Pierre Loti Dostları Eyüp’e Hayran Kaldı …

Example HTML page

İstanbul hayranı, Türk dostu Fransız Yazar Pierre Loti’nin anavatanı Saint Pierre d’Oleron Belediyesi’nden bir heyet Eyüp’ü ziyaret etti.

Saint Pierre d’Oleron Belediye Başkanı Patrick Moquay, Paris eski Kültür Tanıtma Ataşesi, Afrika Cibuti Büyükelçisi Hasan Yavuz, Türk dostu, Fransız Gazeteci Lionel Serik Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu’yu makamında ziyaret etti.

İki yıl önce Eyüp Belediyesi “Dostluğun Fırçasından Eyüp” projesi kapsamında Fransız Yazar, Ressam Pierre Loti’nin vatanı Fransa’nın Rochefort şehri ve okyanus kıyısındaki sayfiye mekanı Saint Pierre d’Oleron adasına ziyarette bulunmuştu. Bu ziyaretler sırasında Rochefort kentinde bir meydana Eyüp Sultan ismi verilmiş Saint Pierre d’Oleron adasındaki bir parka ise Eyüp Sultan Heykeli dikilmişti. Eyüp Belediyesi Mehter takımının tüm adayı gezerek Türk marşları söylediği bu şirin adanın Belediye Başkanı Patrick Moquay, bugün Eyüp’e gelerek Pierre Loti’nin büyük hayranlık duyduğu ilçeyi gezdi.

İstanbul’a ilk kez gelen Saint Pierre d’Oleron Belediye Başkanı Patrick Moquay, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu’ya, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Eyüp Belediyesi ile Saint Pierre d’Oleron Belediyesi arasındaki bağların son derece güçlü olduğunu vurgulayan Başkan Patrick Moquay, bu gücün simgesi olarak gördüğü bir gemi haladını hediye etti. Saint Pierre D’Oleron Belediye Başkanı Patrick Moquay, “Bu halat bağı gemilerin birbirine sıkı sıkı bağlanmasında kullanılıyor. Biz de Saint Pierre d’Oleron Belediyesi ile Eyüp arasında aynen böyle güçlü bir bağ oluşmuştur. İkili, kültürel, sosyal ilişkilerimizi bundan sonra daha da geliştirerek devam ettireceğiz” dedi.

İki ülke arasında diyalogun önemine değinen Başkan İsmail Kavuncu ise, Saint Pierre d’Oleron Belediye Başkanı Patrick Moquay’a Eyüp Sultan minyatürlü çini tabak hediye etti. Heyet Eyüp Belediye Başkanının yanından ayrıldıktan sonra Eyüp’teki projeleri tarihi turistik mekanlar ve Eyüp Sultan Camii’ni ziyaret etti. Heyetin son durağı ise Pierre Loti Tepesi oldu. Buraya yüz yıl önce gelerek çok seven birçok güzel eserini bu tepede yapan Pierre Loti’nin anısını yadeden heyet, burada hediyelik eşyalar alıp, kahve içti, Haliç manzarasında hatıra resmi çektirdikten sonra ise Eyüp’ten ayrıldı.

zp8497586rq
Example HTML page