100. günde STK’lardan Gezi’ye sahip çıkma sözü

Gezi davasındaki hapis cezaları ile haksız tutuklamanın üzerinden 100 gün geçti. Adalet Nöbetlerinin 100’üncü gününde yapılan açıklamada, “Gezi’ye sahip çıkacağız, arkadaşlarımızı bırakmayacağız” denildi.

Gezi davasında 7 kişiye verilen yüksek hapis cezaları ve tutuklama kararının üzerinden 100 gün geçti. 25 Nisan’daki kararın ardından Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Hakan Altınay tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklamanın ardından TMMOB öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, 100’üncü gününe ulaştı. 100’üncü Adalet nöbeti ise dün İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 9 kentte tutuldu.

POLİSTEN ENGEL

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması için bir araya gelen kitleyi polis, abluka altına aldı. Polisin Anayasa Mahkemesi önündeki eyleme izin vermemesinin ardından kitle Ahatlıbel Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada, cezaevindeki tutukluların, gönderdiği mesajlar okundu.

KARANLIK GİDER GEZİ KALIR

İstanbul’da Mimarlar Odası İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen yurttaşlar ise “Gezi biziz”, “Haksız tutsaklık sona erecek”, “Karanlık gider Gezi kalır” sloganları atıldı. Buradaki eyleme tutukluların aileleride katıldı.

Gezi için tutulan Adalet Nöbetlerinde, ortak basın açıklaması yapıldı. Osman Kavala’nın 1738 gündür Silivri Cezaevi’nde tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Arkadaşlarımızın masumiyetine inanıyor, bu hukuksuzluğu kınıyoruz. Meslek alanlarımızın tarihsel birikimle oluşmuş temel ilkeleri çerçevesinde halka ait olanı korumak, kamu yararını savunmak biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının temel görevidir. Bu görev doğrultusunda, İstanbul kentinin en önemli kamusal alanlarından biri olan Gezi Parkı’nı korumak, Gezi Parkı park olarak kalsın diye mücadele etmek mesleki etik ilkelerimizin bir gereğiydi” denildi.

Gezi’nin aydınlık bir geleceği savunma, düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip çıkma iradesi olduğuna değinilen açıklamada, şunlar aktarıldı: “Farklı mücadele alanları kesişti ve ülkemizin toplumsal mücadele tarihine kazınacak bir halk hareketine dönüştü. Toplumun ortak değerlerini bir bir sermayeye altın tepside sunan, bu gerçekliği örtmek üzere gerici bir toplum inşa etmeyi deneyen, kadına, farklı cinsel yönelimlere, sanata, etnik ve kültürel değerlere saldıran iktidarın siyasal temsilcisi AKP’nin karşısına dikildi milyonlar. Yaşadığı yenilginin yarattığı öfkeyi dizginleyemeyen AKP defalarca yargılamaya, karalamaya çalıştı Gezi’yi ve hep başarısız oldu. Arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız ve bu ülkenin en görkemli halk hareketi olan Gezi’ye sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın! Bu hukuksuzluğa bir an önce son verin!”

ONUR DUYUYORUZ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, sosyal medya hesabından yayımladığı videoda, “Gezi’ye özgürlük istiyoruz. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Onların uğruna ceza aldıkları Gezi Direnişi’nin bir parçası olmaktan hepimiz onur duyuyoruz” dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından açıklamasında ise “Onlar özgürlük ve demokrasi mücadelesine inandıkları için 100 gündür tutuklular. Derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir