“UMUDUNU YİTİRME, YETER!”

reha isvan

12 Eylül’de kadın tutukluların, direniş ve umudun simge ismi olan Reha İsvan, Yalova’daki evinde dün akşam yaşamını yitirdi.

 

Darbe sonrasında Barış Derneği davasında yargılanan Reha İsvan 38 ay tutuklu kaldı. Reha İsvan’ın sıkıyönetim mahkemesinde yaptığı savunma ve anıları kitaplaştırıldı.

 

12 Eylül darbesi Barış Derneği sanıklarından Reha İsvan yaşamını yitirdi. Dün akşam 22.00 sularında Yalova’daki evinde yaşama veda eden Reha İsvan, 12 Eylül’de kadın tutukluların, direniş ve umudun simge ismi olmuştu. Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yaptığı savunma daha sonra kitaplaştırıldı.

 

Reha İsvan’ın eşi Ahmet İsvan CHP adayı olarak katıldığı 1973 seçimlerinde Adalet Partisi adayı Fahri Atabey’e karşı iki katından fazla oy alarak tarihi bir oranla (yüzde 63.6) İstanbul Belediye başkanlığına seçilmişti. Aralık 1977’ye kadar bu görevde kaldı ancak tekrar aday gösterilmedi. 12 Eylül döneminde, 1 Mayıs 1977 günü Taksim alanında patlak veren olaylara adı karıştığı savıyla sıkıyönetim mahkemesindeki DİSK davasında yargılandı. Yargılama sırasında 27 ay hapiste kaldı, sonunda uzun süren bu yargılama sonucu aklandı. Daha sonra Sosyaldemokrat Halkçı Parti’de parti meclisi üyeliğinde bulundu.

 

REHA İSVAN KİMDİR?

 

1925 yılında İstanbul, Şehremini’de doğdu. Çocukluğu Konya, Manisa, Erzurum, Kırklareli’de geçti. Ortaöğrenimini İstanbul’da, yükseköğrenimini Ankara’da yaptı. Çalışmaya İstanbul’da tarım aletleri satan bir şirkette başladı. İstanbul Çağdaş gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 1968’den bu yana çeşitli dergilerde yazıları yayımlanıyordu.

 

Evli ve üç çocuk annesiydi. İsvan’ın “Gün Olur Devran Döner’ adıyla yayımlanmış bir kitabı bulunuyor. Cezaevi anıları Zeynep Oral tarafından “Yankılar” adlı kitapta toplandı.

felsefesi “UMUDUNU YİTİRME, YETER!” oldu. En kötü günlerimizde bile hayata gülümseyerek bakan bir insandı Reha İsvan.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir