Alman hükümetinden SETA çıkışı: Araştırmalar bahane amaç görüşleri yayma

Berlin, Ankara’nın istihbarat ve lobicilik faaliyetleriyle ilgili bir önergeye yanıtında ilk kez SETA’ya da yer verdi. SETA’nın Ankara’nın görüşlerini bilim ve araştırma adı altında yaymak için kullanıldığı kaydedildi.

Berlin hükümeti, Türkiye’de AKP’ye yakın İslamcı ve milliyetçi çevrelerin Almanya’da kamusal alanda etkinliğini artırma ve siyasi nüfuz oluşturma çabalarına ağırlık verdiği tespitinde bulundu. Federal hükümetin, Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) Meclis grubunun soru önergesine verdiği yanıtta, AKP hükümeti ve MİT’in 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında Almanya’daki faaliyetlerini güçlendirdiğine işaret edilerek, çeşitli sivil toplum kuruluşları yoluyla kamuoyu oluşturma çabalarının da yoğunlaştığı kaydedildi.

Buna paralel olarak eski adı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) olan Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) AKP’nin üst düzey yöneticilerinin kontrolünde olduğu ve kuruluşun Almanya’da siyasi kamuoyu oluşturma sürecini AKP çizgisinde etkilemeye çalıştığına yer verildi.

‘BİLİM VE ARAŞTIRMA ADI ALTINDA…’

Alman hükümeti, 2017’de Berlin’de temsilcilik açan Ankara merkezli Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) adını da ilk kez bu bağlamda telaffuz etti. SETA’nın AKP iktidarının mevcut görüşlerini “bilim ve araştırma adı altında Almanca dilinde yaymak için kullanıldığını” belirten hükümet, SETA ile AKP hükümeti arasında da kişisel bağlantıların bulunduğuna işaret etti. SETA’nın düzenlediği etkinlikler ve yayınlarla bu görüşleri Avrupa ülkelerindeki toplumsal tartışma ortamına sokmaya çalıştığı kaydedildi.

DW Türkçe’nin haberine göre; yanıtta, söz konusu çevrelerin “Almanya’daki siyasi karar alıcılar ve siyasi partilerle yakınlık kurarak Alman çoğunluk toplumundaki siyasi tartışmalara etki etme” çabası içinde olduğuna da yer verildi.

MİLLİ GÖRÜŞ VE ÜLKÜCÜLER…

Alman hükümetinin yanıtında iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenen Milli Görüş’ün faaliyetlerine de değinildi. Milli Görüş’ün de siyasi ve toplumsal konularda muhatap alınma çabası içinde olduğuna dikkat çekilen yanıtta Milli Görüş’ün, “İslam Konseyi” derneği aracılığıyla Almanya İslam Konferansında dolaylı olarak temsil edildiğine işaret edildi.

Alman hükümeti, Alman istihbarat raporlarında aşırı sağcı örgütlenmeler arasında sayılan Ülkücülerin nüfuz kurma çabalarına da yer verdi. Almanya’da “Bozkurtlar” olarak bilinen Ülkücülerin etki alanlarının olası boyutları konusunda endişeli olunduğu kaydedildi.

‘FİNANSÖR ALBAYRAKLAR’

Alman hükümeti 2019 Kasım ayında Sol Parti’nin SETA’nın faaliyetleri ve mali kaynakları konusunda verdiği soru önergesine yanıtında da SETA’yı hükümete yakın bir kuruluş olarak nitelemiş ve büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edildiğine işaret etmişti. Federal hükümet, vakıf ile AKP arasındaki bağdan haberdar olduğunu kaydedip, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın daha önce SETA’da çalıştıklarına dikkat çekmişti.

SETA’nın 2019’da yayımladığı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporunda gazeteciler fişlenmişti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir