Ofiste ağırlanmaktan sokakta coplanmaya!

Ofiste ağırlanmaktan sokakta coplanmaya!

Cumartesi Anneleri ve faili meçhuller konusundaki geçmiş söylemler AKP iktidarının ikiyüzlüğünün turnusolu niteliğinde. 2011’de kayıp yakınlarıyla yapılan görüşmeden 2018’de annelere yapılan saldırıya kadar gelen süreci derledik

AKP iktidarının insan hakları ihlalleri konusundaki görüş ve uygulamaları, adeta ikiyüzlüğün kanıtı niteliğinde. Cumartesi Anneleri 2011’de Erdoğan’la görüşürken 2018’de polisler tarafından coplandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisinde 1995’ten bu yana her cumartesi Taksim’deki Galatasaray Lisesi önünde kayıp yakınlarının bulunması için oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ni kabul etmişti. Yaklaşık iki saat süren görüşmede Erdoğan, Cumartesi Anneleri hakkında söylediği “Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, Cumartesi Anneleri birileri tarafından kullanılıyor” şeklindeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını, böyle bir şey söylemediğini ifade etmişti.

Çaba gösterecekti!
O dönem ajanslara servis edilen haberlerde Erdoğan için şu ifadeler kullanılmıştı: “Kayıp yakınlarının acılarını dindirmek için hükümet olarak her türlü çabayı göstereceklerini, ancak üzerinden 30 yıl geçmiş vakalarda sonuç almanın kolay olmadığını vurgulayan Erdoğan, yine de bunun bir mazeret olamayacağını, gerekli her türlü çabanın gösterileceğini kaydetti.”

Görüşmeye kayıplardan Cemil Kırbayır’ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır da katılmıştı. Yıllarca “Cemilim gelir” diyerek evinin kapılarını kilitlemeyen, “Beni çocuğumun kemiği bulunmadan defnetmeyin, mezara gömmeyin” diye vasiyet eden Berfo Ana, bu görüşmeden iki yıl sonra 2013’te yaşamını yitirmişti.

‘İlk defa…’
O dönem Bekir Bozdağ ise Meclis kürsüsünden şöyle söylemişti: “Şimdi ilk defa bir başbakan yavrularını kaybeden anaları huzuruna kabul ediyor, onların dertlerini dinliyor, ‘ben bu işe sahip çıkacağım’ diyor.”

İlgi kısa sürdü
Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri’ni hedef almaktan ofisinde görüşmeye yapmaya doğru değişen fikirleri, bu görüşmenin sonrasında da başa dönerek değişti. 27 Mayıs 2014’teki AKP Meclis Grup toplantısında dağa çıkan gençler hakkında konuşan Erdoğan, medya üzerinden bir kez daha Cumartesi Anneleri’ni hedef almıştı: “Galatasaray Lisesi’nin önünde gelip, oturma eylemi yapanları yazardınız, çizerdiniz, görüntülerdiniz. Peki yavruları dağa kaçırılan bu anneleri niye görmüyorsunuz, niye bunları yazmıyorsunuz?”

Faili meçhuller
AKP’nin ‘Bizim dönemimizde bitti’ dediği faili meçhul cinayetlere dair karnesi de parlak değil. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, AKP iktidarı döneminde faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmadığını, aksine üstünün örtüldüğünü belirterek, Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını istemişti. Tanrıkulu, AKP’nin iktidarında 2002-2015 yılları arasındaki 13 yıllık dönemde 227 yeni faili meçhul cinayet işlendiğine dikkati çekmişti.

Kaynak Bir gün gazetesi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir