Başta dermatoloji, göz ve diş olmak üzere ”Randevu almak mucize”
Başta dermatoloji, göz ve diş hastalıkları olmak üzere pek çok branşta kamu hastanelerinde randevu bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. SES’ten Fadime Kavak, randevu sorununun gittikçe büyüdüğüne dikkat çekerken Uzman Dr. Beyazıt İlhan “Hastalar özele gitmek zorunda kalıyor” dedi.
BirGün Gazetesinden Dilara ŞİMŞEK’in haberine göre; Sağlıkta yaşanan sorunlar her geçen gün katlanarak artıyor. İktidar, her ne kadar ‘Sağlığı ücretsiz yaptık, hastane kuyruklarını bitirdik’ diye övünse de devir ‘paran kadar sağlık devri’ oldu; hastane kuyrukları ise evlere taşındı. Parası olan özel hastaneleri tercih ederken parası olmayanın günleri Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve Alo 182’nin başında kamu hastanelerinde randevu almaya çalışmakla geçiyor.
İstanbul başta olmak üzere pek çok kentte özellikle dermatoloji, göz ve diş hastalıkları branşlarında randevu almak neredeyse imkânsız. Sikayetvar.com’da MHRS ile şikâyetlerin başlıcasını bu branşlarda randevu bulunamaması, aylar sonrasına verilen randevular ve özellere mecbur bırakılması oluşturuyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak, kamu hastanelerinde randevu sorunun ciddi bir sıkıntı yarattığına dikkat çekti. Birçok branşta randevu bulunmadığını kaydeden Kavak, “Özellikle dermatoloji, göz hastalıkları, hematoloji randevuları bulmak imkânsız” dedi ve şöyle devam etti: “Sağlıkta dönüşümde iktidarın en çok övündüğü şey SSK kuyruklarının hastane kuyruklarının yok olduğuydu. Eskiden muayene olmak için sabah saat 5’ten itibaren sıraya girmeye başlarlardı. Ama şimdi o kuyruklar görünmeyen şekilde hastanelerde değil evlerde oluştu. Herkes randevu bulabilmek günlerce ALO 182’yi arıyor. Çok ciddi bir sıkıntı var. Hastalar tarafından büyük sıkıntı yaşanıyor.”
İktidarın ‘Sağlıkta Dönüşüm’ politikasıyla hastaların özel hastanelere mecbur bırakıldığını vurgulayan Fadime Kavak, “Özellerde farklar yüzde 200’lere kadar varıyor. Özellikle kıymetli yan dalcıların SGK kapsamındaki hastanelerde randevu sistemi yok, onlar tamamen özel hastanelerde ve çok yüksek ücretler” diye konuştu.
ÖZELE GİTMEK ZORUNDA KALIYORLAR
Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski başkanlarından ve Göz Hastalıkları uzmanı Dr. Bayazıt İlhan, hastaların aylarca sıra beklediklerini, çoğu hastanın ise durumun aciliyetinden dolayı çareyi özele gitmekte bulduğunu kaydetti: “Salgın nedeniyle Covid-19 dışı hastalıkların muayenesi, tedavisi, ameliyatı, ertelendi. Şimdi birikmiş olan ciddi bir sağlık hizmeti var. Artan sağlık hizmetine karşı çözmeye yönelik bir hazırlık ve planlama yapılmadı. Ötelenen sağlık hizmetleri nedeniyle pek çok branşta ciddi bir yığılma var, randevu alınamıyor. Göz hastalıkları durumu oldukça kötü. Hastalarımız ameliyat için bekliyor, muayene olmak için bekliyor ama randevu yok. Kamu hastanelerinde randevu alınamayınca hastalar ister istemez ve imkânları da varsa özele gitmek zorunda kalıyorlar.”
KAPATILAN HASTANELER YENİDEN HİZMET VERSİN
İlhan, şehir hastanelerinin açılmasıyla ülke genelinde kapanan yaklaşık 30 devlet hastanesinin yeniden hizmet vermesi gerektiğine dikkat çekti: “Bu hastaneler kapatıldı, yıkıldı. En azından yıkılmamış olanların bir an evvel bu artan sağlık hizmetleri nedeniyle yeniden sisteme kazandırılması gerekiyor.
Kanser ve kalp gibi kronik hastalar durumları daha ilerlemiş bir şekilde hastanelere geliyorlar.”
Öte yandan hastaların bir diğer şikâyeti ise doktorun teşhis aşamasında ihtiyaç duyduğu ultrason işlemi için randevu bulamaması.
ereglidemokratmedya.com’da yer alan habere göre Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’nde ultrason çektirmek isteyen hastalara, en erken 3 ay sonrasına sıra veriliyor. Hastalar 350 yataklı hastanede hekim eksikliği nedeniyle ultrason için tek odanın kullanıldığını iddia etti.
Binlerce şikâyet var, hastaneler ise kapı duvar
Kamu hastanesinde randevu bulamayan yurttaşlar şikâyetlerini sosyal medyada ve online şikâyet platformu olan sikayetimvar.com’da da paylaşıyor. Platformda MHRS ve ALO 182 için yazılan binlerce şikâyet var.
Şikâyetlerin bazıları şöyle:
♦ Bir haftadır dahiliye bölümünden randevu almaya çalışıyorum her seferinde problem olduğunu belirtiyor. Hastanede ise ‘randevusuz alamayız’ diyorlar. Öylece açıkta kalıyoruz özel hastanelere mahkûm bırakılıyoruz. Milletin belki parası yok nasıl olacak?
♦ 1 aydır çok kötü bir diş ağrısı çekiyorum. Aylar önce doktora gitmek istedim ama ‘randevusuz almıyoruz’ dediler. Her yerden defalarca randevu almaya çalıştım ama hiç birinde başarılı olamadım. Hastaneye gidiyorum sabahın altısında hastaneye gidiyorum, saat 9’da muayene ediyorlar sonuç ne peki? “Randevunuz olmadan tedavi yapamayız.”
♦ Cildiye bölümüne 15 gündür hiçbir şekilde hiçbir hastaneden randevu alamıyorum. Acile gidiyorum ‘acilen cildiyenin görmesi gerekiyor ben müdahale edemem’ diyor. 182’yi arıyorum ancak uygun randevu yok diyor. Randevu almadan hastaneye gittiğimiz zaman randevunuz yok diye bakamayız deniyor nasıl bir sistem mi bu?
♦ Dişlerime kanal tedavisi yapılması lazım. Ancak özele gidemiyorum. Gitmek zorunda da değilim. Ayrıca devlet varken neden özelde o kadar para vereyim ki? Neden devletteki imkânlardan faydalanamıyorum neden?
♦ Acil ortopedi bölümüne gitmem lazım fakat her gün her saat bakmama rağmen açık randevu bulamıyorum. O kadar yapılan hastaneler nerede? Randevu azsa alan arttırın. Devletimin hastanesine gidemiyorum cidden şaka gibi. Öğrenci halimle de özele verecek param yok. Ne yapayım ben şimdi?
♦ MHRS’de randevu almaya çalışıyorum günlerdir. ‘Uygun randevu yoktur’ diyor. Yeter artık on, on beş gündür diş ağrısı çekiyorum ben ne zaman randevu alabilip doktora gideceğim? ‘Hastanede sıra beklemeye son’ diye öve öve bitiremiyordunuz sistemi. En azından erken saatte gidip sıra alıyorduk.
♦ Bir senedir İstanbul Avrupa yakasındaki hastanelerin cildiye bölümüne ne internetten, ne 182’den hiçbir şekilde randevu alamıyorum. Gece gündüz sürekli denememe rağmen, randevu yok. Bakıyorum herkes aynı şeyden dertli. Bu randevular nasıl doluyor? Bir senedir hiç mi randevu olmaz?