78’liler Girişimi; Katliamlarla yüzleşin!

Maraş Katliamı 42’inci yılını geride bırakırken, katliamda yaşamını yitirenler bu yıl da unutulmadı. Açıklama yayımlayan demokratik kitle örgütleri, “Katliamlarla yüzleşin” çağrısında bulundu.

Faşistler tarafından 19-26 Aralık 1978’de gerçekleştirilen Maraş Katliamı 42’inci yılını geride bıraktı. Onlarca yurttaşın katledildiği, yüzlercesinin yaralandığı ve çok sayıda Alevi ve solcunun da göç etmek zorunda bırakıldığı katliamda yitirilenler bu yıl da unutulmadı.

Maraş Valiliği, anma öncesi kentte yapılacak toplantı ve gösterileri yasaklarken, pekçok demokratik kitle örgütü katliama ilişkin açıklama yayımladı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi tarafından yapılan açıklamada “Bu topraklara barış, eşitlik ve adalet gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz” denildi.

Kocaeli Cemevleri Platformu, katliamın faillerinin cezalandırılmadığına dikkat çekti.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Maraş katliamının sorumlularının göstermelik olarak yargılandığı, göz göre göre yaşanan katliamın üzerinin örtüldüğüne vurgu yaptı. DEDEF’in açıklamasında “İktidarın, yıllardır bilinçli olarak hayata geçirdiği kutuplaştırma ve ayrıştırma politikalarına rağmen, Türkiye’de yaşanan farklı kimlik ve mezheplerin barış içinde bir arada yaşama iradesini sürdürmesi önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

Katliamlarla yüzleşme çağrısında bulunan 78’liler Girişimi Diyarbakır Şubesi ise 20-24 Aralık tarihlerinde Maraş’ta yaşanan katliamda yaklaşık 200’e yakın insanın yaşamını yitirdiğini, katliam ile ilgili 804 kişinin fail olarak yargılandığı davalarda tam anlamıyla hukuk garabetinin yaşandığını belirtti.

Katliam sonrasında yargılananlar hakkında şu ifadelere yer verildi, “Katliamın asli faili olmakla suçlanan 68 kişi hiç yakalanmadı. 379 kişi beraat etti. 1 ile 15 yıl arasında mahkûmiyet cezası ile yargılanan ve cezalarından 1/6 oranında indirim yapılan 314 kişi, mahkeme sonuçlanmadan salıverildi.

29 kişi hakkında verilen idam cezası ve 7 kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu.

1991’de çıkan Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle katliam sorumlularının hepsi salıverildi. Böylece Maraş Katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatıldı.”

CEZAEVLERİ DE UNUTULMADI

19 Aralık 2000 yılında 20 cezaevinde aynı anda başlatılan Hayata Dönüş Operasyonu’nda da bir katliam yaşandığı ifade edilirken operasyonda 30 tutuklunun katledildiği ve yüzlercesinin ise sakat bırakıldığı belirtilerek, sorumluların cezalandırılması istendi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir