AKP’den AİHM’in Selahattin Demirtaş kararına ilişkin ilk açıklama

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AİHM’in Selahattin Demirtaş hakkındaki ‘Dertal tahliye edilmeli’ kararına ilişkin, “Hukuk sistemimiz bunu değerlendirecek ve buna göre bir yaklaşım üretilecektir” değerlendirmesini yaptı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Merkez Yürütme Kurulu Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çelik, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkındaki ‘Derhal tahliye edilmeli’ kararıyla ilgili olarak, “Bu sıcak bir karar. Yaklaşık 100-150 sayfalık bir gerekçeli kararı var. Hukuk sistemimiz bunu değerlendirecek ve buna göre bir yaklaşım üretilecektir” dedi.

ÇIPLAK ARAMA İDDİALARI

Çelik, çıplak arama iddiaları hakkında, “Bunların yapıldığı döneme şahit olduğumuzda en önemli tavırlarımızdan biri işkenceye sıfır toleranstır. Bu ilkemiz o gün ne kadar güçlüyse bugün de o kadar güçlüdür. Bunları dile getiren şahısların her gün adliye teşkilatını zan altında bırakmaya çalışan yeni bir açıklaması ortaya çıkıyor. Bunların sayısı zaten 3-5 kişiyi geçmiyor. Cezaevlerindeki ve diğer yerlerdeki arama prosedürleri AİHM kararlarına, anayasa kararlarına uygun şekilde yapılıyor. Bütün bunlar denetleme mekanizmalarımız tarafından her gün denetleniyor” ifadelerini kullandı.

Çelik, açıklamasına şöyle devam etti: “Sn. Kılıçdaroğlu da çıkmış, ‘Bu önceden de vardı bugün de vardı’ diyor. Nihayetinde Uşak’taki kardeşlerimiz de suç duyurusunda bulundular. Oradaki görüntüleri, kayıtları yayınlıyor yetkililer ve bunun yalan olduğu ortaya çıkıyor. İşkenceye sıfır tolerans ilkesinde hiçbir gevşeme olamaz. İnsanlık onurunu hiçe sayan hiçbir inceleme yapılamaz. Hiç kimse boş yere adliyeyi, güvenlik teşkilatlarını zan altında bırakan haksız hukuksuz işlere girmesin. İftira mekanizmasına dönüşmüş bazı sosyal hesaplar, siyasetçiler var. Onlar zaten iflah olmaz.”

BAHÇELİ’NİN ‘HDP KAPATILSIN’ AÇIKLAMASI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘HDP kapatılsın’ talebine değinen Çelik, “Cumhur İttifakı içerisinde farklı bir yaklaşım yok. Parti kapatmaların zorlaştırılması sivil siyaseti güçlendirmek bakımından bizim getirdiğimiz bir düzenlemedir. Fakat burada esas olan vatandaş iradesinin siyasal katılım yollarına tam olarak sağlanması. Bir parti siyasi olarak terör örgütünün propagandasını yapıyor, hukukun dışına çıkıyor, hukuk devletini yok etmek için açıkça bir performans gösteriyor ve bunu açıkça söylüyorsa bu durumda demokratik sistem çaresiz değildir. Siyasi partilerin görevi demokrasiyi ve hukuk devletini korumaktır” diye konuştu.

“Bu misyonun dışına çıktığında demokrasi ve hukuk devleti çaresiz değildir” diyen Çelik, açıklamasına şöyle devam etti:

“Birisi Türkiye’de çıktı bir parti kurdu. Şu ifadeleri kullanıyor: “DEAŞ terör örgütü değildir. Bizim siyasi misyonumuz DAEŞ terör örgütü liderinin heykelini dikmektir.” Hukuk devleti bunu seyir mi edecek? Numan Bey’in söylediği, bizim daha önce parti kapatmaların siyasi hayatta sonuç doğurmaması ve bunların sürekli olarak kendilerini yenilemesiyle ilgili. Sayın Bahçeli’nin de söylediği bunlara müsaade edilmemesi gerektiği. Bu tip terör örgütü propagandası yapanların, hazine yardımı alması engellemesi gibi örnekler var dünyada. Parti kapatmayı zorlaştıran biziz. Sivil siyaseti yok etmek için kullanıyorlardı bunu. Masum sivilleri ve kadınları kutsadığı zaman tabii ki hukuk devletinin bir çaresi olacak. Demokrasinin ve hukukun en büyük düşmanı terördür. Nasıl ki silahlı gücüyle mücadele etme yolları varsa, siyasi mekanizmaları, hukuk mekanizmaları da tedbir alacaktır.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir