3 Hava Limanında İşçiler ayakta!

Example HTML page

İşçiler ayakta!

Üçüncü havalimanı şantiyesinde can güvenliği ile insanca çalışma ve barınma koşulları isteyen on binlerce işçi iş bırakarak direnişe geçti. Jandarma işçilere saldırdı

İstanbul’da 29 Ekim’de açılması planlanan üçüncü havalimanının şantiyesinde çalışan on binlerce işçi, can güvenliği ve insanca çalışma koşulları için dün iş bırakarak direnişe geçti. Jandarma biber gazı, plastik mermiler ve TOMA’larla işçilere saldırdı, ancak işçiler geri adım atmadı. BirGün’e konuşan işçiler, “Yetti artık! Köleden farkımız yok. Taleplerimiz kabul edilene, koşullarımız düzeltilene kadar çalışmayacağız” dedi.

Son kaza bardağı taşırdı

İş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla daha önce de pek çok kez kamuoyunun gündemine gelen şantiyede önceki gece meydana gelen servis kazası, bardağı taşıran son damla oldu. İşçiler ve sendikalardan aldığımız bilgilere göre, 20’ye yakın işçinin yaralandığı, hayatını kaybeden işçilerin de olduğu bu kazanın ardından şantiyenin Akpınar kampında kalan işçiler, dün sabah servislerin çıkışına izin vermedi. Kampın giriş ve çıkışlarını kapatan işçiler, çöp konteynerlerini ateşe verdi, “Yönetim istifa” sloganlarıyla İGA yönetim binalarının olduğu plazalar bölgesine doğru yürüyüşe geçti.

Tehditler sökmedi

Saatler ilerledikçe eyleme katılan işçi sayısı giderek arttı. İnşaat-İş Sendikası’ndan aldığımız bilgilere göre, 45 bin kadar işçinin çalıştığı üçüncü havalimanı inşaatında, Akpınar Kampı’nda kalan 30 bin işçinin neredeyse tamamı eyleme katıldı. Eylemin büyümesi üzerine yetkililer tarafından “Eylem yapanlara cezai işlem uygulanacak” şeklinde anons yapıldı. İşçiler bu tehdide, hoparlörün kablosunu keserek yanıt verdi.

‘Ölümüze bile saygıları yok!’

Gazetemize konuşan işçiler, şantiyede iş güvenliğinin olmadığını, her gün iş kazalarının ve ölümlerin yaşandığını, ancak bu kaza ve ölümlerin her seferinde ört bas edildiğini ve kamuoyundan gizlendiğini anlattı. Bir işçi, şunları söyledi: “Sürekli kaza oluyor, ölüm oluyor, ama gazetelere haber bile olmuyor. Gizliyorlar, hiçbir bilgi vermiyorlar. Son yaşanan kazaya dair de bilgi vermediler, biz ölümlerin olduğunu duyduk. Bir hafta önce de bir arkadaşımız 5 metreden düştü, öldü. Ölen arkadaşımıza gidip emniyet kemeri taktılar, öyle fotoğraf çektiler. Sonra da onu suçladılar. Ölümüze bile saygıları yok!”

45 bin işçiye 20 servis!

Şantiyede 45 bin işçinin çalıştığını, ancak yalnızca 20 servisin olduğunu söyleyen işçiler, saatlerce yağmur altında servis beklemek zorunda kaldıklarını, servislere birbirlerini ezerek binebildiklerini söyledi. Bu nedenle sırılsıklam bir şekilde işe gittiklerini belirten işçiler, üstelik servis yetersizliği nedeniyle işe geç gittiklerinde yevmiyelerinin kesildiğini ve yolda geçen sürenin mesaiden sayılmadığını ifade etti.

Yatakhanelerde pire ve tahtakurusu

İşçilerin verdiği bilgilere göre, şantiyede yaşanan sorunlar bunlarla da bitmiyor. İşçiler berbat koşullarda barındıklarını, koğuşların tahtakurusu ve pire dolu olduğunu dile getirdi. Yemeklerin çok kötü olduğunu belirten işçiler, yemek saatlerinin de çalışma saatleriyle uyumlu olmadığını, bu nedenle pek çok kez aç kaldıklarını söyledi.

Ücret gaspları ve zorunlu mesai

Havalimanının 29 Ekim’de açılması planlanıyor. Sürenin kısalması nedeniyle işçiler üzerindeki baskı da artmış durumda. Bir işçi şöyle diyor: “Sürekli zorunlu olarak mesaiye kalıyoruz. Sabah 6’da kalkıyoruz, gece 10’lara kadar çalışıyoruz, ama karşılığını alamıyoruz. Bayramda da çalıştırdılar, çalışmak istemeyen arkadaşlarımızı işten attılar. Biz çalıştık, bize ek ücret vereceklerini söylediler, ama hâlâ o ücreti alamadık. Asgari geçim indirimi (AGİ) de alamıyoruz. Sigortalarımızı gerçek ücretten değil, asgari ücretten gösteriyorlar. İnsanlar sürekli gerekçesiz şekilde tazminatı bile verilmeden işten atılıyor. Ama daha işe girerken bize zorla kendimizin istifa ettiğine ve hiçbir hak talebinde bulunmayacağımıza dair belge imzalatıyorlar.”

**

Jandarma işçilere saldırdı!

Üçüncü havalimanı işçilerinin eylemi sürerken, olay yerine gelen jandarma ekipleri TOMA’lar, biber gazı ve plastik mermilerle işçilere saldırdı, ancak bu saldırı işçilere geri adım attıramadı. Saldırıdan sonra da dağılmayan işçiler, tepkilerini ve iş bırakma eylemini gün boyu sürdürdü. Öte yandan saldırıya muhalefetten, sendikalardan ve sosyal medya kullanıcılarından sert tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, yazılı açıklamasında, “3. Havalimanı işçilerine sıkılan gaz tüm emekçilere sıkılmıştır. Zulmünüz artsın ki tez zeval bulasınız!” ifadelerini kullandı.

**

Patron süre istedi

İGA yönetimi ile Kaymakamlık ve jandarma yetkilileri, işçilere biber gazı ve TOMA’larla saldırarak geri adım attıramayacaklarını anlayınca görüşme talep etti. Bunun üzerine İGA İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu ve Kaymakam ile işçilerden ve İnşaat-İş Sendikası temsilcilerinden oluşan bir heyet arasında görüşme gerçekleştirildi. İşçiler ve sendika, yönetime 15 maddeden oluşan bir talep listesi sundu. Bu taleplerden bazıları şunlardı:

Eylem nedeniyle tek bir işçinin bile işten atılmaması, habersiz şekilde atılanların işe iadesi
Servis sorununun çözülmesi,
Yatakhane, lavabo ve banyo temizliklerinin düzenli yapılması, tahtakurusu sorununun çözülmesi
Revir personelinin işçileri aşağılayıcı davranışlarda bulunmaması, işçilerin tedavisi için gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi,
Maaşların tamamının hesaba yatırılması, elden ödeme yapılmaması,
Geçmişe dönük ödenmeyen ücretlerin ödenmesi, 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilere ödemelerin yapılması, bayram ikramiyesi verilmesi
İşçi ve formenlerin aynı yemekhanede yemek yemesi,
Sorunlara sebep olan İGA yetkililerinin görevden alınması,
İş cinayetlerine karşı önlem alınması.
İşçi heyetinin görüşme sonrası yaptığı açıklamaya göre yönetim süre isteyerek “Tepkinizi gördüm, mesajınızı aldım. Fakat bu sorunlar bir anda çözülemez, zaman vermelisiniz” dedi. Kaymakam da benzer bir tutum sergiledi.
Bunun üzerine işçiler, “Bu projeyi insan havsalasını zorlayacak şekilde bir acelecilikle 29 Ekim’e yetiştirmeyi biliyorsunuz, ama bizim taleplerimiz için zaman istiyorsunuz!” diyerek tepki gösterdi. Direnişin bugün de sürmesi bekleniyor.

**

Direniş işçi sınıfına yol gösterecek

ÖDP, direnişe geçen işçilerin yanında olduğunu duyurdu. ÖDP’den yapılan yazılı açıklamada, insanlık dışı çalışma koşullarına karşı üçüncü havalimanı işçilerinin başlattığı bu direnişin işçi sınıfına yol göstereceği belirtilerek şöyle denildi: “AKP’nin ve yeni rejimin siyasi şov yapması için 29 Ekim’e yetiştirilmeye çalışılan yeni havalimanı inşaatı, işçilerin hayatları pahasına çalıştırılıyor. Bu koşullara isyan eden inşaat işçilerine karşı siyasal İslamcı rejimin ve onun kolluk güçlerinin tavrı ise inşaat işçilerine biber gazıyla saldırmak oldu. İnşaat işçilerinin onurlu kavgasını selamlıyoruz ve dayanışma içerisinde olacağımızı tüm kamuoyuna açıklıyoruz. Ayrıca inşaat işçilerine yapılan saldırıları da en ağır bir şekilde kınıyoruz.”

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin en büyük havalimanını yapmakla övünenler, binlerce emekçiyi insanlık dışı koşullarda çalıştırarak dünyanın en büyük toplama kampını oluşturdu. İnsanca çalışma koşulları için direnen üçüncü havalimanı işçilerinin yanındayız” ifadelerini kullandı. HDP Milletvekili Züheyla Gülüm de eylem alanına giderek işçilere destek verdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir