Yüzde 5’in kavgası

Yüzde 5’in kavgası

Erdoğan, Millet İttifakı’nda sorun beklerken kendi yaşamaya başladı. Su bir kez sızmaya başladı mı o çatlağı kapatmak kolay değildir. Bahçeli’nin sert çıkışı ve Erdoğan’ın alttan alma eğilimi bunu gösteriyor

Bir gün gazetesinden YAŞAR AYDIN’ın yazısı ;

Son günlerin en çok ilgi uyandıran tartışma başlılarından bir de Cumhur İttifakını oluşturan AKP ve MHP arasındaki gerginlik oldu. Bahçeli’nin Kayseri toplantısındaki sert çıkışı ise olaya yeni bir boyut kattı. Kavganın nedenine dair iki partiden de isimlerle görüştük. Açık söyleyelim ki herkes farklı bilgiler verip farklı sonuçlara ulaşıyor.
Oylar nerede toplanacak?

MHP, 7 Haziran’dan 1 Kasım seçimlerine gidilen süreçte yaklaşık 5 puan kaybetti. Yüzde 16,3’den 11,8’e düştü. MHP seçmeni 7 Haziran-1 Kasım arasında AKP’nin uyguladığı şiddet politikasına tam destek vererek oy tercihini de değiştirdi. 16 Nisan Referandumu sonucuna baktığımızda aynı seçmen kitlesinin “evet” oyu vererek politikalara destek vermeyi sürdürdüğünü görüyoruz. MHP için referandum sürecinde verilen bu destek sorun yaratmazken milletvekilliği seçiminde hayati önem taşıyor. Üstelik ana gövdesini İYİ Parti’ye kaptırdığı bir dönemde.

Bahçeli neye kızdı?

Seçim için sahaya inildiği andan itibaren sorun gün yüzüne çıktı. Bahçeli, referandumda ‘hayır’ oyu veren seçmenin tercihini İYİ Parti’den yana kullandığının farkında.
Bu da milliyetçi oy potansiyelinin en az üçte ikisi anlamına geliyor. Geri kalan 3’de birlik kısmı bile MHP için çantada keklik değil. Bu seçmen MHP ve AKP arasında bir fark görmemeye başladı. Doğal olarak oy tercihini ittifak ya da AKP olarak belirlemede bir sakınca görmüyor. Oysa Bahçeli ve MHP’nin bu oylara çok fazla ihtiyacı var. Partinin en azından yüzde 5’in üzerinde kalması için 1 Kasım’da AKP’ye giden oyların yeniden MHP’de toplanması gerekiyor.

Bahçeli bu alana dair de çalışma yürütmeye başladı. İki haftadan bu yana da seçmen kitlinde AKP’den MHP’ye doğru bir kayma olduğu anketlere kadar yansıdı. Bir ara yüzde 5’lerin altına kadar indiği söylenen MHP oylarının tekrar yüzde 6-7 bandına kadar çıkardı. Bir anlamda AKP’ye giden ödünç oyları geri aldı.

AKP, göbek bağından rahatsız

Ankara’da görüşme şansına sahip olduğumuz bir kısım AKP’li açıkça MHP ile ittifakın beklenen etkiyi yapmadığını belirterek “yanlış partner seçmişiz” değerlendirmesi yaptılar. Bu fikir partinin ana eğilimi olmaya başladığı da sır değil.

AKP, 24 Haziran seçimlerini aynı zamanda MHP ile ittifak konusunda mutlak bağımlılıktan kurtulmak için de bir fırsat olarak görüyor. Tek başına alınacak yüzde 46 üzeri bir oy MHP’ye ihtiyacı sınırlamış olacak. Özellikle seçimden sonra içeride ve dışarıda atılacak olası adımlar için elinin rahat olmasını istiyor. Seçim kampanyası boyunca AKP’li milletvekilli adaylarının bu propagandayı sahada çokça dillendirmeye başlaması gerilimi daha da artırdı. Manisa, Mersin, Kayseri, Bursa, Adana gibi MHP’nin vekil çıkarma ihtimali olan illerde bu gerilim artık gözle görünür noktaya geldi.

Seçimi etkiler mi?

Ankara kulislerinde Bahçeli’nin uyarısı ‘testi kırılmadan’ hamlesi olarak değerlendiriliyor. Hem belediye başkanlarından hem de milletvekili adaylarından çokça sitem işiten Bahçeli, örgütünü motive etmek için bu çıkışı yapmak zorunda hissetti. Sonuçlarını hafta başında görmeye başlayacağız. Şunu da belirtmeliyiz ki ‘ittifak bozulmayacağına göre seçimi etkilemez’ demek çok doğru değil. Daha şimdiden oyunu MHP’ye verecek ama bu tartışmalar sonrası Erdoğan’a oy vermeyecek yüzde 2’lik bir kesimden bahsedilmeye başlandı bile. Her bir oyun kıymetli olduğu böyle bir seçimde yaklaşık bir milyona tekabül eden bu rakam oldukça önemli.
Erdoğan, millet İttifakında sorun beklerken kendi yaşamaya başladı. Su bir kez sızmaya başladı mı o çatlağı kapatmak kolay değildir. Üstelik çatlaktan akan suya talip olan partiler varken.

***

ERDOĞAN ALTTAN ALDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AKP’li milletvekili adaylarına yönelik sert sözleri, dün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlandı. Erdoğan, Nevşehir’de yaptığı konuşmada, “Biz Cumhur İttifakı’nı beraber koruyacağız. Bu Cumhur İttifakı’na halel getirmeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz. Araya fitne, fesat sokmak isteyenlere aman ha fırsat vermeyeceğiz” dedi.

Bahçeli, önceki gün yaptığı konuşmada şu sert ifadeleri kullanmıştı:

“Seçimlere çok az bir süre kaldı. Cumhur İttifakı’nı gölgelemek, Cumhur İttifakı’nı dağıtmak, Cumhur İttifakı üzerinde oyunlar kurmak, bu vesileyle Yenikapı ruhu ve ittifak hukukunu zedeleyen özellikle AKP’li milletvekili adayları… Kendinize dikkat edin, fitneye düşmeyin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın. Cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. İttifakımız, AKP ve MHP’dir. MHP’yi dışlamaya gücünüz yetmeyecektir. Bunu böyle biliniz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir