Ahmet Şık, Bilecik’te yapılması planlanan organize sanayi bölgesini Meclis gündemine taşıdı

https://askidafatura.ibb.gov.tr/

Şık, Bakan Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Bilecik’in Gölpazarı ilçesine yapılması planlanan ve yurttaşların itirazlarına neden olan Gölpazarı Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesini Meclis gündemine taşıdı. Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Proje kapsamında faaliyet gösterecek tesislerin öngörülen kirlilik yükleri ile kirlilik yükünün meteorolojik veriler sonucunda yayılımı ve etkileri değerlendirildi mi?” sorusuna yer verdi.

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Aktaş, Kurşunlu ve Beşevler mahalleleri arasında yer alan 60 hektarlık alanda kurulması planlanan Gölpazarı Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, olası çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşların tepkisine neden olmuştu.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, hakkında tesis edilen ÇED olumlu kararı hukuka uygun olmadığına mahkeme kararı ile hükmedilen projeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.

‘MAHKEMENİN KARARINA KARŞI TEMYİZ YOLUNA GİDİLEREK DANIŞTAY’A TAŞINAN PROJEYE İKİ ŞERHTE OY İLE ONAY VERİLMİŞTİR’

Şık, Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“Bilecik ili, Gölpazarı ilçesi Aktaş Köyü, Kurşunlu Köyü ve Beşevler Mahallesi arasında 60 hektarlık alanda Gölpazarı Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlanmaktadır. Projeye ilişkin açılan davada mahkemece atanan bilirkişi heyeti tarafından nihai ÇED raporuna dayanılarak tesis edilen ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmış, mahkeme projeyi reddetmiştir. Ancak bilirkişi heyetinin raporuna ve mahkemenin kararına karşı temyiz yoluna gidilerek Danıştay’a taşınan projeye iki şerhte oy ile onay verilmiştir.

Bölgede yaşayan yurttaşlar, kurum ve kuruluşlar, söz konusu projenin hayata geçmesi halinde orman alanlarının tahrip edileceğini, çevresel-sosyal ve ekonomik yükünün getireceği ekonomik gelirle kıyaslandığında kamu zararı oluşturacağını, flora fauna üzerinde olumsuz etki oluşturacağını, proje sahasının 1. derece deprem bölgesi olduğunu, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceğini belirtmektedir.”

‘ÖNGÖRÜLEN KİRLİLİK YÜKLERİ İLE KİRLİLİK YÜKÜNÜN METEOROLOJİK VERİLER SONUCUNDA YAYILIMI VE ETKİLERİ DEĞERLENDİRİLDİ Mİ?’

Ahmet Şık, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

  1. Projenin yaklaşık 1 km ötesinde ve genişleme alanına bitişik sayılabilecek meşe ve ardıç kaplı ormanlık alana sera gazı emisyonu ve toz emisyonunun olası etkilerine dair bir çalışma yapılmış mıdır?
  2. Proje kapsamında faaliyet gösterecek tesislerin öngörülen kirlilik yükleri ile kirlilik yükünün meteorolojik veriler sonucunda yayılımı ve etkileri değerlendirilmiş midir?
  3. Bölgenin iklim nitelikleri dikkate alınarak, yağmur sularının etkisiyle emisyonların bileşiminde bulunan bileşiklerin topraklarda tuzlanma, ağır metal birikimi, besin maddesi dengesizliği, mikroorganizma etkinliğinin bozulması, sularda ötrofikasyon ve nitrat birikimine neden olabileceği dikkate alınmış mıdır?
  4. İşletmelerin faaliyetlerinden oluşacak SO2 ve NOx gazları, yağış ile birleşip tarım ve orman bitkileri ile toprak ve su gibi ekosistemleri ve aynı zamanda insan sağlığını olumsuz etkileyecek asit yağmurlarına Proje Tanıtım Dosyası (PTD) ve Nihai ÇED Raporu’nda yer verilmiş midir?
  5.  Proje kapsamında birden fazla işletmenin faaliyet göstermesi neticesinde oluşacak kümülatif çevresel etkiye ilişkin Kümülatif Etki Değerlendirme Raporu ve kümülatif risk değerlendirmesine ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir