HABERETKİN

CHP, İngiliz hükümetiyle yapılan göç anlaşmasını Meclis’e taşıdı!

Dışişleri Komisyonu üyesi ve Güvenlik Ve İstihbarat Komisyonu üyesi olan CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya İngiliz hükümetiyle yapılan göç anlaşmasının detaylarını sordu.

8 Ağustos 2023 tarihinde ulusal ve uluslararası basında, İngiliz hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında insan kaçakçılığı yapan şebekeleri engelleme ve çökertme amacı ile yasa dışı göçe karşı bir mutabakat imzalandığı duyuruldu. 

İçişleri Bakanlığı, 10 Ağustos 2023 tarihinde yaptığı açıklama ile anlaşmayı ‘işbirliği’ olarak duyurdu. 

17 SORULUK ÖNERGE

Bakanlığın verdiğinden çok daha detaylı bilgilerin İngiltere hükümeti ve dış basın tarafından duyurulmasının ardından dünya basınında yankı bulan anlaşmanın detaylarının neden halktan gizlendiğini soran Öneş Derici, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya hitaben meclise yazılı soru önergesi verdi. 

CHP Muğla milletvekili Süreyya Öneş Derici meclise verdiği 17 soruluk önergede, “Birleşik Krallık ile yapılan bu işbirliği ve mutabakatın ayrıntılı içeriğinin kamuoyuna açıklanmamış olmasının sebebi nedir? Mutabakat içeriğine ilişkin detaylar kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?” diye sordu. 

Öneş Derici’nin İçişleri Bakanından cevaplamasını istediği 17 soru şu şekilde: 

İngiliz hükümeti, insan kaçakçılığı çetelerini çökertmek için Türkiye ile anlaştığını duyurmuş ve anlaşma kapsamında, ortak operasyonlarda görev almak üzere daha fazla İngiliz personelin Türkiye’de görevlendirileceği belirtilmişti. 

Exit mobile version