Gazi katliamının 24’üncü yıl dönümü: Yaşamını yitirenler anıldı

22 kişinin hayatını kaybettiği Gazi Katliamı’nın 24. yıl dönümünde yaşamını yitirenler anıldı.

12 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliamda hayatını kaybeden 22 kişinin yakınları, siyasi partiler ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu’nun katıldığı anma eylemi Gazi Cemevi’nden başladı.

Anma, Gazi Cemevi’nden karakola yapılan yürüyüşün ardından, mezarlıkta son buldu.

GAZİ KATLİAMI’NIN ÜZERİNDEN 24 YIL GEÇTİ

24 yıl önce, Gazi Mahallesi’nde bulunan Öntaş, Dostlar ve Yavuz kahvehaneleri ile Sarıoğlu Pastahanesi’ne düzenlenen silahlı saldırıda 76 yaşındaki Halil Kaya hayatını kaybetti, 25 kişi de yaralandı. Saldırı sonrası, yaklaşık 15 bin kişi Gazi Cemevi önünde toplanarak yürüyüşe geçti.

Karakola yürüyen halkın üzerine polisin ateş açması sonucu 12 kişi katledildi. Hayatını kaybedenlerin cenazelerini almak için yürüyüşe devam eden halka tekrar saldıran polis, 5 kişiyi daha katletti.

14 Mart günü, sokağa çıkma yasağı ve onca ölüme rağmen direnişin bir türlü bastırılamaması üzerine bölgeye 5 bin kişilik askeri birlik sevk edildi. Böylece çatışmalar yoğunlaştı, yaralı sayısı sürekli artıyordu.

Öte yandan, katliamı 1 Mayıs Mahallesi’nde protesto etmek isteyen halka da polis saldırdı,15 Mart günü 5 kişi hayatını kaybetti. Gazi ve 1 Mayıs mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, devlet fiili OHAL uyguladı. Eylemler, 3. günün sonunda halk komitesinin taleplerinin kabul edilmesiyle duruldu. 16 Mart günü cenazeler teslim edildi, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Çatışmaların sona ermesiyle, Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi’nde toplam 22 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Hasan Ocak da gözaltına katledilen isimlerden biri oldu. Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, 11 Nisan 1995’te suç duyurusunda bulundu. Dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar başta olmak üzere sorumluların cezalandırılması isteniyordu. Ancak soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Ayrıca, Ağar, Menzir ve Kozakçıoğlu, Aralık 1995 seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden milletvekili seçilerek ödüllendirildi.

Katliamın iddianamesi ise 10 Temmuz 1995’de tamamlandı. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama, 5 yıl sonra karara bağlandı. 18 polise beraat, iki polise ise göstermelik cezalar verildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir