Ahmet Şık, alınmayan önlemleri hatırlattı, Karadeniz’i vuran sel felaketini Özhaseki’ye sordu

Example HTML page

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, yoğun yağışlar nedeniyle Karadeniz illeri başta olmak üzere pek çok ili vuran sel felaketlerini Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi hazırlayan Şık, alınmayan önlemlere dikkat çekti.

‘PLANSIZ YAPILAŞMA FELAKETLERİ GÖZ GÖRE GETİRİYOR’

Bartın, Bolu, Düzce, Erzurum, Karabük, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun ve Zonguldak illerini vuran sel felaketinin yarattığı tahribatın tam olarak tespit edilemediğini belirten Ahmet Şık, şu ifadeleri kullandı:

“Taşkın alanları, dere yataklarının doğal sınırları göz önünde bulundurulmadan hızla ve plansızca süren yapılaşma, yaşadığımız felaketleri göz göre göre getirmektedir. Binlerce yurttaşımızın etkilendiği bu su baskınları, sağlıksız, güvensiz çevreler ve tarımsal, ekonomik kayıp anlamına gelen sonuçlar doğurmaktadır.”

Mehmet Özhaseki’ye sel felaketlerine ilişkin bakanlığının ne gibi çalışmalar yürüttüğünü soran Şık, şu sorulara yanıt istedi:

  1. Karadeniz illerimizde her yıl yaşanan sel ve su baskınlarının sebepleri hakkında Bakanlığınız ve diğer Bakanlıklarla iletişim halinde bir çalışma yapılmakta mıdır?
  2. Yaşanan sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla Bakanlığınız nasıl bir çalışma içerisindedir?
  3. Bu zamana kadar gerçekleşen sel ve su baskınları ve sonuçları ile ilgili sorumluları ortaya çıkaran bir soruşturma yapılmış mıdır?
  4. Son olarak 9 Temmuz 2023 tarihinde, bölgede yaşanan selin yol açtığı zararın boyutları nelerdir? Kaç yurttaş ölmüş ve yaralanmıştır? Kaç yurttaş, esnaf ya da çiftçi selden zarar görmüştür?
  5. Sel sonrası yurttaşların temiz içme suyu ve sağlıklı barınma alanları bulamaması ve ilerleyen günlerde yaşanabilecek salgın hastalıkların önlenmesi için alınan önlemler nelerdir?
  6. Karadeniz Bölgesi için hazırlanan projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerinde sel ve su baskınları sonuçları değerlendirilmekte midir? Karadeniz Bölgesi illerinde kaç adet proje için ÇED Olumsuz kararı verilmiştir?
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir