Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü!

Example HTML page

Kararı okuyan Bekir Bozdağ’a anayasa kitapçığı fırlatıldı.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Gezi Davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Dairesi’nin verdiği milletvekilliğinin düşürülmesi kararı TBMM Genel Kurulu’nda okutuldu.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ kararı okuttuğu sırada kendisine tepkiler yükseldi, bir kişi tarafından Bozdağ’ın kafasına anayasa kitapçığı fırlatıldı.

Bozdağ kararı okurken kürsü önünde “Can Atalay’a özgürlük” dövizleri tutulurken, kararın okutulmasının ardından oturuma ara verildi. 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinden önce Genel Kurul’da bir konuşma yaptı.

‘ANAYASA’YI AYAKLAR ALTINA ALAN BİR DARBE GİRİŞİMİNİN TAMAMLANMASINI İZLİYORUZ’

Erkan Baş, “Anayasa’yı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını izliyoruz” ifadelerini kullandığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Usul üzerine tartışıyoruz, sadece usulsüz değil kanunsuz bir işlem yapılıyor. Anayasa’ya aykırı bir işlem yapılıyor. Anayasa’yı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını izliyoruz. Aylardır anlatıyoruz, okuma yazma bilen her yurttaş Anayasa’nın ayaklar altına alındığını okuyabilir, anlayabilir, kavrayabilir. Bence siz de kavrıyorsunuz. Bugün şu anda itiraz ettiğimiz şudur: ‘Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayalım, Anayasa’yı tanımayalım’ diyen bir Yargıtay kararının Meclis divanından okutulması, Meclis divanının Anayasa’yı tanımayalım kararını tutanaklara geçirmesini reddediyoruz.

Eğer Meclis divanı Anayasa’yı tanımazsa burada Meclis Başkanlığı yoktur. Bu karar Meclis tutanaklarına girdiğinde sizin milletvekilliğiniz sorgulanır, cumhurbaşkanı sorgulanır, bakanlar sorgulanır, her şey sorgulanır hale gelir. Bir tek soru sormak istiyorum, aklı çalışan tüm yurttaşlarımıza, vicdanı olan her yurttaşımıza soruyorum: Şimdi karar okunacak, Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülecek. Yani Can Atalay milletvekiliymiş değil mi? E milletvekiliyse dokuz aydır nasıl hapiste tutuyorsunuz ya? Milletvekiliyse niye hapiste? Milletvekili değilse neyi düşüneceksiniz?

‘KARARI BEKİR BOZDAĞ OKUYOR, ÇÜNKÜ OKUMAYI O HAK EDİYOR’

Değerli arkadaşlar, akıl dışı, vicdan dışı, hukuk dışı bir girişim. Bakın Can Atalay benim mücadele arkadaşım, Gezi’de de beraberdik, bütün duruşmalarını izledim. Bir gün bile ‘Yapmadım, etmedim’ demedi. Bu halk adına, halkla beraber yaptığı her şeyden, her yerde onur duyduğunu, gurur duyduğunu söyledi. Yurttaş için yaptığını söyledi. Niye? Biz yaptığımızı savunuruz, söylediğimizi yaparız. Şimdi bugün burada bir karar okunacak. Meclis Başkanı yok. Yargı darbesi için usul tartışıyoruz. Eğer siz bu usule uygundur diyorsanız Numan Kurtulmuş usulsüzlük yapıyor aylardır. Eğer burada usule uygun bir şey yapılıyorsa Numan Kurtulmuş’u ne yapacağız?

Açık konuşacağım kusura bakmayın. Numan Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede bulunmuyor. Celal Adan okumuyor, Sırrı Süreyya’nın okumuyor, Gülizar Hanım okumuyor, Bekir Bozdağ okuyor. Bu da tarihin bize bir ironisidir, hak ediyor okumayı çünkü, o hak ediyor okumayı. Kimsenin açıkça ‘Ben bu kararı okuyacağım Meclis kürsüsünde’ diyemediği bir şeyi, Meclis’in açılışına 3-5 dakika kala danışma kurulunu topluyorlar, apar topar, kapkaçla, yaptığını savunamayacak bir korkaklıkla ‘Bunu Meclis’e getirelim, hemen geçirelim’ diyor. Kim diyor?

‘ÖLDÜRSENİZ DE VEKİLLİĞİMİZİ DÜŞÜRSENİZ DE SİZE ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Arkadaşlar, hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Bir kural vardır, mafyalar böyle yaparlar, bazen suçlu olduklarını bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işleri onlara yaptırırlar. Türkiye’de adaleti katleden Bekir Bozdağ’a yaptırırsın bunu ayrıca. Başkası çıkıp şunu savunamaz. Ama yapın, yapın, yapın. Vallahi yapın!

Bakın ben ‘Can’ diyorum, resmi adı Şerafettin Can Atalay’dır. Amcası Şerafettin Atalay’ın adını taşır. Amcası 1960’lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi Amasya İl Başkanı’yken katledilmiştir. Ve ne mutlu bize ki öldürseniz de vekilliğimizi düşürseniz de size asla boyun eğmeyeceğiz! Hatay halkı size asla boyun eğmeyecek! Elinizden geleni ardınıza koymayın!”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir