Beklenen kar geldi: İstanbul’da okullar tatil edildi

Example HTML page

Sabah saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve lodosun etkili olduğu İstanbul’da kentin yüksek kesimlerinden sonra şehir merkezinde de beklenen kar yağışı başladı. İstanbul Valiliği olumsuz hava koşulları nedeniyle kent genelinde yarın eğitime ara verildiğini bildirdi. İBB Başkanı İmamoğlu, “Yarın yoğun yağış bekliyoruz, zorunlu olmadıkça özel araçla trafiğe çıkmayınız” açıklamasını yaptı.

İstanbul’da kar yağışı başladı. Bazı bölgelerde tipi şeklinde kar yağışı görülürken, şehir merkezinde de kar fırtınayla birlikte vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Ulaşımda aksamalar yaşanmaması için karla mücadele araçlarının yol kenarlarında hazır bekletildikleri görüldü.

İSTANBUL’DA OKULLAR TATİL

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yarın okulların tatil edildiğini açıkladı. Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

* Kıymetli Hemşehrilerim Sevgili Öğrenciler, 20.00’de Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzün paylaştığı verilere göre ilimizde beklenen kötü hava koşulları nedeniyle Temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarımızdaki eğitime 6 Şubat Pazartesi günü bir (1) gün süreyle ara verilmiştir.

İstanbul Valiliği’nin yayınladığı uyarı metninde, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün saat 20.00’da alınan son meteorolojik verilere göre İstanbul’un kuzey kesimleriyle Avrupa Yakası’nda ve özellikle yakanın batı kesimlerinde daha fazla etkili olması beklenen kar yağışlarının Pazartesi öğleden sonraya kadar devam edeceği bildirildi.

Şehrin diğer bölgelerindeki yağışların genellikle yağmur, karla karışık yağmur ve özellikle yüksek kesimlerde kar şeklinde olacağı, yüksek kesimler başta olmak üzere, yer yer kuvvetli buzlanma ve don hadiselerinin görülebileceği, rüzgârın kuvvetli fırtına  ve yer yer tam fırtına şeklinde esmesi beklendiği belirtildi.

İstanbul Valiliği’nin açıklamasının devamında şöyle denildi:

* Alınan meteorolojik raporlar ve olumsuz hava koşulları nedeniyle; 6 Şubat 2023 Pazartesi günü;

* Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli engelli, malul ve hamile personelin; herhangi bir talebe ve ayrıca bir işleme gerek kalmaksızın İDARİ İZİNLİ sayılması,

* Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilimiz dâhilindeki bütün resmi ve özel temel eğitim ve ortaöğretim kurumları ile halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri, özel öğretim kursları, motorlu taşıt sürücü kursları, çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, resmî okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları ile özel okullardaki takviye kurslarına;

* Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an kursları ile 4-6 yaş arası ana sınıfları da dâhil olmak üzere bütün eğitim kurumlarımızdaki eğitim faaliyetlerine;

* Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinin faaliyetlerine Bir (1) gün süreyle ARA VERİLMESİ kararlaştırılmıştır.

İMAMOĞLU’NDAN ARAÇ UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışıyla ilgili İstanbullulara uyarıda bulunarak “AKOM’dan az evvel aldığım bilgiye göre, kar gece yarısı artacak. Okulların ve velilerin organize olması adına, bir an önce karar alınması önemli. Araç yoğunluğu arttıkça karla mücadele zorlaşmakta. Yarın yoğun yağış bekliyoruz, zorunlu olmadıkça özel araçla trafiğe çıkmayınız” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL’DA UÇUŞLAR İPTAL

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iptal kararlarının, Meteorolojik Acil Durum Komitesi (MADKOM) tarafından alınan kısıtlama kararı gereğince alındığını belirtti.

Üstün, İstanbul Havalimanı’ndan yapılacak 152, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılacak 18 seferin iptal edildiğini belirterek şunları kaydetti:

“İstanbul kalkışlı/varışlı seyahati bulunan değerli misafirlerimiz; 6 Şubat 2023 tarihinde olumsuz hava koşullarına bağlı kar yağışı beklentisi nedeniyle İstanbul Havalimanı kalkışlı/varışlı 76’sı iç hat olmak üzere toplam 152 seferimiz, Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı/varışlı uçuşlarımızda da 18 seferimiz MADKOM tarafından alınan kısıtlama kararı gereği iptal edilmiştir.”

VAPUR SEFERLERİ YAPILAMIYOR

Şehir Hatları’nın internet sitesinden yapılan duyuruda, hava muhalefeti nedeniyle Çubuklu-İstinye (Arabalı), Maltepe-Adalar, Beşiktaş-Adalar, Üsküdar-Aşiyan, Beykoz-Sarıyer, Anadolu Kavağı-Rumeli Kavağı-Sarıyer, Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu (Ring), Üsküdar-Eyüp ve Kadıköy-Eyüp seferlerinin iptal edildiği, bazı seferlerde de gecikmelerin yaşanabildiği kaydedildi.

Anlık güncellenen iptal seferlerinin “sehirhatlari.istanbul/tr/iptal-seferler” sayfasından öğrenilebileceği belirtildi.

SICAKLIK 3 DERECE ALTINA İNDİ

Sabah saatlerinden itibaren şehrin kuzey ve batısında yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde görülen yağışlar neticesinde İstanbul’un farklı bölgelerinde metrekareye 8 ila 22 kilogram yağış kaydedilirken, rüzgar hızı saatte 60-85 kilometre aralığında ölçüldü.

İl genelinde sıcaklıklar 3 derecelerin altına gerilerken bölgesel kar yağışı geçişleri de başladı. Saat 18.00’den sonra hava sıcaklığının 0 derecelere yaklaşması ile birlikte il genelinde saatte 60-90 kilometre hızıyla fırtına ve yer yer kuvvetli kar yağışı geçişlerinin yaşanması bekleniyor.

ŞANTİYEDE KORKU DOLU ANLAR

Zincirlikuyu’daki lüks konut projesinin inşaatını çevreleyen demir levhaların şiddetli rüzgar nedeniyle devrilmesi vatandaşlara korkulu anlar yaşattı. Çevre sakinlerinin sitelerine tek giriş yolunu kapattığı için dava açtığı inşaat projesi bugün de İstanbul’u etkisi altına alan olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşlara tehlike yaşattı. İnşaat şantiyesini çevreleyen demir levhalar şiddetli rüzgarın etkisiyle devrildi. Çevredeki site sakinleri can ve mal güvenliklerini tehdit eden inşaata tepki gösterdi. Site sakinleri yetkililerden önlem almasını istedi.

MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜNÜN ZOR ANLARI

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçerken kuvvetli rüzgar nedeniyle zorlanan motosiklet sürücüsünün yardımına Karayolları Genel Müdürlüğü’nün tankeri yetişti. Şoförün tankerle motosiklete kalkan olduğu anlar bir başka sürücü tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

TRAFİK KENARINDAKİ İNŞAAT İÇİN ÖNLEM ÇAĞRISI

Üsküdar Bahçelievler Mahallesi’nde NATO yolu üzerinde trafiğin hemen bitişiğindeki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın metro çalışmasında panoların uçmasıyla nedeniyle tehlikeli anlar yaşandı. Görüntüleri SÖZCÜ WhatsApp Haber Hattı’na bildiren vatandaş, yetkililerin önlem alması çağrısında bulundu.

1 KİŞİ YARALANDI

Öte yandan yaşanan olumsuzluklar ile ilgili İBB şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Arnavutköy Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Ürgüp Sokak üzeri 4 katlı inşaatın dış cephe duvarının bitişikteki gecekondunun çatısı üzerine düşmesi sonucu 1 kişi hafif yaralanmıştır.

Fatih Vatan Cad. Bezmialem Vakıf Üniversitesi önü Bayrampaşa istikametinde 1 ağacın aydınlatma direği ve yoldan geçen ticari taksi üzerine devrilmesi nedeniyle yolda trafik kontrollü olarak sağlanmaktadır. Can kaybı ve yaralanma yaşanmamıştır.

KÖPRÜDE ÇİFT KATLI OTOBÜS GEÇİŞLERİ KAPATILDI

Olumsuz hava koşulları nedeniyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çift katlı otobüs geçişlerine kapatılmıştır.

Şu ana kadar ekiplerimize ulaşan ihbarlara göre; 9 çatı uçması, 49 ağaç devrilmesi, 6 trafik lambası ve yönlendirme tabelası devrilmesi, 70 tehlike arz eden parça, 5 yolda göllenme ve 11 su tahliyesi yaşandı. İhbarlara İBB saha ekipleri anında müdahale etti. ”

PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR SÜRECEK

Pazartesi sabahı yağmur ve karla karışık yağmura şeklinde gerçekleşecek yağışların, akşam saatlerinde yeniden şiddetli kar şeklinde yağarak Perşembe gününe kadar etkili olacağı değerlendiriliyor. İstanbul’da yağışların bu gece saatlerinden itibaren yüksek kesimleri başta olmak üzere il genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

VALİLİK UYARMIŞTI

İstanbul Valiliği, bugün ve takip eden günlerde İstanbul çevresinde yağmur, kuzey ve yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur şeklinde görülecek yağışların, pazartesi öğle saatlerinden itibaren il genelinde kara dönüşmesinin beklendiğini duyurmuştu.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, güvenlik, trafik, sağlık ve ulaştırmaya ilişkin görevleri bulunan tüm kurumların 24 saat esasına göre hizmete hazır bulunacakları belirtmişti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir