Beyoğlu Belediyesi’nin tarihi Terra Santa binasından tahliyesine, Başkanı Özgür Çelik’ten tepki: Cezalandırılan İnan Güney değil, Beyoğlu halkıdır

Example HTML page

Beyoğlu Belediyes’nin tarihi Terra Santa binasından tahliyesine CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten tepki: Cezalandırılan İnan Güney değil, Beyoğlu halkıdır

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, 39 ilçe başkanı ve 26 ilçe belediye başkanı Beyoğlu Belediyesi’ne tahsisli Terra Santa binasının Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından tahliye edilmesine karşı Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ile birlikte basın açıklaması yaptı. 

Beyoğlu Belediyesi’ne 2022 yılında tahsis edilen Terra Santa ile ilgili Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 24 Eylül 2024 tarihinde Beyoğlu Belediyesi’ne gönderilen tebligatta tarihi binanda yer alan belediye birimlerinin 27 Eylül 2024 Cuma günü saat 08.30’a kadar boşaltılması talep edildi. 

Tahliye kararına karşı Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik 39 ilçe başkanı, 26 belediye başkanı, kadın ve gençlik kolları başkanları bugün bir basın açıklaması yaptı.

Sabah saatlerinde CHP Beyoğlu İlçe Binası önünde buluşan CHP heyeti buradan Terra Santa binasına yürüdü.

 İLGİNÇ OLAN BUNLARIN HEPSİ BİZ GÖREVE GELMEDEN 8 AY ÖNCE AÇILMIŞ YERLER”

Düzenlenen basın açıklamasında karara tepki gösteren Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney,

“12.12.2022 de 10 yıllığına tahsis edilen Terra Santa Manastırı maalesef bugün haksızca, hukuksuzca ve daha protokolün bitmesine 8 yıl varken, ikinci yılın sonunda tahliye ediliyor. Bize yedinci ayda Vakıflar Genel Müdürlüğünden gelen tebligat buydu. Niye iptal ediyorsunuz dediğimizde şunun yazmışlardı; iptal nedenlerinden birisi kinci katında mescit açılmış olması. İptal nedenlerinden ikincisi kütüphane açılmış olması. İptal nedenlerinden üçüncüsü ise burada bulunan kafenin açılmış olması. Tabi ilginç olan bunların hepsi biz göreve gelmeden 8 ay önce açılmış yerler. Dolayısıyla geçmiş 8 ayda sorun olmazken bugün neden sorun ettiniz? Geçmiş 8 ayda bunlar sözleşmeye aykırı diye herhangi bir tebligatta bulunmazken bugün niye bir anda yetkiniz olmamasına rağmen bu sözleşmeyi iptal ettiniz? Sözleşmede şöyle yazıyor; sözleşmede herhangi bir aykırılık varsa düzeltmek için bir aylık bir süre verilecek ve o sürede düzeltmezseniz sözleşme iptal edilecek diyor. Bize herhangi bir süre verilmeden bu üç gerekçe öne sürülüp sözleşmeniz bitirilip anahtarları teslim edin dendi. Geçen Cuma bunu yaşadık, bu Cuma yaşıyoruz. Önümüzdeki Cuma’ya ne olacak bilmiyoruz” dedi.

“BÜROKRASİYLE, YARGIYLA SİYASET DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Başka İnan Güney “Ancak Peygamber Efendimizin bir lafı var ‘zalime karşı durmak Cihat’ın en büyüğüdür’ diyor. Dolayısıyla bir burada hakkı ve hukuku savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz haklıyız ve biz dünden daha da güçlüyüz. Çünkü bizim yanımızda Beyoğlu’nun 45 mahallesi var, bizim arkamızda Beyoğlu’nda yaşayan bütün hemşeri grupları var. Emekli Evi’nde 1 liraya çay içen Mehmet amca var. Her gün beslenme çantası evine giden 2 bin 96 evladımız var. Engelsiz Taksiyi kullanan Mehmet amcamız var. Bizim arkamızda Beyoğlu halkı var. Biz buraya görevlendirmeyle değil, halkın oylarıyla gelmiş bulunuyoruz. Biz burada savunduğumuz 218 bin seçmenimizin hakkı ve hukukudur. Bugün bürokrasiyle, yargıyla siyaset dizayn edilmeye çalışılıyor. Beyoğlu Belediyesine bürokrasiyle engel olunmaya çalışılırken maalesef İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız da bugün yargıyla, siyaset yasağıyla karşı karşıya. Bunların konuşuluyor olması bile bir demokrasi ayıbıdır. Kimin siyaset yapacağına, kimin sandık önünde Türk halkının iradesiyle seçilip seçilmeyeceğine yine bürokrasi ya da yargı değil, Türk halkı karar verecektir.” ifadelerini kullandı.

“BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANIMIZ İNAN GÜNEY’İN YANINDAYIZ”

Konuyla ilgili konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de “Beyoğlu Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen hukuksuzluklar,  adaletsizlikler ve engellemelere yönelik Beyoğlu Belediye Başkanımız Sayın İnan Güney’e bir dayanışma göstermek için burada 39 ilçe başkanımızla, 26 belediye başkanımızla, il yöneticilerimizle, kadın kolu ve gençlik kolu başkanımızla, meclis üyelerimizle burada Terra Santa’dayız” dedi. 

“ŞİMDİ SIRA NEREYE GELECEK?”

“31 Mart seçimlerinde Beyoğlu’nda demokrasi tecelli etti ve 31 Mart seçimlerinde Beyoğlu halkı bir karar verdi” diyen Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beyoğlu halkı 31 Mart’tan itibaren Beyoğlu’nu Belediye Başkanımız İnan Güney’in yönetmesine karar verdi. Ancak 31 Mart’tan bugüne kadar çok planlı ve sistematik bir biçimde, Beyoğlu’nda özellikle bürokratların, birtakım hukuksuz uygulamalarına, birtakım engellemelerine birtakım adaletsiz uygulamalarına şahitlik ediyoruz. İnan Başkanımız bu engellemelerle ilgili teknik bilgi bir bölümünü az önce sizlerle paylaştı. Geçtiğimiz hafta belediyenin ek hizmet binası, hukuksuz bir biçimde boşaltıldı. Evet, Beyoğlu Belediyesi, on yıldır İstiklal Caddesi’nin alt kısmında TRT binasını kullanıyor. Ama Beyoğlu Belediye Başkanımız İnan Güney 31 Mart’ta göreve geldikten sonra on dört yıl bedelle TRT binasında belediye hizmet verirken 31 Mart sonrasında on milyonluk bir ecrimisil Beyoğlu Belediyesi’ne gönderildi. Ve Beyoğlu Belediyesi’nde kadın el emeği pazarı bir gece yarısı bürokratların talimatlarıyla kolluk kuvvetlerinin marifetiyle kaldırıldı. Bugün de burada Terra Santa’da bir tahliye kararını gönderdiler ve yarın tahliye edilmesiyle ilgili yine bürokratlar eliyle Beyoğlu Belediyesi’nin buradaki hizmetlerini engellemeye çalışıyorlar. Gerçekten şunu çok merak ediyoruz. Şimdi sıra nereye gelecek? Başkanımız da ifade etti. Önümüzdeki Cuma günü hangi hukuksuz kararın altına imza atacaklar. Belediyenin hangi hizmetini engelleyecekler? Bunu merak ediyoruz.”

“CEZALANDIRILAN İNAN GÜNEY DEĞİL BEYOĞLU HALKIDIR”

“Burada cezalandırılan kimdir? Burada cezalandırılan İnan Güney değildir. Burada cezalandırılan Cumhuriyet Halk Partisi değildir. Burada cezalandırılan Beyoğlu halkıdır” ifadelerini kullanan Çelik konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakın burayı günde binlerce genç ziyaret ediyor. Buranın kafesinde oturuyorlar. Vakit geçiriyorlar. Burada birtakım sanatsal, kültürel etkinlikler gerçekleştiriliyor. Film gösterimleri gerçekleştiriliyor 31 Mart’tan bu yana. Konserler gerçekleştiriliyor ve Beyoğlu halkı bu hizmetlerden faydalanıyor. Şimdi buraya bir tahliye kararı getirerek kimi cezalandırıyorsunuz? Beyoğlu halkını cezalandırıyorsunuz. Bizim belediye başkanlarımız ilçelerindeki bütün komşularına eşit hizmet vermek için bir mücadele içerisindeler. 31 Mart’a kadar partinin belediye başkan adaylarıydı. Ama otuz bir Mart’tan sonra yaşadıkları ilçenin bütününün belediye başkanları var. Benim Cumhuriyet Halk Partili olarak yakamda halen Cumhuriyet Halk Partisi rozeti var. Her zaman vardı. Ama belediye başkanlarımız 31 Mart’ta yakalarındaki parti rozetini çıkarttılar. Ve hepsi seçimi kazandığı gün yakalarına Türk bayrağı taktılar. Ay yıldızlı bayrağımızı taktılar. Anlamı şudur: Evet biz bu ülkede bize oy veren komşularımızın oylarıyla seçildik diyorlar. Ama siyasi parti tercihleri ne olursa olsun seçimde hangi partiye oy vermiş olurlarsa olsun bütün komşularımıza hizmet sunacağız diyorlar yakalarındaki Türk bayrağı rozetiyle.”

ÇELİK BÜROKRATLARA SESLENDİ: PARTİZANLIK YAPMAYIN

Çelik tahliye kararını alan bürokratlara seslenerek şunları söyledi:

‘Burada bu uygulamaları gerçekleştiren bu engellemelerin bu hukuksuz kararların altına imza atan bürokratlara seslenmek istiyorum. Lütfen partizanlığı bir kenara bırakın. Bu uygulamaları ya bir yerlerden talimat alarak gerçekleştiriyorsunuz. Ya da birilerine şirin görünmek için bu uygulamaları gerçekleştiriyorsunuz. Sizler hepimizin vergileriyle aldığınız maaşlarla o koltuklarda oturan bürokratlarsınız. Sizler toplumun her kesimine eşit yaklaşmak zorundasınız. Sizler, bütün kurum, kuruluşlara eşit yaklaşmak ve eşit hizmet etmek zorundasınız. Günün sonunda bu halkın vergileriyle, toplumun tüm tüm kesimlerinin vergileriyle aldığınız maaşlarla o koltuklarda oturduğunuzu unutmamanız lazım. Buradan bürokratlara başka bir soru daha sormak istiyorum. Eğer 31 Mart’ta Beyoğlu halkı İnan Güney’i değil de bir önceki dönem görev yapan belediye başkanını seçmiş olsaydı TRT binası için on milyon ecrimisil gönderilecek miydi? Hayır gönderilmeyecekti. Çünkü on yıl boyunca bila bedel bir biçimde TRT binasında Beyoğlu Belediyesi’nin hizmet vermesine izin verildi. Ama 31 Mart’ta İnan Güney bir Cumhuriyet Halk Partisi üyesi İnan Güney Belediye Başkanı seçildiği için on milyonluk bir ecrimisil gönderildi. Eğer Haydar Ali Yıldız 31 Mart’ta seçilmiş olsaydı ve görevine devam etmiş olsaydı Beyoğlu’ndaki el emeği, pazarı kaldırılacak mıydı? Hayır kaldırılmayacaktı. Çünkü geçmişteki uygulamaların hepsini biliyoruz.” 

“BU ENGELLEMELER DEMOKRASİ TOKADI OLARAK SİZE DÖNER”

“Bugün bizim Taksim Meydanı’nda hiçbir etkinliğimize izin vermeyen 1 Mayıs Meydanı’nı 1 Mayıs’a Taksim’i kapatanlar Taksim’de hiçbir etkinliğe izin vermeyenler geçmişte Taksim Meydanı da dahil olmak üzere Beyoğlu Belediyesi’ne hem meydanlarda hem sokaklarda el emeği pazarlarına izin vermişler ama İnan Güney Beyoğlu’nda belediye başkanı seçildiği için bugün el emeği pazarını kolluk güçlerinin marifetiyle kaldırıyorlar” diyen Çelik İBB’ye dönük engellemelere de dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yeri geldi bakanlık yetkileriyle büyükşehir belediye başkanımızı engellemeye çalıştılar. Yeri geldi cumhurbaşkanlığı yetkileriyle Buyükşehir Belediye Başkanımızı engellemeye çalıştılar. Ama tüm bu engellemelere rağmen büyükşehir belediye başkanımız 2019’dan, 2024’e kadar İstanbul halkına projeci, icraatçı, halkçı, bir yönetim anlayışı sergilemiş oldu ve 2019’daki 12 bin oyluk oy farkı 2024’te bir milyonun üzerine çıktı. Bu şu anlama geliyor: Bu engellemeleri gerçekleştirenler bu engellemelerin altına imza atanlar nasıl geçmişteki engellemeleriniz ilk seçim sandığında bir demokrasi tokadı olarak döndüyse bugünkü engellemelerinizde yarın bir demokrasi tokadı olarak mutlaka sizlere dönecektir. Bu yüzden bu engellemelerden vazgeçin diyoruz. İnsanların hizmet alma hakkını engellemekten vazgeçin diyoruz.”

“İBB BAŞKANIMIZ EKREM İMAMOĞLU’NUN YANINDAYIZ”

Çelik son olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na dönük ortaya atılan siyasi yasak iddialarına sert tepki göstererek “Bunlar yerel ölçekteki engellemeler. Ama Türkiye yaklaşık bir haftadır zamandır bir meseleyi konuşuluyor. O da şudur: Büyükşehir belediye başkanına acaba istinaftan bir siyaset yasağı gelir mi meselesi konuşuluyor. Şunu ifade etmek isterim: Yargı sopasıyla, siyaset dizayn etmek. Şunu söylemek isterim. Hiçbir yasak, hiçbir baskı halkın coşkun akan selinin arkasında ve önünde duramaz. Halk bir karar vermiştir. Türkiye’de 31 Mart’ta halk kararını verdi ve büyük bir değişim ilk seçimde, bir erken seçimde de bir değişim Türkiye’de gerçekleşecektir. Biz bu gündemdeki siyaset yasağı meselesiyle ilgili yarın İstanbul’da sabah 39 ilçe başkanımızla bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Cumartesi günü 26 belediye başkanımızla bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Ve sonrasında İstanbul’un seçili kadrolarıyla bu süreçleri değerlendiriyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi büyükşehir belediye başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu’nun bütün kadrolarıyla yanındadır. Ortaya çıkacak bir olumsuz sonuçta halkımızla birlikte çok güçlü bir mücadeleyi vereceğimizden hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın” dedi. 

10 YILLIĞINA BEYOĞLU BELEDİYESİ’NE TAHSİS EDİLMİŞTİ

Mülkiyeti Terra Santa Vakfı’na ait olan Terra Santa içerisindeki 4 yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Beyoğlu Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında Vakıflar Meclisinin 12.12.2022 tarihli 611/589 sayılı kararıyla 10 yıllığına belediyeye kiralanmıştı. Ancak Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 24.09.2024 tarihinde Beyoğlu Belediyesi’ne gönderilen tebligatta, bahse konu taşınmazın tahsis şartlarına aykırı şekilde kullanıldığı (Mescit, kütüphane ve kafe açılmış olması) gerekçesiyle tahsisin sonlandırıldığı belirtilerek, Belediye birimlerinin 27 Eylül 2024 Cuma günü saat 08.30’a kadar tahliye edilmesi istendi. Tebligatta Beyoğlu Belediyesi’nin işgalci olarak gösterilmesi de dikkat çekti. Beyoğlu Belediyesi Terra Santa da 10 Temmuz itibariyle sinema gösterimleri ve konserlerin yer aldığı 22 etkinlik düzenledi ve binlerce kişiyi bu etkinliklerde bir araya getirdi. Eski bir manastır olan Terra Santa’nın avlusunda belediye tarafından işletilen uygun fiyatlı yiyecek içecek hizmeti sunan bir kafe ve kütüphane de yer alıyor. Terra Santa Kafede aylık ortalama 40 bin vatandaşa hizmet veriliyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir