ABD Suriye’yi Tomahawk füzesiyle vurdu, işte son dakika gelişmeleri

abd-suriyeyi-tomahawk-fuzesiyle-vurdu-iste-son-dakika-gelismeleri

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de kimyasal saldırının ardından Suriye hükümetine ait bir hava üssüne füze saldırısı talimatı vermesiyle ABD 59 Tomahawk füzesiyle Suriye’de Shayrat Hava Üssü’nün farklı noktalarını vurdu. Rusya’dan ilk yaptırım geldi; Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de hava güvenliği için ABD ile varılan anlaşmanın askıya alındığını açıkladı. Kremlin’den gelen son dakika açıklamada ise “Bu uluslararası hukukun ihlali” denildi.

Saldırının gece TSİ 0340 civarında gerçekleştiği ve 59 Tomahawk füzesiyle Shayrat Hava Üssü’nün farklı noktalarının vurulduğu açıklandı. Trump, ABD’nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı “hayati ulusal güvenlik çıkarlarını” korumak adına hareket ettiğini belirtti.

SON DAKİKA: RUSYA, ABD İLE SURİYE’DEKİ ASKERİ GÜVENLİK ANLAŞMASINI DONDURDU

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de ABD ile olan memorandumun iptal edildiğini açıkladı.

ABD’nin Suriye’nin Humus vilayetindeki Şayrat Askeri Üssü’nü Tomahawk füzeleriyle vurmasının

ardından Rusya’dan ilk yaptırım geldi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de hava güvenliği için ABD ile varılan anlaşmanın askıya alındığını açıkladı.

KREMLİN’DEN İLK AÇIKLAMA: ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ

ABD’nin Suriye’de rejime ait askeri üsse yönelik saldırısının ardından Kremlin’den ilk açıklama geldi.

Rus lider Putin, ABD’nin Suriye’yi vurmasıyla ilgili olarak “Bu uluslararası hukukun ihlali” dedi.

Kremlin’den yapılan son dakika açıklamada “Saldırı ABD -Rusya ilişkilerine ciddi zarar veriyor. Saldırı uluslararası hukuka aykırı. Bu saldırı egemen bir devlete yapılmıştır” denildi.

ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

İhlas Haber Ajansı, ölü sayısını yedi olarak veriyor. Ajansa göre, rejim saldırıda Muhanned Hanna, Süleyman Ali Mohammed, Lamak Hourani, Çavuş olan Alaa Muhammed, Mohamed El Assaad, Haidar Majed Hamo ve Tuğgeneral Sharaf Khalil İbrahim’in öldüğünü açıkladı.

rusya-abd-uyari-640x360
SURİYE’DEN İLK AÇIKLAMA: KAYIPLARIMIZ VAR!

Suriye askeri kaynakları Tuğgeneral İsa Halil İbrahim’in de aralarında bulunduğu üs içinde görevli 6 üst düzey komutanın öldüğünü, 14 savaş uçağının da imha edildiğini duyurdu.

ABD’nin Suriye’yi vurması İran’ı çılgına çevirdi! Peki hangi ülke nasıl tepki verdi?
SURİYE ENFORMASYON BAKANLIĞI’NDAN TANSİYONU DÜŞÜREN AÇIKLAMA

Suriye, ABD’nin Şayrat hava üssüne yönelik saldırısının ‘sınırlı olduğunu ve beklendiğini’ açıkladı.

Suriye Enformasyon Bakanı tarafından yapılan açıklamada, “Askeri gerilimin tırmanmasını beklemiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Füze saldırısı sonrası Suriyeli kaynaklar; “Füze saldırısında kayıplarımız var” açıklaması yaptı.

Suriye Enformasyon Bakanı Ramez Turjman, ABD’nin Humus vilayetindeki hava üssüne yaptığı füze saldırısının “sınırlı” çapta olduğunu ve askeri durumun tırmanmasını beklemediğini söyledi.

Turjman Suriye devlet televizyonunda telefon üzerinden yayımlanan söyleşisinde, “Saldırının süre ve etkilediği saha

açısından sınırlı olduğunu düşünüyorum, bekleniyordu” dedi.

Rusya’nın ABD hava saldırısına tepki verip vermeyeceği sorusuna Turjman, Moskova’nın ABD’yi kınayan açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekerek, “Askeri açıdan tırmanacağını düşünmüyorum” dedi.

ABD, Suriye’de muhaliflerin kontrolü altındaki İdlib’de gerçekleşen kimyasal saldırının ardından Suriye’de şu ana kadar atmadığı kadar sert bir adım atarak Suriye devletinin kontrolü altındaki bir hava üssüne Akdeniz’deki savaş gemilerinden fırlattığı onlarca füzeyle saldırdı.

BM’DEN İLK AÇIKLAMA: DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın ofisinden yapılan açıklamada “Mistura, konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ediyor” dendi.

Açıklamada “Mistura, konunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak durumu yakından takip ediyor. Birleşmiş Milletler yeni bilgiler elde edilince ek açıklamalarda bulunacak” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA BİLGİLENDİRİLDİ Mİ, BİLGİLENDİRİLMEDİ Mİ?

ABD’nin saldırı öncesi Rusya’yı bilgilendirip bilgilendirmediği konusunda, Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi. Ancak aksi yönde açıklamalar da var.

ABD Suriye’yi neden vurdu, işte kritik zamanlama ve üssün önemi
Moskova ise kendilerine bilgi verilmediğini açıkladı. Rus askeri kaynakları üssün uçaklar için uygun olmadığı sadece helikopterle için kullanılabildiğini öne sürdü.

LÜBNAN MEDYASI: SURİYE ORDUSU UÇAKLARIN ÇOĞUNLUĞUNU ÜSTEN ÇIKARDI

Reuters’ın al Mayadeen’e dayandırdığı haberine göre, Suriye ordusu, ABD’nin füze saldırıları öncesinde hava üssünde bulunan uçakların çoğunluğunu üsten çıkardı.

Haberi bildiren Lübnan televizyonu al Mayadeen, haberinin “bilgiye” dayalı olduğunu belirtti.

BMGK’YA ‘ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi Bolivya da daha önce yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’nin Shayrat Hava Üssü’ne düzenlediği roket saldırısı görüşmek üzere Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, BM Güvenlik Konseyi’nde İdlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Safronkov, askeri müdahalenin “olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı” uyarısında bulundu. Olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine Safronkov, “Irak’a, Libya’ya bakın” cevabını verdi.

HUMUS VALİSİ: IŞİD’İN YARARINA

Humus Valisi Talal el Barazi, hava üssüne yapılan saldırının IŞİD’in yararına olduğunu kaydetti ve “Üste kurtarma operasyonu sürüyor” dedi.

İdlip’te sivillere yönelik kimyasal silah kullanılmasının ardından ABD’nin Suriye’nin Şaryat hava üssüne yönelik Tomahawk füzeleriyle gerçekleştirdiği saldırının şoku sürüyor. Humus Valisi Talal Al Barazi, “Yaralıların tahliye işlemleri sürüyor ve şimdi hasarın boyutunu tahmin etmek için henüz erken. Hedeflenen hava üssünde can kayıpları var, ancak büyük miktarda fiziki hasar var” dedi.

SURİYE ASKERİ KAYNAKLARI: 6 ÜST DÜZEY KOMUTAN ÖLDÜ

Suriye askeri kaynakları, Tuğgeneral İsa Halil İbrahim’in de aralarında bulunduğu üs içinde görevli 6 üst düzey komutanın öldüğünü, 14 savaş uçağının da imha edildiğini duyurdu.

SURİYE İNSAN HAKLARI GÖZLEMEVİ: ÜS KULLANILAMAZ HALDE

Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.Suudi Arabistan da ABD’nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yaptı.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, ABD’nin füze saldırısı sonrası Homs kenti yakınlarında Suriye hükümetine ait hava üssünün neredeyse tamamen yok edildiğini ve dört askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suriye ordusuna bilgi almak için ulaşmak mümkün olmadı. Gözlem Örgütü, bilgileri kendi kaynaklarından aldığını belirtti.

TRUMP: ESAD’IN DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRMEK İÇİN…

Florida’da bulunan Trump, “Esad’ın davranışlarını değiştirmek için önceki girişimler yıllarca başarısızlıkla sonuçlandı” dedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu muhalefet grubu saldırıları memnuniyetle karşıladığını ve Suriye hükümetinin hava saldırılarını durdurmak ve “uluslararası alanda yasaklı silahları” kullanmasını engellemek adına devam etmesini umduklarını açıkladı.

“TANRININ HİÇBİR ÇOCUĞU BÖYLESİ KORKUNÇ BİR ŞEY YAŞAMAMALI”

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını ileri sürdüğü havaalanlarının vurulmasını yönelik yaptığı açıklamada, “Bütün uygar ulusları Suriye içindeki katliamı ve kan dökülmesini durdurma amacıyla bu çabaya katılmaya çağırıyorum. Uygar devletlere teröre bir son verilmesi, bütün formuyla her tür terörizmin ortadan kaldırılması için çağrıda bulunuyorum” dedi ve ekledi:

Rusya’dan ABD’ye ‘askeri müdahale’ uyarısı
“Salı günü Suriye diktatörü Beşar Esad, masum sivillere yönelik korkunç bir kimyasal saldırı düzenledi. Öldürücü bir sinir gazı kullandı. Çaresiz erkeklerin, kadınların ve çocukların tıkandığı kimyasal bir saldırı düzenledi. Gaddarca bir saldırı. Bu barbarca düzenlenen saldırıda güzel masum bebekler gaddarca, zalimce katledildi. Tanrının hiçbir çocuğu böylesi korkunç bir şey yaşamamalı.

“BU GECE SURİYE’DE BİR ASKERİ SALDIRI TALİMATI VERDİM”

“Bu gece Suriye’de bir askeri saldırı talimatı verdim. Bu kimyasal saldırının düzenlendiği hava üssünün vurulması talimatını verdim. Bu hamle, ABD’nin ulusal güvenliği açısından son derece önemli bir hamle. Öldürücü kimyasal silah kullanılmıştır ve bu yasaklanan kimyasal silahların Suriye tarafından kullanıldığına ve kimyasal silahlar konvasyonuna yönelik de bir ihlal teşkil ettiği konusunda hiçbir endişe, tartışma ve soru işareti yoktur.

“HER TÜR TERÖRİZMİN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNUYORUM”

“Önceki yıllarda gösterilen hamleler Esad’ın davranışını değiştirme konusunda başarısız oldu ve bunun bir sonucu olarak da mülteci krizi derinleşmeye devam ediyor. Bölge istikrarsızlığa sürüklenmeye devam ediyor. Bu durum hem Amerika’yı hem de müttefiklerini tehdit ediyor.

Pentagon: Rusya’yı bilgilendirdik
“Bu akşam bütün uygar uluslara Suriye içerisindeki katliamı ve kan dökülmesini durdurma amacıyla bu çabaya katılmaya çağırıyorum. Uygar devletlere teröre bir son verilmesi, bütün formuyla her tür terörizmin ortadan kaldırılması için çağrıda bulunuyorum.”

“FÜZE SALDIRISI TEK SEFERLİK”

Reuters’a konuşan bir ABD’li savunma yetkilisi ise bu füze saldırısının “tek seferlik” olduğunu ve saldırıların artırılmasının planlanmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Kanal 7 Televizyonu’nda ABD’nin saldırısı öncesi yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın bir icraat ortaya koyması durumunda Türkiye’nin üzerine düşen olursa bunu yapmaya hazır olduklarını söyledi.

ABD, Suriye’ye saldırı başlattı
ERDOĞAN: BİZ DE TÜRKİYE OLARAK BİZE NE DÜŞÜYORSA YAPMAYA HAZIRIZ

Erdoğan şunları söyledi:

“…Eğer hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim. Ben Sayın Putin’le de konuştum ama Sayın Putin hala ‘bu işin arkasında Esad var mı yok mu?’ (diyorsa) bunu hala iki gündür, üç gündür anlamıyorsa bu bizim için de üzücüdür. Bunları süratle aşmamız lazım, kararımızı vermemiz lazım. Dost kimdir, düşman kimdir, bölgedeki virüs kimdir, bunu artık lütfen öğrenelim, ona göre de artık adımımızı atalım.”

Adının açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililer de dün akşam Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Suriye İdlib’de düzenlenen saldırının ardından tepki olarak gündeme gelebilecek askeri seçenekleri değerlendirdiğini de açıklamıştı.

Rusya’dan ABD’ye ‘askeri müdahale’ uyarısı
PUŞKOV: ABD SURİYE’YE GİRERSE BUSH VE OBAMA’DAN FARKI KALMAYACAK

Rus Senatör Aleksey Puşkov, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye girmesi halinde kendisinden önceki George Bush ve Barack Obama ile aynı sırada olacağını söyledi.

Puşkov Amerika’nın saldırısının ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “21. yüzyılda her ABD Başkanı’nın Orta Doğu’da bir savaşı hatta bazen iki savaşı vardı. Eğer Trump, Suriye’ye girerse Bush ve Obama ile aynı sırada yer alacak” dedi.

abd-suriye-sayrat-ussu-640x360
“RUSYA’NIN ESAD’A DESTEĞİ SINIRSIZ DEĞİL”

İdlib’de yaşanan kimyasal silah saldırısının ardından Kremlin Sözcüsü AP’ye yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Beşar Esad’a desteği sınırsız değildir” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin İdlib kentinde önceki gün yaşanan kimyasal silah saldırısının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Assosciated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Esad’a desteği sınırsız değildir” dedi.

CLINTON’DAN TRUMP’A DESTEK: ESAD’IN KONTROLÜNDEKİ HAVAALANLARI YOK EDİLMELİ

Başkanlık yarışında Donald Trump karşısında yenilgiye uğrayan ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD’nin Suriye’ye başlattığı füze saldırısından kısa süre önce yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye devlet Başkanı Beşar Esad’ın kontrolünde bulunan havaalanlarını yok etmesi ve Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini söyledi.
New York’ta “Dünya Kadınlar Zirvesi”nde konuşan Clinton, “Esad’ın hava kuvvetleri var. Bu hava kuvvetleri, son yıllar içinde gördüğümüz gibi, geçtiğimiz günlerde de gördüğümüz gibi sivillerin ölümlerine yol açan hava kuvvetleri. Esad’ın havaalanlarını çoktan yok etmeliydik, hala yok etmemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.

Böylelikle Esad’ın aralarında Sarin gazının da bulunduğu kimyasal silahlarla masum insanların önleneceğini söyleyen Clinton, “Esad’a göre, kendisine karşı olan herkes terörist; Putin de böyle düşünüyor. Hava gücüyle, Esad’ın politikalarına destek verdi” diye konuştu.

Kendisinin başından beri Suriye’de “uçuşa yasak bölge” oluşturulmasından yana olduğunu belirten Clinton, görevde olduğu dönemde kendisine, “Ruslardan korkmuyor musun?” sorularına karşılık, “Bence Rusların bizden korka zamanı artık; çünkü insan hakları, insanlık onuru, Suriye halkının geleceği için çalışan biziz. Bunları Putin’e ve çevresindekilere söyleyecek öz güvenim de var. Uçuşa yasak bölge konusunda bizle misiniz, değil misiniz? Karışıklığa, çatışmaya yol açmak istemiyoruz. Ama bu kıyımı ve bölgede yarattığı sorunları görmezden gelemeyiz” diye karşılık verdiğini aktardı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir