TÜSİAD Genel Kurulundan İktidara eleştiri
TÜSİAD’dan iktidara ekonomi, Merkez Bankası, reform, döviz rezervleri ve işsizlik eleştirileri
TÜSİAD Olağan Genel Kurulu’nda konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ve TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Merkez Bankası’ndaki değişikliklerden döviz rezervlerine, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararından işsizliğe kadar birçok başlıkta iktidara eleştiriler yöneltti.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Olağan Genel Kurulu, Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı ve Divanı, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanı asil ve yedek üyelerinin seçimini gerçekleştirmek üzere bugün toplandı. Uzun bir aranın ardından TÜSİAD üyelerinin yüz yüze katılımıyla düzenlenen Genel Kurul’da yönetim ilk kez bir yıllığına aday oldu. Yapılan seçim sonucunda TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski yeniden seçildi. TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan da tekrar seçildi.
Genel Kurul’un açılış konuşmasını TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ile TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski yaptı.
‘REZERVLERDEN DÖVİZ SATMAK İŞE YARAMAZ’
“Hepimiz son aylarda art arda gelen beklenmedik gelişmeleri anlamaya çalışıyoruz” diyen Özilhan konuşmasında, “Ortalığın toz duman olduğu, yetki ve sorumlulukların sınırlarının bulanıklaştığı durumlarda karar nasıl alınır; nereye gittiğimiz konusunda kafamızda bir cevap yoksa plan nasıl yapılır? Kurumsal yapıların öngörüldüğü gibi çalışacağı varsayımı olmadan yarın ne olacağı nasıl bilinir; ilan edilmiş olan kurallar yarın değişebilirse, yarına ilişkin kararlar nasıl alınır?” diye sordu.
Özilhan, “TL’deki değer kaybının bir nedeni döviz geliri üretme kapasitesinin düşüklüğü ise diğer neden geleceğe ilişkin belirsizlik ve güvensizlik. Sorun şiddetlenince rezervlerden döviz satarak TL’nin değerini korumaya çalışmak ancak kısa süre için işe yarar; sorunun hep tekrarlamaması için ekonomik yapının dönüşüp döviz gelirlerinin artırılması ve ekonomi yönetiminin güven sağlaması gerekir” ifadelerini kullandı.
REFORM PAKETLERİ ELEŞTİRİLERİ
“Reform programları ve verilen teşviklere rağmen bir türlü halledilemeyen bir diğer sorun ise yüksek işsizlik” diyen Özilhan, açıklanan paketlerin Türkiye’yi arzu edilen hukuk devleti ve demokrasi standartlarına yaklaştıramadığını söyledi: “Üretim yapısını dönüştüremezsek küresel ekonomideki yerimizin yükselmesi bir yana, düşmesi kaçınılmaz olacak. Etraflıca düşünülmemiş, ilgili tüm tarafların görüşleri alınmamış, aceleye getirilmiş kararlar çok çabuk değiştiriliyor bu da güvensizlik yaratıp öngörü ufkunu daraltıyor. Ekonomik reformlar gibi yargı reformları da iyi, ama şimdiye kadar ilan edilen yargı reformları bizi arzu edilen hukuk devleti ve demokrasi standartlarına yaklaştıramadı.”
MERKEZ BANKASI TEPKİSİ
“Kalkınmanın ön koşulu istikrardır, son 2.5 yılda TÜİK başkanı 4 kez, TCMB başkanı 3 kez değişmiştir” diyen TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski de, bu tür görev değişikliklerinde, ancak şeffaflık ve hesap verilebilirlik dikkate alındığında piyasa ekonomisinin daha sağlıklı çalışabileceğini söyledi. Kaslowski, “TL’nin zayıflığı dışsal şoklar karşısında bizi korunmasız bırakacaktır. TL’ye güveni yeniden kazandırmalıyız, aksi takdirde had safhaya varan işsizlik, alım gücünde azalma, büyümenin finansmanı gibi temel sorunların çözülmesi mümkün değil. İşsizlik toplumu korkutucu boyutta tehdit etmekte; rezervlerimiz azaldı. Gıda enflasyonunun özel olarak ele alınması, tarım sektörünün sorunlarını kalıcı çözecek bir programın hazırlanmasının gereğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ
Kaslowski, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının da düzeltilmesi gereken bir karar olarak değerlendirdiklerini belirtti.
DOLARDA SON DURUM
TCMB Başkanının görevden alınması sonrası yükselişe geçen kur, dün gece de TCMB Başkan Yardımcısının görevden alınmasıyla 8,40’a yaklaşarak rekor sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
Ağbal dönemindeki son PPK toplantısında 200 bp faiz artırılması sonrası 7,20’ye gerileyen USD/TRY kuru, geçen hafta başında TCMB Başkanı Ağbal’ın görevden alınmasıyla Asya seansında 8,48’e kadar yükseldi. Ardından hafta içinde 7,70’e gerileyen kur tekrar yükselişe geçti ve haftayı 8,14’ten kapattı. Dün ise 8,21’e çıkan kur, bugün 8,37’ye yükselmesinin ardından son saatte 8,30 üzerinde işlem görüyor. Aylık bazda TL, dolar karşısında %12 değer kaybetti.