TİP Diyarbakır Milletvekili Tarık Ziya Ekinci’nin vasiyeti: Diyarbakır’da toprağa verilecek

Example HTML page

99 yaşında kaybettiğimiz Eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) Diyarbakır Milletvekili Tarık Ziya Ekini için yarın Şakirin Camisi’nde cenaze töreni düzenlenecek. Ekinci’nin cenazesi daha sonra Diyarbakır’a götürülecek.

Haber Etkin – Haber Merkezi: 99 yaşında hayatını kaybeden Eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) Diyarbakır Milletvekili, Kürt siyasetçi, yazar, insan hakları savunucusu Dr. Tarık Ziya Ekinci için yarın Üsküdar’da bulunan Şakirin Cami’nde öğle namazını takiben cenaze töreni düzenlenecek.

Ardından cenaze Diyarbakır’a uğurlanacak. Ekinci’nin cenazesi, vasiyeti üzerine 18 Ağustos’ta memleketi Diyarbakır’a toprağa verilecek.

Cenazenin, Yenişehir ilçesinde bulunan Şehitlik Mezarlığı’nda defnedileceği Ekinci’nin yakınları tarafından bildirildi.

Ekinci için meslek odaları ve siyasi partilerden taziye paylaşımı geldi:

1965 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Diyarbakır milletvekili seçilmiş olan Ekinci, ayrıca Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesiydi.

İstanbul Tabip Odası’nın Ekinci için paylaştığı taziye mesajında şu ifadeler yer aldı:

1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen, daha önce Diyarbakır- Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapan değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının derin acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”

18 Şubat 1926’da Lice’de doğdu.   İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu ekinci Paris Tıp Fakültesinde ihtisas yaptı. Siverek Sıtma Savaş Hekimliği, Diyarbakır Merkez Belediye Başhekimliği, Lice Hükûmet Hekimliği, Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabip Odaları Başkanlıkları, Diyarbakır Kızılay, Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu Üyelikleri, Sosyalist Kültür Derneği kuruculuğu ve yöneticiliği, serbest doktorluk, yazarlık yaptı.

1965’te Türkiye İşçi Partisi’nden Diyarbakır milletvekili seçildi. 12 Mart’ta Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde “Kürtçülük” propagandası yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1 maddesinden üç yıla mahkûm oldu ve iki yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da beş kez tutuklandı. 

DEM Parti’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:”Ömrünü demokrasi, özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesine adayan Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci bugün aramızdan ayrıldı. 

Türkiye İşçi Partisi’nde eşitlik ve özgürlük mücadelesine başlayan, 12 Mart Sıkıyönetim Mahkemelerinde yargılanıp tutuklanan, Kürt halkının hak ve taleplerini yaşamı boyunca savunan ve son 40 yılda Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış mücadelesine destek veren Dr. Tarık Ziya Ekinci onurlu yaşamıyla her daim mücadelemizde yaşayacaktır. 

Acımız ve kaybımız büyük. Kendisine Allah’tan rahmet, Ekinci ailesine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir