Ahmet Şık, Akkuyu’da ‘menenjit salgını’ iddialarını Meclis gündemine taşıdı

Example HTML page

TİP Milletvekili Şık, salgın iddialarını Bakan Koca’ya sordu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında menenjit salgını olduğu ve 5 işçinin yaşamını yitirdiği iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Şık, Koca’ya, “Hastalığın işçiler arasında görünme sıklığı salgın boyutuna ulaştı mı?” diye sordu.

Mersin’in Akkuyu ilçesinde yapımı devam eden Nükleer Santral inşaatında menenjit salgınının ortaya çıktığı ve salgın nedeniyle rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan işçilerden 5’inin yaşamını yitirdiği iddia edilmişti.

‘İNŞAAT ALANINA AMBULANSLARIN GİRDİĞİ VE 5 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ ÖNE SÜRÜLÜYOR’

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, söz konusu iddiaları TBMM gündeminde taşıdı. Şık, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Günlerdir Akkuyu Nükleer Santral inşaatı işçilerinin bakteriyel menenjit virüs hastalığıyla hastanelere sevk edildiğine dair iddialar tarafımıza iletilmektedir, basına ve kamuoyuna yansımaktadır.

Kamuoyuna yansıyan ve tarafımıza iletilen bilgilere göre; inşaat alanına yaklaşık bir haftadır sürekli olarak ambulansların giriş yaptığı, işçilerin hastaneye kaldırıldığı ve 5 işçinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiği öne sürülmektedir.

‘ŞİRKET YÖNETİCİLERİNDEN İŞÇİLERE ‘TEDBİR’ ÖNERİSİ’

Öte yandan 11 Ocak’tan bu yana bakteriyel menenjit virüsü hastalığıyla şüphesiyle hastaneye sevk edilen 3 işçinin Silifke Devlet Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi’nde müşahede altında tutulduğu ve hastane personeliyle birlikte izole edildiği Partimizin Mersin İl Örgütüne gelen bilgiler arasındadır. Örgütümüzden gelen bir diğer bilgi ise şirket yöneticileri tarafından işçilere gönderilen mesajlarda menenjit salgınına ilişkin iptidai tedbirlerin önerilmesidir. İşçilerin WhatsApp mesajlarında ‘C vitamini ekleyin, soğan, sarımsak ekleyin. Depodaki 500 miligramlık antibiyotik varsa omuriliğinizdeki iltihabı geçirebilirsiniz’ ifadelerinin yer aldığı görülmektedir.

Öte yandan konuya ilişkin Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nden ve Akkuyu Nükleer A.Ş.’den hala bir açıklama gelmemiş olması endişeleri ve soru işaretlerini artırmaktadır.

‘HASTALIĞIN İŞÇİLER ARASINDA GÖRÜNME SIKLIĞI SALGIN BOYUTUNA ULAŞTI MI?’

Ahmet Şık, soru önergesinde Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

  1. Akkuyu Nükleer Santral inşaatında yaşanan salgına ilişkin iddialara yönelik Bakanlığınız herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?
  2. Bugüne dek kaç işçi bakteriyel menenjit virüsüyle ilgili hastaneye başvurmuştur? Kaç işçiye bakteriyel menenjit tanısı konulmuştur? Şu anda tedavi gören işçi sayısı nedir? Tedaviye alınan işçilerin akıbeti nedir? Hastalık nedeniyle hayatını kaybeden işçi var mıdır?
  3. Hastalığın işçiler arasında görünme sıklığı salgın boyutuna ulaşmış mıdır?

‘ŞİRKET VE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN AÇIKLAMA BAKANLIĞINIZ TARAFINDAN YAPILACAK MI?

  • Hastanede çalışan sağlık emekçilerinin salgına karşı aşılandığı iddiası doğru mudur?
  • Şirket tarafından Silifke’deki eczanelerden çok sayıda, akut menenjit tedavisinde kullanıldığı bilinen siprofloksasin etken maddeli antibiyotiğin sipariş edildiği iddiası doğru mudur?
  • Çalışan işçilerin, ailelerinin ve işçilerin temas ettiği diğer insanların sağlığını korumak adına Şirket yetkileri ve Bakanlığınıza bağlı kurumlar tarafından herhangi bir önlem alınmış mıdır? 
  • İddiaları aydınlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Şirket ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugüne dek yapılmayan açıklama Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır?
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir