İşsizlik çığrından çıktı;”1 Milyon kişi 1 Yıldan uzun süredir iş arıyor”

Example HTML page

İşsiz sayısı sadece temmuz ayında 343 bin kişi artarak 4,5 milyona yükseldi. Genç işsizlik oranı ise ocakta kırdığı Cumhuriyet rekorunu temmuzda yeniden kırarak ölçülen en yüksek değere, yüzde 27,1’e yükseldi. 1,5 milyon genç iş arıyor ama bulamıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin işgücü göstergelerini yayımladı. Veriler Türkiye’de emeği ile geçinmek zorunda kalanların içinde bulunduğu korkunç durumu gözler önüne serdi. Haziranda yüzde 13 olan işsizlik oranı yüzde 13,9’a yükseldi. Haziranda 4,2 milyon olan işsiz sayısı ise sadece bir ayda 343 bin kişi artarak 4,6 milyona yükseldi.

Öte yandan genç işsizlik ise cumhuriyet tarihinin rekorunu aynı yıl ikinci kez kırdı. Ocak ayında yüzde 26,7 ile rekor kıran genç işsizlik oranı temmuz ayında yine rekor kırarak yüzde 27,1’e yükseldi. Resmi verilere göre tam 1 milyon 508 bin genç (15-24 yaş arası) iş arıyor ancak bulamıyor. Tarım ve turizm sektörünün yaz aylarında büyümesine rağmen işsizlikte yaşanan bu sert yükseliş, kış aylarının her zamankinden sert geçeceğinin de göstergesi. Uzmanlara göre kış aylarında toplam işsiz sayısının 5 milyonun, genç işsiz sayısının ise 2 milyonun üzerine çıkması muhtemel.

”1 MİLYON KİŞİ 1 YILDAN UZUN SÜREDİR İŞ ARIYOR”

Temmuz ayı itibariyle 4 milyon 596 bin kişi iş arıyor ancak bulamıyor. Buna karşılık işsizlik sorununun uzaması işsizliğin yıkıcı etkilerini de beraberinde getiriyor. TÜİK’e göre 1 milyon 67 bin kişi 1 yıldan uzun süredir iş arıyor. Üstelik bu tutar içinde kadınların sayısı daha fazla. Uzun süreli işsizlerin 520 bini erkeklerden oluşurken 547 bini kadınlardan oluşuyor.

‘VELİ AĞBABA İKİNCİ YEP 15 GÜNDE ÇÖKTÜ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinin ilk bir yılında işsiz sayısının 1 milyondan fazla arttığını vurgulayarak ‘’2’nci Yeni Ekonomi Programı’nda yüzde 12,9 olan yılsonu hedefi 15 gün içerisinde başarısızlığa ulaşmıştır. Yani 2’nci YEP’in ömrü sadece 15 gün sürmüştür’’ dedi.

Türkiye’de ekonomik krizin kangren haline geldiğinin altını çizen Ağbaba, SGK verilerine göre sigortalı çalışan sayısının son bir yılda yarım milyondan fazla azaldığını ifade etti. İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısının son bir yılda 4 milyon 54 bine yükseldiğinin vurgulayan Ağbaba, ‘’Kayıtlı işsizlerin yüzde 38,3 ise 15-24 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. AKP iktidarı gençlerimizi işsizliğe ve geleceksizliğe sürüklemeye hızla devam ediyor’’ diye belirtti.
Ağbaba, ülkenin içine girdiği ekonomik girdaptan çıkabilme yetisini kaybettiğini belirterek, ‘’Ne yazık ki istihdamın, daraldığı ekonomik krizin bir türlü önlenemediği bu ortamda işsizlik daha da artacaktır’’ dedi.

”ÖZTRAK: HİÇBİR KRİZDE GÖRÜLMEMİŞ OLANI YAŞIYORUZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 2019 Temmuz dönemi işsizlik rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. CHP’li Öztrak şunları ifade etti: Ailelerin umudu, ülkemizin geleceğinin teminatı gençlerde işsizlik oranı yıllık 7,2 puan artışla yüzde 27,1’e ulaştı. Böylece genç işsizliği, daha önce hiç görülmemiş seviyelere çıktı. TÜİK’in resmi rakamları bu dönemde de ülkemizdeki işsizliğin gerçek boyutunu yansıtmaktan uzak kaldı. Temmuz döneminde, iş aramaktan umudunu yitirenler ve başka nedenlerle iş aramaktan vazgeçenler, mevsimlik çalışanlar, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle beraber Türkiye’de “geniş tanımlı işsiz sayısı” 8 milyon 112 bin kişi, “geniş tanımlı işsizlik oranı” yüzde 22,8 oldu. Türkiye’de gerçek işsiz sayısı TÜİK’in resmi işsiz sayısını neredeyse ikiye katladı.

Öztrak istihdam kayıplarına da değinerek hizmetler sektöründe ilk kez istihdam kaybının yaşandığını ifade etti. Öztrak, ‘krize daha dirençli olan hizmet sektöründe istihdam, yıllık olarak, ilk kez azaldı. Son bir yılda, hizmet sektöründe 50 bin yurttaşımız işini kaybederken, aynı dönemde inşaat sektöründe 465 bin, tarımda 130 bin, sanayide 103 bin yurttaşımız işlerinden oldu’ dedi.

”ERDOĞDU: ASIL FELAKET GENÇ İŞSİZLİK”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, normalde turizm ve inşaat mevsimi olan yaz aylarında işsizlik oranları azalırken bu yıl hem Haziran hem de Temmuz aylarında arka arkaya yükseldiğini belirterek, “Temmuz ayında işgücüne katılan 317 bin kişi iş bulamadığı gibi üstüne de 748 bin kişi işini kaybetmiş durumda” dedi.

Genç işsizliğinin ise yüzde 27’ye fırladığını, buna çalışmayan ve eğitimde olmayan yüzde 29,4’ün de eklenmesi halinde gençlerin yüzde 56,5’inin işsiz olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Erdoğdu şöyle devam etti: “Gençlerin yarısından fazlası boşta. ‘Her ile 1 üniversite’ kampanyasından sonra açılan üniversitelerden mezun olan binlerce genç işsiz. Cumhuriyet tarihinin en yüksek genç işsizlik oranını yaşıyoruz. Bu korkunç bir tablo. Bu gençler umudunu kesmiş olan, ne eğitim gören, ne de çalışan gençler. Asıl felaket bu. İktidarın konuşulmasını istemediği, dikkatleri başka yerlere çekmek için çabaladığı gerçeklerden birisi bu.”

”ERDOĞAN ‘MEVSİMSEL’ DEMİŞTİ”

Türkiye’de yaz aylarında işgücü göstergeleri olumlu seyrediyordu. Bu gelişmenin en önemli sebebi ise yaz aylarında özellikle tarım ve turizm sektörlerinin ülke ekonomisine yaptığı katkı oluyordu. Ancak temmuz ayına ilişkin açıklanan son TÜİK verileri işleri tersine çevirdi. Tarım ve turizmdeki büyümeye rağmen işsizlik çığrından çıktı. 24 Mart’ta katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan işsizliğin mevsimsel olduğunu iddia ederek şunları kaydetmişti; İşsizlik şuan mevsimsel. İşsizliği aşabilecek güç ve kabiliyetteyiz. Yatırımları teşviğe devem edeceğiz. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ise 3’üncü çeyreğe girilmesiyle beraber yeniden büyüme trendine girileceğini söylemişti. 3’üncü çeyreğe ilişkin ilk veriler ise iktidar cephesini yalanlıyor.

”UZUN SÜRELİ İŞSİZ GENÇ SAYISI 10’A KATLANDI”

gencissizlik.org adlı internet sitesinin TÜİK verilerine dayanarak hazırladığı “ekim ayı işsizlik ve istihdam raporu” ise genç işsizlikte yaşanan sosyal sorunlara ilişkin ipucu verdi. Rapora göre 25 ile 34 yaş arasındaki gençlerde 1 yıldan uzun süredir iş arayanların oranı neredeyse 10’a katlandı. Bu yaş grubunda 1 yıldan uzun süredir iş arayıp bulamayan kişi sayısı geçen yıl 25 bin iken bu yıl bu sayı 236 bine yükseldi. Aynı rapora göre 25 ile 34 yaş arasında tam 506 bin yüksek öğretim mezunu işsiz bulunuyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir