Asgari ücret’de: İşveren Vergi indirimi, ”DİSK vergi kalksın artış yapılsın”
Asgari ücret tartışmaları devam ederken İTO Başkanı Avdagiç ücret artışının vergi indirimiyle sağlanmasını önerdi. DİSK ise asgari ücretten verginin tamamen kaldırılıp zammın bu şekilde yapılmasını talep ediyor.
Ekonomik dar boğazda olan milyonların gözü kulağı gelecek ay başlayacak olan asgari ücret pazarlığında. Asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğü ülkede, iktidar enflasyon yükünün alım gücünü erittiğini itiraf ediyor. Buna yönelik olarak da asgari ücrete son yılların en yüksek zammının yapılacağı sinyalleri veriliyor.
İşveren sorumluluktan kaçmak istiyor
Erken seçim tartışmaları arasında, iktidar kanadından, asgari ücrete yönelik ‘herkesi’ tatmin edecek zam yapılacağı yönünde açıklamalar geliyor. İşverenler ise sorumluluktan kaçma derdinde. Tartışmalar devam ederken işverenler de kendi formüllerini açıklamaya başladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç dün yaptığı açıklamada asgari ücrete yapılacak zammın sadece enflasyon oranını işverenin ödemesi farkı ise devletin vergi indirime giderek karşılaması önerisinde bulundu. Avdagiç aynı zamanda, asgari ücret için devlet tarafından sağlanan primin kapsamının genişletip tüm çalışanlar için verilmesi önerisinde bulundu. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise “Zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesini önemli buluyoruz” açıklaması yapmıştı.
Emekçiyle taban tabana zıtlar
Sermayenin önerileri emekçilerin talepleriyle taban tabana zıt. DİSK henüz asgari ücret teklifini açıklamamış olsa da TÜİK’in enflasyon oranının gerçekleri yansıtmadığını ve gıda enflasyonun, enflasyon oranından çok yüksek olduğunu sıkça hatırlatıyor. TÜİK’in rakamlarına göre Ekin ayında enflayon 19,8 olurken gıda enflasyonu ise 27,4. TÜİK’in yanı sıra akademisyenler ve uzmanlar gerçek enflasyonun yüzde 50 olduğu vurgusunu sıkça yapıyor.
Türkiye’de ücretli çalışanların yüzde 60’ından fazlası asgari ücret civarında maaş alıyor. Asgari ücret dışında kalan diğer ücretlilerin maaşlarına aynı oranda zam yapılmadığı için bu oran her yıl biraz daha genişliyor. DİSK’in genel taleplerinden birisi ise Türkiye’nin asgari ücretli toplumu olmaktan çıkarılması.
Ücretlilerin gelirinin artış oranı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) artış oranının altında kalıyor. DİSK bu noktada zenginleşmenin tek elde toplandığı vurgusunu yapıyor.
İTO Başkanı’nın önerilerine karşılık DİSK’in önerilerinden bir diğeri ise asgari ücretin vergiden muaf tutulması. İTO, yapılacak zammın enflasyon üzerinde kalan oranının vergi indirimi yapılarak sağlanmasını talep ederken DİSK’in talebi zammın yanı sıra verginin de tamamen kaldırılması gerektiği yönünde. DİSK asgari ücretten verginin şu an kaldırılarak 750 lira artırılmasını ve yapılacak yeni zammın da bu rakam üzerinden olmasını söylüyor.
DİSK sesini meydanlarda yükseltiyor
DİSK ‘Gelirde adalet istiyoruz’ talebiyle başlattığı eylemler dizisinde yarın 8 bölgede miting yaparak devam edecek. İşyerlerinde iş bırakma eylemleriyle seslerini duyuran DİSK, bölge mitingleriyle taleplerini dile getirecek.
DİSK’in talepleri şu şekilde:
• Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.
• Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.
• En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.
• Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
• Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.
Yarının eylem programı şu şekilde
İstanbul: Saat: 12.00 Beşiktaş Barbaros Meydanı
Çukurova bölge : saat 13.00 Heykel Park Adana
Diyarbakır bölge: saat 12.30 Koşuyolu Parkı
Eskişehir bölge: saat 12.30 Adalar Migros önü
Antep bölge: saat 12.30 Yeşil Su Parkı
İç anadolu bölge: saat 12.30 Ulus Atatürk Heykeli Ankara
Kocaeli bölge: saat 17.00 İnsan Hakları Parkı
Trakya bölge: saat 12.30 Saraçlar Caddesi Edirne