‘Hukuk devleti sonlandı’
‘Hukuk devleti sonlandı’
Son KHK’leri değerlendiren hukukçu Turgut Kazan, “Yapılanların hukuk devletinde bir karşılığı yok. Anayasaya aykırı düzenlemelerdir” dedi
Bir Gün gzetesinden Yağmur Öztürk- Sıla Cihan’ın haberi;
Yeni teşkilatlanma yapısı ve peşi sıra çıkarılan KHK’lerle Türkiye’de hükümet sistemini denetleyecek mekanizma kalmadı. Avukat Turgut Kazan ile Yargıçlar Sendikası’ndan Nuh Hüseyin Köse, 703 sayılı KHK’ yi BirGün’e değerlendirdi.
703 sayılı KHK’nin tek adam rejiminin uygulaması olduğunu ifade eden Turgut Kazan, düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.Kazan, “Bir kere bu düzenlemeler yetki kanuna dayanılarak yapılıyor. Bunun bu şekilde yapılması Anayasa’ya aykırıdır.” dedi.
Hukuk devleti olmaktan çıktı
Türkiye’nin hukuk devleti olmaktan çıktığını belirten Kazan şöyle konuştu: “Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu öğretilmekle birlikte Türkiye’de hukukun zerresi kalmamıştır. Türkiye, hukuk devleti olmaktan çıkmıştır. Yargı ve yasamada denetim yoksa orada hukuk yok demektir.”
Kazan yeni sistemi de şu sözlerle eleştirdi: “Tek adam rejimi bu. Asla başkanlık rejimi falan değil. Çünkü başkanlık rejimi bir hukuk devleti içinde sürdürülebilir. Denetim yolları vardır. Parlamento ve yargı denetimi için bir yol vardır. Türkiye’de Dünya’nın gelişmiş yerlerindeki gibi anayasal bir rejimle karşı karşıya değiliz. Üçüncü cumhuriyet dönemi diye alkışlayanlar oldu. Cumhuriyet olmaktan çıkmıştır, üçüncü meşrutiyet yaşanıyor en iyi ihtimalle. Böyle bir süreç yaşıyoruz ne yazık ki. Ama tabii hukuk devleti mücadelesi devam edecektir. Karamsarlığa, umutsuzluğa yer yok.”
‘Takdir adalet bakanında’
Yargıçlar Sendikası üyesi Nuh Hüseyin Köse ise 703 sayılı KHK’nin hukuk fakültesi dışında herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olanların idari yargıç olmasının önünü açtığını söyledi. Köse, “Artık idare mahkemelerine hâkim olacaklar, 4 yıllık herhangi bir fakülte mezunu olabilir. Yeter ki o branşı Adalet Bakanı belirlesin. Adalet Bakanı dese ki Uzay ve Astronomi birimlerinden alacağım, onlar da hâkim olabilecek. Yani kanun artık takdiri Adalet Bakanı’na bıraktı” dedi.
‘Kota da yazmıyor’
“Hukuk, iktisat, işletme, siyasal mezunları dışındaki bölümlerden de hâkim almak istiyorlar” diyen Köse, şöyle devam etti: “İdari yargıçlık alımları konusu 1980’den beri Türkiye’de sorunludur. 1980’li yılarda Ankara Siyasal ya da İstanbul Siyasaldan alımlar yapılıyordu. Sonraki zamanlarda iş şirazeden çıktı. Açık öğretim fakültesi mezunu iktisat mezunları bile mesleğe alındı. 2000’li yılların başında bir düzenleme yapıldı, Hâkimler Savcılar Kanunu’nda ve idari yargıda hukuk fakültesi mezunu olmayan iktisat ve işletmecilere yüzde 20 kota tanındı. ‘Yüzde 80’İ hukukçulardan, yüzde20’si de siyasal, iktisat, işletme mezunlarından’ dendi. Bununda gerekçesi özellikle vergi mahkemesi gibi mali suçları denetleyen daha doğrusu mali konuları denetleyen elemanlar olsun diye yapıldı. Şimdi bu kota da yazmıyor.