ABD’nin yeni başkanı belli oldu

AP Haber Ajansı, Joe Biden’in 284 delegeye ulaşarak başkan seçildiğini duyurdu!

Salı günü yapılan seçimin ardından ABD’deki oy sayımı sonucunda ülkenin yeni başkanı bugün belirlendi. Joe Biden, 20 delegeye sahip Pennslyvania’da da seçimi alarak ABD’nin yeni başkanı oldu.

ABD’de milyonlarca kişi yeni başkanı belirlemek için sandık başına gitti. Koronavirüs salgınının gölgesinde yapılan seçimlerde 100 milyona yakın kişi posta yoluyla oy kullanırken, seçimlerde katılım rekoru kırıldı.

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. ‘Delegeler Kurulu’ adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Oy sayımının tamamlandığı eyaletlerdeki geçici sonuçlara göre, Demokrat Parti adayı olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden 284, Cumhuriyetçi Parti adayı olan Başkan Donald Trump ise 214 seçici delege kazanmış durumda.

Bir eyalette oyların çoğunu kazanan aday, o eyaletin nüfus büyüklüğüne bağlı olarak sahip olduğu seçici delegelerin tümünü kazanırken; bir adayın başkanlık yarışını kazanabilmesi için 270 seçici delegeye ulaşması gerekiyor.

ABD’de 3 Kasım’da yapılan 59. başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden’ın kazandığı bildirildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının verilerine göre Biden, rakibi ve mevcut Başkan Donald Trump’ı Pennsylvania eyaletinde yenerek başkanlık yarışını kazandı.

AP’nin verilerine göre Biden oyların yüzde 49,6’sını alarak eyaletteki 20 delegeyi hanesine yazdırdı.

Biden, bu sonuçlarla başkan olmak için gereken 270 delege sayısını aşarak 284 delegeye ulaştı.

Delaware’nin en uzun süre görev yapan senatörü olan Biden, Barack Obama döneminin başkan yardımcısıydı. 78 yaşındaki Biden ise başkan tarihteki en yaşlı başkan olacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir