Saadet Partisi, Diyarbakır’da ‘Kürt Meselesi’ raporunu açıkladı! Üç başlıklı çözüm önerileri

Saadet Partisi, Diyarbakır’da ‘Kürt Meselesi’ raporunu açıkladı! Üç başlıklı çözüm önerileri

Saadet Partisi, ‘Kürt Meselesi’ne çözüm amaçlı 10 sayfalık raporu Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu tarafından Diyarbakır’da açıklandı. Üç başlıklı çözüm önerisi getirilen raporda, “Temel İnsan Hakları ve Adalet”, “Ekonomi ve Kalkınma” ve “İç Barış ve Güvenlik” başlıkları altında kapsamlı bir strateji ve çözüm önerileri vadedildi.

Saadet Partisi, ‘Kürt Meselesi’ raporunu Diyarbakır’da Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği konferansta açıkladı. “Hak ve Adalet Ekseninde Kürt Meselesi” başlığıyla yayınlanan 10 sayfalık raporda, “Temel İnsan Hakları ve Adalet”, “Ekonomi ve Kalkınma” ve “İç Barış ve Güvenlik” başlıkları altında çözüm önerisi getirildi.


KARAMOLLAOĞLU KÜRT MESELESİ RAPORUNU DİYARBAKIR’DA AÇIKLADI

24 Haziran seçimleri kapsamında e-miting programı Diyarbakır’a giden Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) düzenlediği konferansta Kürt meselesi ve Güneydoğu meselesine dair çözüm önerilerini anlatıp STK temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ AK PARTİ’NİN DAHA FAZLA OY KAZANMA PKK’NIN İSE ALAN KAZANMA HIRSI BAŞARISIZ KILDI’

‘Kürt Meselesi’ne üç başlık altında çözüm önerileri getirilen raporda, sorunun şimdiye kadar “doğru teşhis ve yol haritası belirlenemediği için” her dönemde varlığını devam ettirdiği, kalıcı ve kapsamlı bir çözümün de ortaya konamadığı belirtildi.

Çözüm sürecinin AK Parti’nin daha fazla oy kazanma, PKK’nın ise alan kazanma hırsı gibi nedenlerle başarısız olduğunun belirtildiği raporda, “Sonuç itibari ile toplumda umut oluşturan bu sürecin başarısızlıkla sonuçlanması, meseleyi iyice derinleştirmiş ve içinden çıkılması zor bir hale getirmiştir” denildi.

KÜRT MESELESİ HAK VE ADALET EKSENİNDE ÇÖZÜLMELİ

Kürt meselesini ‘hak ve adalet’ ekseninde ele aldıklarını ifade eden Karamollaoğlu, AK Parti hükümeti tarafından başlatılan çözüm sürecinin de pek çok hata nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. AK Parti’nin oy kazanma, örgütün de alan kazanma hırsı nedeniyle sürecin başarılı olamadığını vurgulayan Karamollaoğlu, Kürt meselesinin sadece Türkiye’nin meselesi olmadığını, Türkiye, Irak, İran ve Suriye’nin biraraya gelerek hak ve adalet ekseninde bir çözüm üretmesi gerektiğini kaydetti.

Sorunun çözümü için köklü zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Karamollaoğlu, parti olarak somut çözüm yollarını üç başlık halinde ele aldıklarını söyledi.

Saadet Partisi’nin açıkladığı raporda önerilerden bazıları şöyle ifade edildi:

‘KÜRT MESELESİ’NE ÜÇ BAŞLIKLI ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Saadet Partisi’nin sorunu sadece güvenlik eksenli mücadele ile değil, ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi, psikolojik, ekonomik alanlarda yapacağı topyekûn reformlarla çözmeyi hedeflediğinin belirtildiği raporda, çözüm önerileri üç başlık altında sıralandı.

‘Anadil kullanımının önündeki engeller kaldırılacak’

Raporun temel haklarda çözüm önerileri bölümünde “İnancı, ırkı, mezhebi ne olursa olsun bütün vatandaşlarımıza temel insan hakları herhangi bir pazarlık konusu yapılmadan tanınacaktır” denilerek, anadil eğitiminin ve anadil kullanımının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği kaydedildi.

Özel kalkınma programları hazırlanacak

Devletin kamu düzenini tesis ederken, hukuktan ayrılmaması ve meşru zeminde kalması hususuna da değinilen raporun “Ekonomi ve Kalkınma” başlıklı bölümünde doğu ve güneydoğu Anadolu bölgeleri için özel kalkınma programlarının hazırlanması, işsizliği önleyecek ve istihdamı artıracak politikaların hayata geçirilmesi vaatleri yer aldı.

‘Kürt meselesi iç barışın tesisi üzerinden konuşulması gerekir’

Raporda köylerinden göç etmek zorunda kalanların geri dönüşünü sağlamaya yönelik politikalara hız verileceği de belirtilirken, “İç Barış ve Güvenlik” başlığı altında şöyle denildi:

“Terör örgütlerine katılanlar, nihayetinde bu ülkede doğmuş, bu ülkenin okullarında okumuşlardır. Doğum yerleri Muş, Hakkari, İstanbul’dur. İsimleri Ahmet, Mehmet, Hüseyin, Abdullah, Selahattin’dir. Bu itibarla terörle mücadele meselesi, dağa çıkmış kişilerin etkisiz hale getirilmesi kadar basite indirgenmemelidir.”

Bu nedenle ‘Kürt Meselesi’nin “şiddet ve ölüm” üzerinden değil, “insanı yaşatma ve iç barışın tesisi” üzerinden konuşulması gerektiği ifade edilerek, “Akan kanın durması, şiddetin son bulması için tüm alanları kapsayan, bütüncül ve kapsamlı bir anlayış ve strateji belirlenecektir” denildi.

Çözüm; büyük bir birlikteliğe yol almaktır

Raporun sonuç bölümünde ise “Şüphesiz ki çözüm, etnik ve mezheplere dayalı yeni mikro devletler kurmak, coğrafyamızı yeni parçalara ayırmak değil; mevcut parçalanmışlıkları da gidererek daha büyük bir birlikteliğe doğru yol almaktır” ifadesi kullanıldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir