AYM HSYK'yla ilgili Adalet Bakanı'na verilen yetkileri iptal etti

Example HTML page

, HSYK’nın yapısını değiştiren kanunun, Adalet Bakanına verilen yetiklerini düzenleyen hükümlerini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, HSYK’nın yapısını değiştiren Kanun’un, Adalet Akademesi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini de reddetti.       

ADALET BAKANI SÜPER YETKİLERE KAVUŞMUŞTU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla yürürlükte olan kanuna göre HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı, ilgili dairenin teklifi üzerine hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemleriyle inceleme ve soruşturmaya yer olmadığına ilişkin işlemlere “olur” vermekle görevli olacaktı. Başkan, Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atayacak, Kurul üyeleri hakkındaki suç soruşturmasıyla disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin bu kanunla verilen görevleri yerine getirecekti.

Kanun bu haliyle devam etseydi Adalet bakanı, üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını belirleyecekti. 

BAKAN JET HIZIYLA YETKİLERİNİ KULLANMIŞTI

HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ’ndaki yetkisini kanunun geçmesinin ardından adeta jet hızıyla kullanmıştı. Bakan Bozdağ, HSYK Genel Sekreterini, beş genel sekreter yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı ve üç Teftiş Kurulu Başkan yardımcısını görevden almıştı.

AYM yürürlüğü durdurma kararı verdi ancak  bu kararlar geriye yürümeyecek ve görevden almaları etkilemeyecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir