Sandıklara sahip çıkacağız

Sandıklara sahip çıkacağız

Erdoğan’ın, “Sandık hâkimiyetini kurarsak işi başlamadan bitiririz” sözlerini sarf ettiği video, gözleri yeniden sandık güvenliğine çevirdi. Adil Seçim Platformu’ndan Çelebi, “Bu seçimin kaderini müşahitler belirleyecek” derken Özsökmenler, “Herkesin oyunu korumaya adayız” ifadesini kullanıyor

BirGün Gazetesinden UĞUR ŞAHİN Haberi;

Sosyal medyada önceki gün dolaşıma giren iki video, ‘sandık güvenliği’ konusundaki endişeleri yenidem gündeme getirdi.

Videolarda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kapalı bir toplantıda partililere hitaben, “Bunu dışarda konuşmam. 13 gün var, yani iş çantada keklik değil. HDP üzerinden parti teşkilatımızın çok farklı çalışma yapması lazım. Sandıkları markaja alacaksınız. Sandık hâkimiyetini kurarsak işi başlamadan bitiririz” sözleri dikkat çekti.

Muhalefet partilerinin tepki gösterdiği bu sözlerin ardından gözler bir kez daha sandık güvenliğine çevrildi. Adil Seçim Platformu’ndan Mehmet Ali Çelebi ile Onursal Adıgüzel, HDP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, Oy ve Ötesi Derneği’nden Gözde Soytürk ile Hayır ve Ötesi’nden Avukat Damla Atalay BirGün’e konuştu.

‘Eksik sandık bırakmayacağız’

CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Ali Çelebi, Erdoğan’ın bu sözleri için, ‘uyarılarımızı teyit eden bir gelişme’ değerlendirmesinde bulunuyor. Çelebi, şu ifadeleri kullanıyor: “Böyle hazırlıklar ve çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Sabah altıda mutlaka sandık başında olunması gerektiğini özellikle vurguluyorduk. Bizim görevlerimiz şu an hazır zaten. İttifak olarak Adil Seçim Platformu’nu kurmuştuk. Bu anlamda Türkiye çapında sandık başına iki kişi görevlendirmiş pozisyondayız. Pürüz olan bazı bölgeler var. Onları da seçime kadar tamamlayacağız ve eksik sandık bırakmayacağız.”

‘Seçimin kaderini müşahitler belirleyecek’

“Bu işin üç altın kuralı var” diyen Çelebi, bunu şu sözlerle açıklıyor: “Birincisi sabah altıdaki mühür kontrolü. İkincisi seçim esnasında kimlikleri çok iyi kontrol edeceğiz, sahte seçmenlere karşı. Üçüncüsü de ıslak imzalı tutanakları alacağız ve teyit sağlayacağız. İstedikleri kadar seçmeni markaja alsınlar, daha önce yaptıklarını yapsınlar, sahada görünen ortada. Sandıkları koruduğumuz zaman müspet sonuç hâkim kılınacak. Yeter ki sandık başlarında görevlilerimiz eğitimli olsun. Bizim sadece insan kaynağına ihtiyacımız var. Bu seçimin kaderini müşahitler belirleyecek.”

‘400 bin gönüllüye ulaştık’

Onursal Adıgüzel ise 16 Nisan’daki şaibeli referandumda yaşananları hatırlatarak başlıyor sözlerine. Adil Seçim Platformu olarak 400 bin gönüllüye ulaştıklarını dile getiren Adıgüzel, “Özellikle Cumhur İttifakı yasasından ve şaibeli referandumdan sonra sandık güvenliğinin ne kadar olduğunu biliyorduk. Bunun için de çalışmalarımıza çok önceden başlamıştık. ‘İşi sandıkta bitirelim’ diyorlar. Sandıktaki manipülasyonunun önünü açmaya çalışıyorlar” diyor.

‘Güvenli seçimin peşindeyiz’

Adıgüzel, sözlerini şöyle noktalıyor: “Sandıkta herhangi bir partinin bir tane bile oyunun çalınmasına izin vermeyeceğiz. Halkın tercihi sandığa nasıl girdiyse bunun doğru çıkmasını sağlayacağız. Birlikteliğimizin nedeni de bu. Birileri gibi sandık hilelerinin arkasına saklanıp, ucuz hesap yapmaktansa, Türkiye’de güvenli bir seçim olsun peşindeyiz. Bunun için her türlü altyapıyı hazırlamış durumdayız. Çalışmalarımızı da yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Bütün vatandaşlarımız 24 Haziran’a kadar müşahit olma haklarına sahip.”

‘YSK’nin temiz seçim yapması gerekiyor’

HDP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenler, Erdoğan’ın açıklamasını Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) müdahale olarak nitelendiriyor. “YSK’nin temiz bir seçim yapması gerekiyor” diyen Özsökmenler, “Bu Anayasal bir suçtur ve Erdoğan şu anda suç işliyor” ifadesini kullanıyor.

Adil Seçim Platformu ile yardımlaşmalarını sürdüreceklerini dile getiren Özsökmenler, “Herkesin oyunu korumaya adayız” diyor ve ekliyor: “Sandık kurulu üyelerimizle, müşahitlerimizle bütün sandıklarda olacağız. Bu sandıklarda seçimin güvenli bir şekilde gitmesi için çalışmamızı sürdüreceğiz. Her sandıkta çıkan sonucu YSK’nin sonuçlarıyla karşılaştırabilecek sistemimiz var. 3 seçimdir bunu kullanıyoruz. Erdoğan’ın ‘Sabahtan işi bitiririz’ açıklaması hile kuşkularımızı artırmaktadır. Sandık kurulu üyelerimiz, müşahitler, avukat arkadaşlarımız seçim sonuçlanıncaya kadar ayakta olacak ve görev alanlarını terk etmeyecek. Önemli olan seçmenin iradesinin sonuçlara doğru yansımasıdır. Bunu sağlamak için bütün gücümüzle çalışılacağız.” Bir müşahit çok şey değiştirir Oy ve Ötesi Derneği’nden Gözde Soytürk ise 81 ilde çalışma sürdürdüklerini ifade ediyor. Soytürk, “Her zaman yaptığımız gibi sandıkların başında olacağız” diyor ve ekliyor: “Bir müşahit çok şey değiştirir diyoruz ve herkesi müşahit olmaya çağırıyoruz.”

Soytürk, Oy ve Ötesi’nin çalışmalarına ilişkin bilgi vererek sözlerini sonlandırıyor: “Eğitimlerimiz sürüyor. Türkiye’nin dört bir tarafına gitmek üzere eğitim ekiplerimiz yola çıktı. Bizim tutanakların kontrolü için mobil bir uygulamamız var. Geçtiğimiz referandumda yaptığımız gibi, tüm seçmenin indirebileceği, bedelsiz bir uygulama bu. Akıllı telefona indirip, kendi sandığının tutanağını çekip bize gönderebilirler. Sonrasında biz de bunu Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçlarla karşılaştırıyoruz.” Hayır ve Ötesi’nden Avukat Damla Atalay ise yürüttükleri çalışmalara ilişkin şu bilgiyi veriyor: “Bu seçimde de önceki seçimlerde olduğu gibi halkın oylarını baskısız ve güvenli bir biçimde kullanabilmesi için tüm gücümüzü ortaya koymaya devam ediyoruz. Olası ve sinyalleri açıkça verilen seçim güvenliği ihlallerinin önüne geçilmesi için tüm gönüllülerimiz ve hukukçularımızla birlikte seçim güvenliği için çalışan kollektif yapılanmalara destek veriyoruz.”

***

CHP, İZLEME VE KOORDİNASYON MERKEZİ KURDU

CHP Genel Merkezi’nde seçim günü ortaya çıkabilecek sorunlara anında müdahale edebilmek ve kamuoyunu tek merkezden bilgilendirmek amacıyla İzleme ve Koordinasyon Merkezi (İKM) oluşturuldu. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan Başkanlığında, Muharrem Erkek, Onursal Adıgüzel ve Tuncay Özkan’dan oluşan İKM kuruldu. Tezcan ve CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi imzası ile örgütlere gönderilen genelgede seçim süresince dağınıklık ve karmaşaya yol açmamak için İKM dışında açıklama yapılmaması istendi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir