ÇHD davası | Kozağaçlı ve Timtik’in tutukluluğuna devam kararı verildi

Example HTML page

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve 21 sanığın yargılandığı davada sekiz yıldır varlığı tartışma konusu olan “dijital deliller”in ilk kez mahkemeye getirildiği açıklandı. Davada yaklaşık 6 yıldır tutuklu olan Kozağaçlı gizli tanıkların ‘gerçek insan’ olmadıkları için yıllardır mahkemeye getirilemediğini söyledi. Mahkeme, Selçuk Kozağaçlı ile Barkın Timtik’in tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 23 Mart 2022’ye erteledi.

ÇHD davası | Kozağaçlı ve Timtik'in tutukluluğuna devam kararı verildi

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik‘in tutuklu olarak yargılandığı 22 sanıklı davanın duruşması İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Kapalı Cezaevi Yerleşkesinde görüldü. Mahkeme, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 23 Mart’a ertelendi.

Duruşmayı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve pek çok avukat takip ediyor.

Mahkeme başkanı geçen celse adli emanete yazılan yazıya cevaben birtakım evrakların geldiğini ve bu evrakların adli tıp kurumuna incelemeye gönderileceğini bu sebeple de bu celse esasa ilişkin beyanların alınmayacağını, yalnızca tahliye taleplerinin alınacağını belirtti.

Delil olduğu iddia edilen belgelerle ilgili olarak Taylan Tanay Müdafii Av. İlhan Cihaner “Bu dijital delillerin altındaki imza bile bu delilleri şüpheli hale getiriyor. Fethullahçı çetenin bu delilleri ürettiğini benzer birçok davada gördük. Delilin ilk çıktığı andan emanete gelene kadar hiçbir aşamada şüphe kalmaması lazım. Bu delillerin usulüne uygun elde edilip edilmediği daha köküne giderek araştırılmak zorundadır” dedi.

Cihaner, “Delilin Hollanda’da elde edilmesi dahil hukuka uygunluğunun incelenmesi gerekmekte. Bu sebeple Hollanda adli makamlarına yazı yazılarak istinabe yoluyla delilin ne şekilde elde edildiği öğrenilmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Savcı, “Mütalaamızı aynen tekrar ederiz, gelen belgelere bir diyeceğimiz yoktur, adli tedbirler yeterli kalmayacaktır bu sebeple tutukluluğum devamını talep ederiz” dedi.

KOZAĞAÇLI: GİZLİ TANIKLAR GERÇEK İNSAN DEĞİL

Duruşmada, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı söz alırken, “Gizli tanık Kanarya kim, gelsin burada ötsün! Gizli tanıklar mahkemeye getirilemiyor, çünkü bunlar ‘gerçek insan’ değil” dedi.

Kozağaçlı, şu ifadeleri kullandı:

“Değerli meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum duruşmaya böyle etkin bir avukat katılımı olduğu için. Kendimizi çok güvende hissediyoruz sayenizde. Bu ülkenin tarihinde bu kadar kalabalık ve nitelikli bir avukat tarafından korunmuş bir sanık grubu yoktur. Avrupa’dan gelen 8 yıldır takip eden meslektaşlarıma da çok teşekkür ediyorum, bu davanın peşini hiç bırakmadılar.

Toplumsal muhalefetin temsilcileri, milletvekilleri hepsine teşekkür ediyoruz. (Heyete yönelik) Size de teşekkür ediyorum, belgelerin bulunması olumlu bir gelişme oldu. Sayın başkan bununla ilgili söyleyeceklerimi erteliyorum fakat tanıkla ilgili söyleyeceklerim var.

Savcıya sitem etmek istemiyorum ama 8 yıldır kayıp olan bir delil bulunuyor, hepimiz gayret ediyoruz. İddia makamının da bu gayrete ortak olması gerek. Savcılık bundan aylar önce hazırladı bu mütalaayı. Bu mütalaa da bundan 8,5 yıl önce hazırlanmış iddianamenin yazım hatalarıyla birlikte kopyalanmış hali.

Bundan 8,5 yıl önce Savcı Adem tarafından hazırlanmış bir mütalaayı kopyalayacaksınız hem de yazım hatalarıyla birlikte. Başka ne var, bu mütalaanın sahibi zavallı Adem şimdi tutuklu… 8 yıldır bulunmayan delil dosyaya gelmiş, delil tartışması yürüteceğiz.

Yine savcılıktan devam edeceğim. Çok tehlikeli bir şey daha yapıyor savcılık. İstanbul CBS tanıklarını ikame etmekten vazgeçti. Savcılık bu dosyada taraf, siz mahkeme makamısınız, biz de öznesiyiz. Savcı isterse bir dilekçeden vazgeçebilir, bir talepte bulunur, bunu değiştirebilir, bir mütalaa verir, bunu da değiştirir. Tamam kabul fakat iddianame savcılığı bu dosyaya 13 tane tanık bildirmiş. Bu 13 tanıktan duruşma savcısı kendi isteğine göre vazgeçebilir mi?”

Mütalaasını 15 Kasım 2021’de hazırlayan ve 21 Kasım’daki duruşmaya sunan savcının cezalandırılmasını istediği avukatlar şöyle:

Selçuk Kozağaçlı, Taylan Tanay, Barkın Timtik, Oya Aslan, Günay Dağ, Betül Vangölü Kozağaçlı, Güçlü Sevimli, Gülvin Aydın, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi (Özer) Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz, Selda (Kaya) Yılmaz, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Şükriye Erden.

Hakkında yakalama kararı infaz edilemeyen avukat Zeki Rüzgâr yönünden de davanın ayrılması talep edildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir