İmam hatiplere manevi rehberlik
İmam hatiplere manevi rehberlik
Üniversitelerde ayrı bir ihtisas alanı olan rehberlik eğitiminin, imam hatip liselerinde de verilmesinin yolu açıldı
Bir Gün Gazetesinden MUSTAFA MERT BİLDİRCİN’in haberi;
MEB, Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerine yönelik mesleki uygulama programlarının kapsamını genişletti. Önceki yıllarda, “Müezzinlik, imamlık, vaizlik, Kuran öğreticiliği” ve “Manevi danışmanlık” gibi hizmetleri kapsayan mesleki eğitim programlarına, “Manevi Rehberlik” de eklendi. Bakanlık bu yolla imam hatip lisesi mezunlarının çalışabileceği, “Manevi Rehberlik” isimli yeni bir iş kolu tanımladı.
Mesleki eğitim çalışmalarının kasım, aralık, ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında yapılacağı bildirildi. Öğrencilerin mesleki, sosyal ve kültürel yeterliliklerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirileceği bildirilen programların uygulama alanları, “Camiler, Kuran kursları” ve “Çeşitli kurumlar” olarak belirlendi.
MEB’in, “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle öğrencilere yönelik rehberlik hizmetlerini üstlenen ve öğrenci yurtlarına 559 manevi rehber atayan Diyanet’in ardından imam hatip lisesi öğrencilerinin de rehber olmasının önü açıldı. Rehberlik hizmetlerinin imam hatiplerin mesleki eğitim programlarına dahil edilmesiyle bu alan dini bir kimliğe büründü. Müezzinlik eğitimi alan öğrencilerin bir hafta süreyle camilerde imamlık ve müezzinlik yapacağı belirtilirken 10 ve 11’inci sınıflarda rehberlik eğitimi alan öğrencilerin görev yapacağı kurumlar ise henüz açıklanmadı.
Eğitim için belirlenen alanlar Milli Eğitim Temel Kanunu ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne dayandırıldı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Anadolu imam hatip liseleri için tanımlanan mesleki eğitimlerin tamamının akademik eğitim veren liselere yönelik hazırlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne dayandırılması tepki çekti.
Ziya Selçuk’un alanı rehberlik
Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, imam hatiplerde rehberlik eğitimi verilmediğine dikkat çekerek bu konuda yeterliliği olmayanların “Rehber” olarak tanımlanmasının büyük sakıncalar doğuracağını belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un rehber öğretmen kökenli olduğunun ve bu alanda yüksek lisans ile doktora yaptığının altını çizen Bozdoğan, “Selçuk, bu alanda yetişmiş bilim insanlarının olduğu ülkede rehberlik hizmetlerinin ihtisası olmayan kişiler tarafından yürütülmesini kabul edebiliyor mu?” diye sordu. Bakanlığın acilen açıklama yapması gerektiğini vurgulayan Bozdoğan, “Eğer Bakan’ın bilgisi dahilinde yapıldıysa durum daha da vahim” diye konuştu.