Selin Sayek Böke: Açıkça bağırmalıyız, kriz var!

Selin Sayek Böke: Açıkça bağırmalıyız, kriz var!

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, ekonomik gidişata ilişkin yaptığı değerlendirmede “Açıkça bağırmalıyız! KRİZ VAR!!! Krizin faturasını biz yüzde 99’u oluşturan halk ödemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, ekonomik gidişata ilişkin kişisel Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu.

İktidarın inkar etmesine karşın, ekonomik krizin bağıra bağıra geldiğini vurgulayan Böke, faturayı krizi çıkaranların ödemesi gerektiğini belirtti.

Selin Sayek Böke’nin tweetleri şöyle:

1- Ekonomik durgunluk ve dış ticaretteki daralmayla cari denge beklenenin de üzerinde 2.8 milyar dolar fazla verdi, yıllık cari açık ise 39.4 milyar dolar oldu.

2- Cumhuriyet tarihi boyunca yıllık ortalama yüzde 5 büyümüş olan ekonomimizin büyüme hızı 2018 3. çeyrekte yüzde 1.6’ya düştü. Ekonomi yavaşlıyor, enflasyon yüksek. Söyleyegeldiğimiz gibi ağır bir stagflasyon, reel sektörü vuran ağır bir arz krizi yaşıyoruz.

3- İthalatımızın yüzde 76’sı hammadde ve aramalı, yüzde 13’ü yatırım malı. Aylık ortalama 19 milyar dolardan 15 milyar dolar civarına düşen ithalat üretim bantlarının durduğuna işaret ediyor. Azalan cari açık üretim krizinin işareti.

4- Ekonominin çarklarının dönmesi için muhtaç bırakıldığımız dış kaynaklar kuruyor. Son 3 ayda finans hesabı 21,3 milyar dolarlık net kaynak çıkışına işaret ediyor! Para Türkiye’den kaçıyor. Dış borca dayalı ekonomi duruyor. Azalan finansman üretim krizinin işareti.

5- Ekonomiye güven hukuksuz, kuralsız, anti-demokratik yönetim ve rantçı ekonomi kaynaklı eriyor. Son 3 ayda 5 milyar dolarlık finansmanın kaynağı belli değil, rezervler ise 9.8 milyar dolar erimiş. Ekonominin belirsiz kaynaklara bağlanması, rezervlerin erimesi krizin işareti.

6- İktidar kriz yok dese de, bu ekonomik kriz bağıra bağıra geldi. Tablo daha da ağırlaşacak. Bunların tümü, daha fazla işsizlik daha fazla yoksulluk demek! Bugün konkordatolar arkasına gizlenen iflasların hızlanması demek.

7- İktidar ülkeyi içine sürüklediği ekonomik krizi konuşturmamak, yaklaşan yerel seçimlerde de fatura ödememek için, başka gündemler yaratmaya çalışacak. Gezi’yle başladı, “susturma” torbasını büyüterek devam edecek.

8- Açıkça bağırmalıyız! KRİZ VAR!!! Krizin faturasını biz yüzde 99’u oluşturan halk ödemeyeceğiz. Faturayı, krizi çıkaran siz yüzde 1 ödeyeceksiniz!

Selin Sayek-Böke??

@selinsayekboke
1- Ekonomik durgunluk ve dış ticaretteki daralmayla cari denge beklenenin de üzerinde 2.8 milyar dolar fazla verdi, yıllık cari açık ise 39.4 milyar dolar oldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir