İBB: Hedefimiz Küçükçekmece Gölü’nü ‘Ölü Göl’ olmaktan kurtarmak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ifadesi ile ‘Ölü Göl’ haline getirilmiş Küçükçekmece Gölü ile ilgili harekete geçti
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece Gölü’nde yaşanan balık ölümleri üzerine hızla bir çalışma yapılmasını talep etti. Bunun üzerine ölümlerin kaynağının saptanması için alınan su ve balık numuneleri detaylı bir analiz için laboratuvara gönderildi.
İBB Çevre Daire Başkanlığı ve İSKİ ekipleri, yaşanan balık ölümlerinin kaynağına ilişkin detaylı bir rapor hazırlayacak. ibb.istanbul’un aktardığına göre İSKİ’den de konuya ilişkin olarak şu açıklama yapıldı:
“Küçükçekmece Gölü, hiçbir zaman su kaynağı olarak kullanılmamıştır. Göle, yıllar boyunca akan atık su sebebiyle, su kalitesi önemli ölçüde kirlenmiştir. Ayrıca Göl’e, tatlı su kaynağı olan Sazlıdere üzerine DSİ tarafından baraj yapılmasıyla, tatlı su girişi de önemli ölçüde azalmıştır. Bu sebeplerle, Küçükçekmece Gölü’nde zaman zaman mevsimsel olarak oksijen azalmasına bağlı balık ölümleri yaşanabilmektedir. Bu ölümler geçmiş yıllarda da görülmüştür.”
BAKANLIK ‘ÖLÜ GÖL’ İLAN ETTİ
Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kanal İstanbul’un yaratacağı çevresel zararlar konusunda, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvuru yapmıştı. Başvuru üzerine yazılı görüş bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 10 Nisan 2020 tarihli yanıtında, Küçükçekmece Gölü’nü için ‘Ölü Göl’ ifadesini kullanmıştı. Bakanlığın cevap metninde Küçükçekmece Gölü ile ilgili yer alan o ifadeler şöyle:
“Küçükçekmece gölü kimyasal atık ve organik maddelerce kirlenmiş ve ölü bir göl haline gelmiştir. Ayrıca, göl suyu tuzlu su niteliğinde olup, içme suyu kaynağı olarak kullanılmamaktadır. Kanal İstanbul Projesi’nin hayata geçmesi ile Küçükçekmece Gölü’nün deniz suyu ile dolması ve ekosisteminin kendini yenileme İmkanı oluşacaktır.”