ÖDP’den Telekom soygununa karşı eylem

ÖDP’den Telekom soygununa karşı eylem

ÖDP İstanbul İl Örgütü, Gayrettepe’de Türk Telekom binası önünde, Telekom soygunu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Türk Telekom’daki büyük soygun ekonomimizdeki büyük çöküşün nedenidir” ifadelerini kullanarak, çözüm için kamulaştırma çağrısında bulundu


Bir Gün Gazetesinden YAĞMUR ÖZTÜRK’ün Haberi ;

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. İstanbul Gayrettepe’de bulunan Türk Telekom binası önünde yapılan basın açıklamasını, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş okudu. Taş’ın okuduğu basın açıklamasında Türk Telekom’un yargının iptal kararlarına rağmen, iktidarın ısrarıyla özelleştirildiği hatırlatılarak, “Bu özelleştirmeyi özel kılan noktalardan birisi, Telekom’un Lübnanlı Hariri ailesine teslim edilmesidir. Bu da AKP iktidarının Körfez sermayesini Türkiye ekonomisinde etkin kılma çabasının sonucu olmuştur” denildi.

Taş, Türk Telekom’un, 2018 ikinci çeyrekte 889 milyon TL zarar ettiğini belirterek, “Bu zarar yönetim tarafından ‘kur farkı’ olarak açıklanmıştı. Haziran sonundan itibaren kurun daha da yükseldiğini düşünürsek, Türk Telekom’un zararının da arttığını tahmin etmek zor olmaz. AKP, Telekom’u o günkü değerinin çok altında bir fiyattan sattı. Hariri’nin şirketine vergi kıyakları ile birlikte, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez reddine rağmen Sayıştay denetimi kaldırılarak soygunun önü açıldı. Oger, ülkemizin en stratejik kurumlarından birisi olan Telekom’u batırırken milyar dolarları istifleyip, bankalara da büyük borçlar bırakarak ülkeyi terk etti. Böylesi bir soygunun geçiştirilmesi, sorumlularının üzerinin örtülmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

EKONOMİ, ÜRETİMDEN KOPTU

Özelleştirme politikalarının eleştirildiği açıklamada, ”AKP, ülkenin tüm kamu işletmelerini, yer altı ve yer üstü zenginliklerini uluslararası sermayeye devretti. Özelleştirmeler aynı zamanda kayırmacılığın ve yolsuzluğun da en önemli zeminlerinden birisi oldu.

İktidar, doların yükselmesinin ve ekonomideki çöküşün nedeninin ‘dış mihraklar’ olduğunu söyleyerek, yalan rüzgarları eşliğinde halktan kemer sıkma politikalarına razı gelmesini istiyor. Oysa gerçekler başkadır. Ülkemiz ekonomisi, AKP politikaları sonucunda şimdi ‘dış mihraklar’ denilerek karşı çıkılan, ABD başta olmak üzere emperyalist merkezlere ve uluslararası sermayeye devredilmiştir. Türkiye ekonomisi üretimden kopmuş, özelleştirme ile kamunun birikimleri tasfiye edilmiş ve sıcak para girişine bağlı zayıf bir ekonomi haline gelmiştir“ ifadelerine yer verildi.

ÇÖZÜM KAMUSALLAŞMA

AKP iktidarında özelleştirmelerle ülke ekonomisine verilen zararların vurgulandığı açıklamada, güncel sorunların sebebinin de özelleştirme olduğu ifade edildi. Taş, “Kâğıt yok. Yerli ve milli SEKA kapatıldı. Kağıt üretemiyoruz. İşte bütün bunların nedeni özelleştirme politikalarıdır. Şarbon hastalığı ithal ediyoruz biz ithal hayvanlarla. Niye? Çünkü yerli ve milli olduğunu iddia edenler, yerli tarımı bitirdiler. Özelleştirmeler halk sağlığına da müdahaledir. Çözüm kamulaştırmadır. Doların tahakkümünden kurtarılabilmek için kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olabilmek ancak kamusallaşma eksen alınarak oluşturulan bir politikanın sonucu olarak gerçekleşebilir” diye konuştu.

Taş, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sorumluların hesap vermesi sağlanmalı. Bu konuda Cumhuriyet Savcıları bir yargılama süreci başlatmazsa, önümüzdeki hafta içerisinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bu açıklamamız burada kalmayacak, cumartesi günü ÖDP’lilerin olduğu illerde bu açıklamaları tekrar edeceğiz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir