektemidir?

3-      Bu konuda Ağaçlı Muhtarımız Akpınar, Çiftalan, Işıklar, İhsaniye, Odayeri, Pirinçci köylerini temsil eden Muhtarlarımızın teklifine bir dönüş yapılmışmıdır?

Yukarıda yer alan taleplerimizin Başkanlıkça ele alınması ve sorularımıza yazılı olarak cevap verilmesi için Başkanlık makamına havalesini saygılarımızla arz ederiz dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir