MMO İstanbul Şubesi: Asansörlerde yaşanan iş cinayetleri son bulmalı!

MMO İstanbul Şubesi: Asansörlerde yaşanan iş cinayetleri son bulmalı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği​ (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu, 19 Nisan 2018 tarihinde Ümraniye’de boya ve inşaat malzemeleri satılan 3 katlı bir iş yerinde meydana gelen ve bir kişinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

“Katlar arası çalışan yük kaldırma ekipmanları ve asansörlerde yaşanan iş cinayetleri son bulmalı!” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Ülkemizde yakın zamanlarda olan bu kazalara bakıldığında hizmet yeterlilik belgesine sahip olan yetkili servislerle bakım sözleşmesinin yapılmaması, ilgili idare ile protokol yapmış A tipi muayene kuruluşlarınca periyodik kontrollerinin yaptırılmaması bu kazalara davetiye çıkardığını gözler önüne sermiştir. Makina Mühendisleri Odası, katlar arası çalışan yük kaldırma ekipmanlarında yapılması gereken periyodik kontrolleri ve asansör yıllık kontrollerini kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştiren Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür” denildi.

Açıklama şöyle:

“19 Nisan 2018 tarihinde Ümraniye’de boya ve inşaat malzemeleri satılan işyerinde meydana gelen asansör kazasında maalesef 1 işçi hayatını kaybetti. Malzeme sıkışmasından dolayı ara katta arızada olan yük asansörüne müdahale etmek için durak kapısını açan işçi, aniden asansörün hareket etmesi sonucu kabin kapısı ile durak kapısına bakan kuyu duvarı arasına sıkışarak can verdi. Normal şartlarda durak kapısı açık olan asansörün çalışmaması gerekirdi.

Asansörlerde bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, standarda uygun olmayan asansörlerinin montajının gerçekleştirilmesi ve bu şekilde hizmete alınmış olması, yetkisiz kişilerce bakım ve müdahale çalışmaları sonucu bu tür kazaları ülkemizde sık sık görmeye başladık. Salı günü İkitelli’de yaşanan sabit iniş mahallinde kullanılan vinç kazası, çarşamba günü Pendik’te asansörde bir çocuğun parmaklarının kopmasıyla sonuçlanan kaza ve dün Ümraniye’de yaşanan yük asansörü kazası! Peki bu kazaları önlemenin bir yolu yok mudur?

BAKIM VE PERİYODİK KONTROLLER ŞART

Kaldırma ve İletme Makinaları kapsamında değerlendirilen sabit iniş mahalline hizmet veren ekipmanlar, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğince gereken bakım ve periyodik kontrollerin yapılmadığı ve yine İş Güvenliği Yasası gereği işveren sorumluluğunda olan risk değerlendirmelerinin gerçek anlamda yapılmadığı ve gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı açıktır.

24.06.2015 tarihinde 29396 sayılı resmi gazete de yayımlanan Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde piyasaya arz edilen asansörlerin hizmet yeterlilik belgesine sahip yetkili servis tarafından bakımlarının yapılması ve yılda 1 defa olmak üzere A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu bakım ve periyodik kontroller yapılmadığı sürece maalesef kazalar yaşanmaya devam edecektir.

Ülkemizde yakın zamanlarda olan bu kazalara bakıldığında hizmet yeterlilik belgesine sahip olan yetkili servislerle bakım sözleşmesinin yapılmaması, ilgili idare ile protokol yapmış A tipi muayene kuruluşlarınca periyodik kontrollerinin yaptırılmaması bu kazalara davetiye çıkardığını gözler önüne sermiştir.

Makina Mühendisleri Odası, katlar arası çalışan yük kaldırma ekipmanlarında yapılması gereken periyodik kontrolleri ve asansör yıllık kontrollerini kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştiren Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür.

Bu tür kazaların son bulması için Makina Mühendisleri Odası olarak yürüttüğümüz kamusal denetimlerin devam edeceğini belirtiyor, iş cinayetlerinde yaşamının yitiren işçilerin ailelerine tekrar başsağlığı diliyoruz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir