Kılıçdaroğlu: “Akp İktidarı, Adalet Kavramını da Çöp Sepetine Attı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye'de nereden gelirse gelsin her türlü darbeye karşıyız.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye'de nereden gelirse gelsin her türlü darbeye karşıyız. Ama bir ülkede adil yargılama yoksa, kişileri alacaksınız içeri atacaksınız, savunma hakkı vermeyeceksiniz, bunu kabul etmiyoruz. Özel yetkili mahkemeleri kabul etmiyoruz” dedi.

Kartal'da düzenlenen “Barışa Çağrı” mitinginde Balyoz davasında alınan kararı değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Bu yargılama sistemiyle, siyasi otoritenin emrine verilen bu yargı düzeniyle bu ülkede adalet olmaz. Türkiye'de nereden gelirse gelsin her türlü darbeye karşıyız. Bunu bir köşeye yazacağız. Halktan büyük bir güç yoktur. Onu da bir köşeye yazacağız. Ama bir ülkede adil yargılama yoksa, kişileri alacaksınız, içeri atacaksınız, savunma hakkı vermeyeceksiniz, bunu kabul etmiyoruz. Özel yetkili mahkemeleri kabul etmiyoruz. Bizim inancımız şudur; varsa suçlu cezasını çeker, adalet içinde çeker. Ama adaleti alıp çöp sepetine atacaksınız, ondan sonra bu ülkede adalet arayacaksınız. Bunu kabul etmiyoruz. Adalet, kutsal bir kavramdır, üzerine titrenmesi gereken bir kavramdır. Onu yüceltmemiz gerekir. AKP iktidarı, adalet kavramını da çöp sepetine attı” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “'Mahkeme var, hakim var, savcı var, karar var ama adalet yok. Adaletin olmadığı yerde hukuk yok. Bizi o mahkemelerle yıldıracaklarını, korkutacaklarını, barışı engelleyeceklerini sanıyorlar. İstedikleri mahkemeyi, istedikleri yargıcı getirsinler, bizim vicdanımız onu kabul etmiyor. Onlar yargıç, o mahkemeler de mahkeme değil” diye konuştu.

Türkiye ve Suriye arasındaki siyasi ilişkilere değinen Kılıçdaroğlu, “Sorum şu; Sayın Başbakan, Esed kardeşinle oturdun, anlaşmalar yaptın, bakanlar kurulunu topladın, ortak bakanlar kuruluydu, temelleri attın, Şam sokaklarında gezdin, Suriyeliler seni alkışladılar. Peki ne oldu da bir gecede bütün bunların tamamı değişti- Kimin atına bindin, kimin taşeronu oldun- Biz sana bu soruyu soruyoruz. Suriye ile ne alıp veremediğimiz var bizim, Suriye halkı ile ne sorunumuz var bizim. Elbette ki, Suriye'ye demokrasinin gelmesini isteriz, elbette ki özgürlüklerin gelişmesini isteriz, elbette ki baskılar olmasın isteriz. Ama biz Suriye'ye dışarıdan müdahale edilmesini asla ve asla kabul etmeyiz. Bizim ülkemize de dışarıdan müdahaleyi kabul etmediğimiz gibi” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Suriye'de insanlar birbirini öldürüyorlar, sen buradan silah veriyorsun. Adam gönderiyorsun, birbirlerini öldürsünler diye. Eğer böyle bir tablonun, senaryonun aktörü Recep Tayyip Erdoğan ise onun uluslararası alanda saygınlığı sıfırlanmıştır, sözüne itibar edilmez. Sözüne itibar edilmeyen bir başbakan profili olarak ortaya çıkmıştır. Dünyanın hangi ülkesine giderse gitsin, komşusunda savaş üretmek için çaba harcayan bir başbakan olarak ortaya çıkmıştır. Recep Tayyip Erdoğan ve onun adamları olduğu sürece bu coğrafyaya barışın gelmeyeceğini herkesin bilmesi lazım. Başkasının atına binen, o attan çabuk iner. Başkasının atına binen, sahibinin ıslığıyla at onun yanına gider. Recep Tayyip Erdoğan'ın bu gerçeği bilmesi lazım” diye konuştu.

Son dönemlerde artış gösteren terör saldırılarına değinen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Analar ağlamasın diye başladılar, bugün Anadolu'da ağlamayan ana kalmadı. Bu tabloyu biz içimize sindiremiyoruz” dedi.

Konuşmasında Oslo görüşmesine dikkat çeken ve Oslo'da kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kartal Meydanı'ndan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a çok açık bir soru soruyorum. Oturdunuz, konuştunuz. Neyin pazarlığını yaptınız ve neden bu sorun çözülmedi? Çık, halka anlat. Halkın bilgiye ihtiyacı var. Doğruları söyle, doğruları söylemezsen bu halk sana gerekli dersi verecektir. Buna inanıyorum. Bir başbakana halkına yalan söylemek yakışmaz. Çıkacak, bu milletten özür dileyecek” diye konuştu.

Konuşmasının ardından Kartal Meydanı'nda vatandaşlar ile bir süre sohbet eden Kılıçdaroğlu, daha sonra barış güvercini uçurdu.

zp8497586rq
Example HTML page