Barış Atay, kadroya geçirilmeyen sanat emekçilerini Bakan Ersoy’a sordu

TİP Milletvekili Barış Atay, kadro düzenlemesinin dışında bırakılan sanat emekçileri ile ilgili soru önergesi verdi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sanat emekçilerinin kadroya geçmesine yönelik hazırlanan ve Meclis’te kabul edilen kanun teklifinin figüran sözleşmeli birçok sanatçıyı kapsamadığı ortaya çıkarken, TİP Kültür Sanat Bürosu tarafından da konuya ilişkin açıklama yapılmış ve “Hak mücadelesi veren sanatçı dostlarımızın yanında durduğumuzu ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer verilmişti.

‘SÖZLEŞMELİ SANATÇILAR MAĞDUR EDİLMEKTE’

TİP Genel Başkan Yardımcısı Atay tarafından verilen önergede de “Kamuda sözleşmeli olarak çalışan personellerin kadroya geçirilmesine dair kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle birlikte Bakanlığınıza bağlı olarak çalışan ‘Figüran Sözleşmeli Personel’in kadro kapsamının dışında kaldığı görülmektedir. 458 bin 615 personeli kapsayan ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan figüran sözleşmeli sanatçıların kadro kapsamının dışında bırakıldığı bu kanun teklifi nedeniyle Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde görev yapan sözleşmeli sanatçılar kadroya alınan diğer meslektaşlarıyla aynı veya benzer görevleri yerine getirmelerine rağmen mağdur edilmektedir” denildi. 

‘SANATÇILAR UZUN YILLARDIR BU KURUMLARA EMEK VERMEKTEDİR

Kadro dışında bırakılan sanat emekçilerinin koşullarına işaret edilen önergede, şöyle devam edildi:

“Yıllardır kurum içinde günlük sigorta ve yevmiyeli olarak çalıştırılan nitelikli personeller olmalarına rağmen promosyon, emeklilik ve her şeyden önce düzenli bir maaşı olmayan oyuncu (konservatuvar, güzel sanatlar fakültesi, sanat okulu mezunu veya sanatı toplum tarafından kabul görülmüş usta oyuncuların, yıllar süren eğitimi ile yetiştirilmiş) müzisyen, dansçı, solist, pandomim ve müzikal oyunculuk yapan sanatçılar en fazla 6 aylık sözleşme ile çalıştırılmakta buna rağmen uzun yıllardır bu kurumlara emek vermektedirler. 

657 sayılı Kanunun 4. maddesi B fıkrası ek 8. maddesi uyarınca çalışan ve figüran olarak adlandırılan sanat emekçileri sosyal güvencesi olmadığı için sağlık sigortası vb. özlük haklarından yararlanamadığı yetmezmiş gibi promosyon, emeklilik ve her şeyden önce düzenli bir maaşı olmaması nedeniyle ek işler yapmak zorunda kalmaktadır.”

‘ANAYASAL HAK OLAN ‘EŞİTLİK İLKESİ’NE AYKIRI’

Anayasal hakkın ihlal edildiğine işaret edilen önergede, “Bütün bunlar göz önüne alındığında ‘Figüran Sözleşmeli Personel’ olarak adlandırılan sanat emekçilerinin Anayasal hakkı olan ‘eşitlik ilkesi’nin açıkça ihlal görülmektedir” sözleri ile Bakan Ersoy’a şu sorular yöneltildi:

1-) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde görev yapan kaç sözleşmeli sanatçı kadro kapsamı dışında bırakılmıştır?

2-) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde görev yapan sözleşmeli sanatçıların kadro kapsamı dışında gerekçesi nedir?

3-) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde görev yapan ve kadro kapsamı dışında bırakılan sözleşmeli sanatçıların özlük hakları için herhangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz? Konuya dair herhangi bir çalışmanız var mı?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir