Yazlık Saray’a kamulaştırma! Turizme kapanıyor

Gökova Körfezi’ne yapılan Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu nedeniyle bölge sakinlerinin arazileri için kamulaştırma kararı verildi.

Gökova Körfezi’ne yapılan Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu nedeniyle bölge sakinlerinin arazileri için kamulaştırma kararı verildi. Sivil toplum örgütleri ve halk, Okluk Koyu’nun turizme kapatılmasına tepki gösterdi.

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yazları tatil yapabilmek için Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Okluk Koyu’na inşa edilen konut, inşasından sonra birkaç defa kullanıldı, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar hiçbir cumhurbaşkanı bu konuta uğramadı.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce Gökova Körfezi’ndeki bu arazide ilk çalışmalar başladı ve incelemelerin yapılmasının ardından dört metreyi bulan yüksek duvarlar örüldü. Bölgenin koruma statüsü düşürüldükten sonra imar planları değiştirildi ve böylelikle inşaat için uygun yasal zemin hazırlandı.

KAYMAKAMLIK PAZARLIĞA DAVET ETTİ

Deutsche Welle Türkçe’den Miray Gökçe’nin haberine göre, geçtiğimiz haftalarda Marmaris Kaymakamlığı tarafından hak sahibi vatandaşlara “Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde kullanılmak amacıyla kamu yararı kararı alınmıştır” ifadesiyle resmi yazı yollandı ve hak sahipleri, arazilerinin bedeli için pazarlık yapmak üzere kaymakamlığa davet edildi. Hükümetin aldığı kamulaştırma kararı kapsamında vatandaşlarla pazarlıklar başladı. Adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, dönümü 1 milyon Türk Lirasına varan arazilerine 90 bin ila 165 bin TL arasında değişen fiyatlarda tekliflerde bulunulduğunu ve kamu yetkililerinin, vatandaşlara tekliflerini kabul etmedikleri taktirde hukuki yola başvurabileceklerini hatırlattığını öne sürdü.

Okluk Koyu’nda işletmesi bulunan ve kamulaştırma kararı alınan 11 dönümlük arazisi dedesinden kalan 55 yaşındaki Turgut Yücel, arazisinden vazgeçmeyeceğini, hukuk mücadelesi vereceğini söylüyor. Yücel, “Biz Gökova’nın kalesiyiz. Dünyanın her yerinden insanlar buraya geliyor. Onları ağırlıyoruz. Ne teklif ederlerse etsinler, parası ne olursa olsun hukuki itirazda bulunacağım” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: YETKİMİZ YOK

Marmaris Belediye Başkanı Muhammet Ali Acar, konuyla ilgili herhangi bir yetkilerinin bulunmadığını söylüyor. “Bizim sorumluluk alanımız içinde ancak Cumhurbaşkanlığı köşkü için yetki ve sorumluluğumuz yok” diyen Acar, 200 dönüm arazi için kamulaştırma kararı alındığını bölge sakinlerinden öğrendiğini söylüyor. Acar’ın verdiği bilgilere göre, bu araziler yaklaşık 20 kişiye ait. Koyun büyütüldüğünü belirten Acar, “Hangi amaçla yapılacak ve neden büyütülüyor, bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Son gelişmenin ardından bölgedeki yerel idareciler, vatandaşlar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, aydınlar ve meslek örgütleri bir araya gelerek mücadeleye başladı. change.org isimli internet sitesi üzerinden başlatılan kampanyayla kısa sürede yaklaşık 80 bin imza toplandı.

GÜVENLİK TEDBİRLERİ ENDİŞE YARATTI

Bölgede yaşanan en büyük endişe ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koya birkaç defa gidişinde olduğu gibi Okluk Koyu’nun güvenlik gerekçesiyle yaya, araç ve deniz taşıtı trafiğine tamamen kapatılması.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir