Bakan Koca salgında son üç günde en çok ve en az vaka görülen 7 ili açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Salgında son duruma ilişkin bilgi veren Koca, son üç günde en fazla ve en az vaka görülen illeri de açıkladı. Koca ayrıca bayramda il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebileceğini bildirdi.

Bakan Koca salgında son üç günde en çok ve en az vaka görülen 7 ili açıkladı

Hükümetin ekonomik kaygılarla koronavirüs pandemisine karşı alınan tedbirleri kaldırması ve ‘normalleşme’ adımları atmasıyla düşüşe geçen vaka sayısını yeniden yükselişe geçti.

Artan vaka sayıları ve alınan tedbirlere ilişkin Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 17:00’de video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, açıklamalarda bulundu.

Son 3 günde vaka sayılarının en fazla ve en olduğu illeri açıklayan Koca, en çok vakan görülen 7 şehrin, İstanbul, Ankara, Antep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Urfa, en az vaka görülen illerin ise, Dersim, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik olduğunu bildirdi.

Bayramda sokağa çıkma yasağınınj söz konusu olup olmayacağına ilişkin soruları da cevaplayan Koca, ülke genelinde sokağa çıkma yasağının gündeme gelmediğini ancak bayram için il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebileceğini ifade etti.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Dün 19 insanımızı kaybettik, umutları son ana kadar koruyan 19 aile sizce neler hissetti? Bu ölümler önlenebilir sebeplere bağlı. Covid-19’dan kaçınmak mümkün. Hastalığa yol açan virüs solunum yoluyla bulaşlıyor. Maske çok önemli bir tedbirdir, mesafe de tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır.

Nişan törenleri, düğünler, taziyeler, toplu taşıma araçları, sahiller, plajlar… Kalabalık yerlerde virüsün bulaştığını biliyoruz.

8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklandı. Din görevlilerimiz, toplu ibadet kaynaklı merasimleri önlemek için çalışma başlattı. Düğünlerde gözlemci bulundurulması konusunda hazırlık söz konusu. Sağlık Bakanlığı, birçok bakanlık ile iş birliği içinde. Amaç tedbirlere uymayanların tedbirlere uyanları riske atmasını önlemektir.

Covid-19’la mücadelede kendini riske atan topluma karşı sorumluluğunu da çiğner. Konunun ahlaki bir boyutu var. Hekimlerimizi, bizleri düşünen bir duruma değinmek zorundayım. Son 1 hafta içinde 81 ilimizde Covid-19 tedbirlerine uyulmadığı için 18 bin kişiye ceza kesildi. Tedbirlere uyum kendiliğinden, yaptırımsız olmalıydı. Mecburiyet olmasa bile kullanılmalıydı. Mesafe saygının şartı kabul edilmeliydi. İl Hıfzıssıhha Kurulu gereken tedbirleri alıyor.

Son 10 gün içinde gerileme gösterdiğimiz yerden toparlanabildiğimizi kanıtladık. Yeni vaka sayılarımız bin seviyelerinde. Diyarbakır Konya adana Gaziantep başta olmak üzere bazı yerlerde hastalık pik seviyesine ulaşıyor. Mevcut durum Türkiye ortalamasına ilişkin genel dağılımdan çok belli şehirlerdeki artışlardan kaynaklanıyor.

Hastalığın tırmandığı ülkeler sonbahar için karamsar, biz de bunu hesaba katmalıyız. Mücadelede yerimizi koruyalım, terk etmişsek yerimizi yeniden alalım. 83 milyon bir olalım. Bilim Kurulu üyelerimizin selamını iletiyorum.

PİK RAPORLARI

İstanbul’un piki tamamladığını giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Ama Anadolu’daki illerimizi. Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz.

İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Anadolu’daki illerimizde ise 14. haftada Hakkari, Kütahya, 16. haftada Bursa, Van, 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ayfon’un pik olduğunu görüyoruz. Anadolu’da birinci dalga devam ediyor.

‘8 İLİMİZDE ASKER UĞURLAMALARI YASAKLANDI’

Nişan törenleri, taziyeler, alışveriş merkezleri asker uğurlamaları. Açık ve ya kapalı ortak mekanlar. Tatile gidenler, tedbirlerin kendileri için olduğunu bilmelidir. Düğünlerde bir çiftin sevincine yarın korku düşürmek bile tek başına etkili olmalıdır. Cenazeler taziyeler yeni acılara sebebiyet vermemelidir. Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne de uğurlanan risk almamalıdır. Gençlerimiz testi pozitif çıkan mehmetçikten mesuldür. 8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır.”

GÜNLÜK VAKA SAYILARI

Türkiye’de son 24 saatte bin 41 kişiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı konuldu, 22 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 208 bin 938, can kaybı 5 bin 282 oldu.Toplam test sayısı 3 milyon 782 bin 520, vaka sayısı 208 bin 938, vefat sayısı 5 bin 282 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1172, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 406, toplam iyileşen hasta sayısı da 187 bin 511 oldu.

bakan-koca-bilim-kurulu-toplantisinin-ardindan-aciklamalarda-bulunuyor-754378-1.

EN FAZLA VE EN AZ VAKA GÖRÜLEN İLLER

Son 3 gün ortalamasıyla en çok vakanın görülen 7 il; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa.En az vaka görülen iller ise sırasıyla, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi ancak bayram için il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebilir. Bayrama göre illerdeki vaka seyrine göre il hıfzıssıhha kurulu bu anlamda il bazında bir takım kısıtlamalar söz konusu olabilir. Gelecek hafta yine konuşacağız.

Uygulanamayacak hiçbir şeyi önermek istemeyiz. Uygulanabilir olduğuna öğrencilerimiz için en uygun olan çözüm şeklini geliştirme noktasındayız. 31 Ağustos’ta okulların açılacağı bir takvim belirtilmesi gerektiği için açıklandı. Salgının seyrine göre online, uzaktan erişim önerilebilir. Karar, bakanlar kurulunun alacağı bir karar. Bu anlamda 4 metrekare konusu, kapalı alanın 4 metrekare olması şeklinde. Sınıfta 1 metre mesafenin korunması. Detaylarla ilgili Bilim Kurulu çalışmaya devam edecek.

AŞI ÇALIŞMALARI

Aşıyla ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar süreç başarılı seyretti. Klinik çalışmalardaki sonuçlar önemli olacak. O da 3-4 ay sürer sanıyorum, geçiliğinde daha ayrıntılı bilgi vereceğim.

Kamuda vardiya sistemine geçmek gibi bir durum şu an gündemimizde yok.

Yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını salgının ilk döneminde yüzde 62’yi geçmemişti. Şimdi yüzde 59-61 oranında ama şu dönemde acil olmayan hastaları da 1 Haziran’dan itibaren kabul ediyoruz. O zaman daha çok Covid’li hastayı yatırıyorduk şu an acil olmayan hastaları da alıyoruz. Bu hastalarla birlikte yüzde 59-61.

Bilim Kurulu’ndan hiçbir üyemiz hiçbir ödenek almıyor. Gönüllük esasına dayanarak bunu yürütüyor. Bu Bilim Kurulu Hıfzıssıhha Kanunu içinde sağlık şurası söz konusu fakan süreçte sağlık şurası kaldırıldı. Olmayan sağlık şurasının bilim kurulu olur mu? Atama söz konusu olabilir mi? Sağlık üzerinden politika yapmak hiçbir siyasetçiye şifa olmaz. Biz önerilerimizi yapıcı yapalım. Mücadelemiz Koronavirüs’le olsun. Sağlık sistemimizle ve sağlık ordumuzla gurur duyalım.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir