TİP Sözcüsü Kadıgil, Yeşim Akbaş’ın şüpheli ölümünü bir kez daha Meclis gündemine taşıdı
Sera Kadıgil, Akbaş’ın şüpheli ölümüne ilişkin istinaf mahkemesi kararını Bakan Tunç’a sordu.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, 26 yaşındaki Yeşim Akbaş’ın Manisa’daki polis lojmanında polis Doğan Can Yıldız’ın kaldığı evde başından vurulmuş halde bulunmasını bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “İstinaf mahkemesinin kararı ‘cezasızlık algısı’ yaratmak için mi verildi?” ifadelerine yer verdi.
14 Nisan 2023’te Manisa’nın Demirci ilçesinde meydana gelen olayda, 26 yaşındaki Yeşim Akbaş, komiser yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın kaldığı lojmanda başından silahla vurulmuş olarak bulunmuş ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.
Yeşim Akbaş’ın ölümüne ilişkin açılan davada tutuklu yargılanan sanık polis Doğan Can Yıldız, davanın 12 Temmuz 2024’te görülen üçüncü duruşmasında beraat etmişti. TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Akbaş’ın şüpheli ölümünü aralık ayında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği 2 ayrı soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımıştı.
‘OLAYIN İNTİHAR OLAMAYACAĞINA DAİR PEK ÇOK TESPİTİN YER ALDIĞI İDDİANAMEYE RAĞMEN SANIK HAKKINDA BERAAT KARARI VERİLDİ’
Kadıgil, olaya ilişkin verilen istinaf mahkemesi kararını Bakan Tunç’a sorarak, Akbaş’ın şüpheli ölümünü bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. TİP Sözcüsü Kadıgil, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“14 Nisan 2023 tarihinde Manisa’nın Demirci ilçesinde meydana gelen olayda; polis komiser yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın polis lojmanındaki evinde Yeşim Akbaş’ın başından vurulması sonucunda şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmiştir.
Olay yerine gelen polis memurlarının refakatinde usule aykırı şekilde, suç delillerinin yerinin değiştirildiği, sanığın kıyafet değiştirmesine izin verildiği ve sanığın eline kolonya dökülerek atış izlerinin ortadan kaldırıldığı iddiasına olayın intihar olamayacağına dair pek çok tespitin yer aldığı iddianameye rağmen sanık hakkında beraat kararı verilmiştir.
İSTİNAF MAHKEMESİNİN KARARINA YER VERDİ
Cumhuriyet Savcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Yeşim’in anne ve babasının avukatları 20 Ağustos 2024’te ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçundan istinaf başvurusunda bulunmuştur. Aylardır beklenen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nin istinaf başvurusunu değerlendirdiği kararın hüküm bölümünde ise ‘Kasten yaralama suçunun vasfına yönelik istinaf başvurusunda bulunulmuş olunması da gözetilerek her iki sanık hakkında verilen mahkumiyet hükümlerine karşı temyiz yoluna başvurabileceği, temyiz etmemesi halinde kararın kesinleşeceği ihtarı ile Yargıtay İlgili Ceza Dairesi tarafından incelenmek ve CMK’nin 286/1. maddeleri uyarınca TEMYİZ yolu açık olmak üzere; 27.12.2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi’ ifadeleri yer almıştır.”
‘İSTİNAF MAHKEMESİNİN KARARI ‘CEZASIZLIK ALGISI’ YARATMAK İÇİN Mİ VERİLDİ?’
Sera Kadıgil, Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:
- Sanık Doğan Can Yıldız hakkında “Kadına karşı kasten öldürme” suçuna yönelik başvurulan istinaf mahkemesinin tek sanık yerine “iki sanık” öldürme yerine “kasten yaralama” suçunu esas alarak verdiği kararı bir hukukçu olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? İstinaf mahkemesinin kararı “cezasızlık algısı” yaratmak için mi verilmiştir yoksa binlerce kadının öldürülmesine yol açan cezasızlık kültürünün bir ürünü müdür?
‘KARARIN ALTINDA İMZASI BULUNAN HAKİM VE ÜYELERE YÖNELİK SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?’
- Kararın altında imzası bulunan hakim ve üyelere yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Aynı hakim ve üyelerin bugüne dek verdiği diğer kararlar incelemeye alınacak mıdır?